Somali’de,3.2 milyon insan açlıkla mücadele ediyor..

Somali’de,3.2 milyon insan açlıkla mücadele ediyor….

Kıtlıkla mücadele için Gıda ve Tarım Örgütü
(FAO), milyonlarca hayvanı tedavi ediyor…

Hayvanların sağlığı büyük önem taşıyan Somali’de,Temmuz
ortasına kadar 22 milyon hayvanın tedavisi tamamlanacak…

Haber:Halim UTLU
Çoğunluğu kırsal kesimlerde yaşayan ve keçi, deve, koyun ve sığırlar ana gıda ve geçim kaynağı olan
Somali’de, yaklaşık 3.2 milyon insan açlıkla mücadele ederken,BM Gıda ve Tarım Örgütü (FAO), ülkedeki hayvanların tedavisi için büyük bir kampanya başlattı.Keçi, koyun, sığır ve develeri tedavi etmeleri amacıyla, Somalili profesyonel veterinerleri devreye sokan FAO; 3 aydan kısa bir sürede 12 milyondan fazla hayvanı tedavi ettirdi.
Düzenlediği kampanyalarla, geçimleri hayvancılığa bağlı olan yüz binlerce insanı kıtlığa karşı korumaya çalışan FAO, Kıtlığı Önleme ve Kuraklık Müdahale Planı ile Somali’de kıtlığı önlemek için geniş çapta ve stratejik yardımlarda bulunuyor.
Temmuz’da, 22 milyon hayvanın tedavisi tamamlanacak
Halk kıtlıkla mücadele ederken, en önemli geçim ve gıda kaynakları olan hayvanların sağlığı büyük önem taşıyan Somali’de,Temmuz ortasına kadar 22 milyon hayvana ulaşılmış olacak.FAO Somali Temsilcisi Richard Trenchard “Hayvanları kurtarmak demek, insan hayatını ve geçimini kurtarmak demek. Kuraklıktan dolayı havyanlar zayıf düşünce, süt vermeyi bırakıyorlar ve ölüyorlar. Bu da çok sayıda insanın aç kalacağı anlamına geliyor.” diyor.
3.2 milyon insan açlıkla mücadele ediyor
Çoğunluğu kırsal kesimlerde yaşayan ve keçi, deve, koyun ve sığırlar ana gıda ve geçim kaynağı olan
Somali’de, yaklaşık 3.2 milyon insan açlıkla mücadele ediyor.Kıtlıkla mücadelede, milyonlarca hayvanın tedavi edilmesi ile ilgili bir basın açıklaması yapan FAO; Somali’deki hayvancılık girişiminin, Birleşik Krallık’ın Uluslararası Kalkınma Birimi’nin (DFID) cömert yardımları ve Kanada Dışişleri, Ticaret ve Kalkınma Bakanlığı (DFATD) ile BM Merkezi Acil Müdahale Fonu’nun (CERF) önemli katkılarıyla desteklendiğini duyurdu.
Geçim kaynaklarının korunması, kıtlığa karşı en iyi savunma
FAO Somali Temsilcisi Richard Trenchard,“Yerinden edilince kamplarda yaşayan insanlardan defalarca duyduğumuz şey, hayvanlarını kaybettikleri zaman herşey çöküyor. Bu; onların tekrar eski hallerine dönmeleri için büyük bir mesafe almaları demek. Bu olmadan önce ailelere ulaşmak için, müdahalelerimize hız verdik. Geçim kaynaklarının korunması, kıtlığa karşı onlar için en iyi savunma.”
diyor.
“Su ve yem eksikliğiyle sebebiyle oldukça zayıf düşen hayvanlar, hastalıklara ve parazitlere karşı iyice korumasız hale geliyor.
Hayvanlara multivitamin veriliyor,bağırsak solucanları ilaçla tedavi ediliyor
Çiftlik hayvanlarının koşullarını iyileştirmek için yürütülen entegre müdahale programı çerçevesinde, hayvanlar multivitaminler ile destekleniyor; dahili ve harici parazitleri öldüren ve bağırsak solucanlarını temizleyen ilaçlarla tedavi ediliyor.
FAO veteriner ekipleri tarafından sağlanan basit ve uygun maliyetli bakımlar ile hayvanların canlı ve verimli kalmaları için kapasiteleri güçlendiriliyor.” denilen açıklamada,şu bilgiler de paylaşılıyor;”Hayvanların tedavisinin yanı sıra, bu çabalar gıda satın almaları için kırsal kesimdeki ailelere nakdi yardım, tarımsal altyapının rehabilitasyonu için yerel halka yardım ulaştırma, çiftçilerin emek gücüne dayalı işlerini sürdürmek için traktör hizmeti ve yerel tohumlar sağlama gibi faaliyetleri içeriyor.”