Türk Şirketlerinin yeni pazarı Ukrayna

Uluslararası Türk Ukrayna İşadamları Derneği(TUİD), olağan genel kurulu Kiev’de yapıldı…

Türk sermayesi ve şirketleri, Ukrayna’ya
çok daha fazla ilgi göstermesi gerekiyor…

Ukrayna’da yatırım, ya da bu ülkeyle ticaret yapacak Türk firmalarına, yol göstermesi
açısından, önümüzdeki birkaç yıl içerisinde, TUİD’e çok daha fazla sorumluluk düşecek…

Haber:Halim UTLU
Ukrayna Kiev Intercontinental Otel’de, geçen Mayıs ayında yapılan Uluslararası Türk Ukrayna İşadamları Derneği’nin 9. olağan genel kuruluna tek liste olarak giren mevcut başkan Burak Pehlivan’ın listesi, oylamaya katılan tüm üyelerin desteğini alarak yeniden seçildi.
Genel kurul divan başkanlığına, Mehmet Seyfettin Küçük’ün seçilmesi ile başlayan toplantıda,Türk ve Ukrayna milli marşları dinlendi.Daha sonra Uluslararası Türk Ukrayna İşadamları Derneği(TUİD) Yönetim Kurulu Başkanı Burak Pehlivan açış konuşması yaptı.
Komşu ülke Ukrayna, adeta yeniden kurulduunnamed (1)
TUİD’in 8. dönemini kapsayan 2015 Nisan – 2017 Mayıs tarihleri arasında Ukrayna’daki yabancı dernekler ve yurt dışındaki Türk işadamı dernekleriyle ilgili gerçekleştirilen ilklere değinen TUİD Başkanı Burak
Pehlivan,Türkiye’nin kuzeyinde yer alan komşu ülke Ukrayna’nın adeta yeniden kurulduğunu, bundan çok değil 5 yıl önce dış ticaretinin yüzde 40’ını Rusya ile gerçekleştiren ülkede, bugün bu oranın yüzde 30 düşüşle, yüzde 10’lara gerilediğini ifade etti.
2017-2019 dönemi, en aktif dönemlerinden biri olacak
Gerek yatırımlar, gerekse ticaret açısından Avrupa Birliği ve Amerika’nın, bu boşluğu yeterince dolduramadığını, buna karşılık zaten ülkede önemli bir güc olan Türk sermayesinin, Türk şirketlerinin ülkeye, önümüzdeki dönemde çok daha fazla ilgi göstermesi gerektiğini ve göstereceğini belirten Burak Pehlivan, bunun için TUİD’e, Ukrayna’da yatırım, ya da bu ülkeyle ticaret yapacak Türk firmalarına yol göstermesi açısından, önümüzdeki birkaç yıl içerisinde, çok daha fazla sorumluluk düşeceğini anlatarak
“2017-2019 dönemi dernek tarihinin şüphesiz en aktif dönemlerinden biri olacaktır.” değerlendirmesinde bulundu.
Serbest Ticaret Antlaşması’nın imzalanmasında TUİD,önemli vazife üstlendi
TUİD’in, özellikle Türkiye Ukrayna ekonomik ilişkilerinin en önemli gündem maddesi olan Serbest Ticaret Antlaşması’nın imzalanması noktasında, gerek Ukrayna iş dünyası, gerekse Ukrayna hükümeti nezdinde yaptığı çalışmalarla, oldukça önemli bir vazife üstlendiğinin altını çizen T.C. Kiev Ticaret Müşaviri Haydar Koçak, mevcut yönetiminin çıtayı çok yükselttiğini, yeni seçilecek yönetimin de en az bu seviyede bir çalışma yapmasını beklediklerini söyledi.
Türkonfed’in,TUİD’e desteği artarak sürecek
Türkonfed Başkan Yardımcısı ve TUİD İstanbul Temsilcisi Hasan Kamil Hayali ise Türkiye’nin gönüllülük esasına göre örgütlenmiş en büyük iş insanları organizasyonu olan Türkonfed’in, aynı zamanda dış ilişkilerini yönetmesi nedeniyle yurt dışındaki Türk derneklerini çok yakından gözlemleme fırsatı olduğunu, tüm bu dernekler arasında TUİD’in, müstesna bir konumda bulunduğunu ve yurtdışı Türk dernekçiliği açısından örnek bir model oluşturduğunu ifade etti ve kurum olarak TUİD’e desteklerininin önlerindeki dönemde de artarak süreceğini söyledi.
TUİD; bu dönemde 132 faaliyet yaptı
Ukrayna’daki en büyük yabancı sermaye yatırımcısı olan Avrupa İmar ve Kalkınma Bankası Ukrayna Direktörü Şevki Acuner de, TUİD’in üyesi olmaktan büyük gurur duyduğunu, derneğin Ukrayna’da ve genel olarak yurtdışı Türk dernekçiliği açısından yalnız ilkleri gerçekleştirmediğini, yaptığı faaliyetlerle benzersiz, yegane bir organizasyon olduğunu belirterek, yeni seçilecek yönetime başarılar diledi.
Genel kurulda söz alan TUİD bölge temsilcileri, bölgelerindeki faaliyetleri aktarırken, TUİD yönetim kurulu üyesi Ali Bulut, 8. dönemin faaliyet raporunu okudu ve bu dönemde gerçekleştirilen 132 faaliyet hakkında kısaca bilgi verdi.
TİKA Ukrayna Koordinatörü Bolat toplantıya katıldı
TUİD Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Oğuzhan Şen ise mali raporu üyelerle paylaştı. Yönetim, idari ve mali açıdan oy birliğiyle ibra edilirken, daha sonra yapılan yönetim kurulu seçiminde, başkan Burak Pehlivan’ın listesi, kullanılan geçerli oyların tümünü aldı.
Genel kurula T.C. Kiev Büyükelçiliği Müsteşarı Uzay Göktürk, Türkiye Cumhuriyeti Kiev Ticaret Müşaviri Haydar Koçak, Başbakanlık TİKA Ukrayna Program Koordinatörü Hacı Bayram Bolat, DEİK Türk Ukrayna İş Konseyi Başkan Yardımcısı Rasim Bekmezci,Türkfonfed Başkan Yardımcısı Hasan Kamil Hayali,TUİD genel kurul üyeleri, Türk ve Ukraynalı davetliler katıldı.
Yeni yönetim kurulu
1- BURAK PEHLİVAN(BAŞKAN-POLİTEK IMPEKS),
2- ALİ ALİYEV (A&A DANIŞMANLIK)
3- ALİ BULUT (BAŞKAN VEKİLİ-AGRO ZETA)
4- AYHAN AKBABA(ARLOGIC/ARKAS HOLDİNG)
5- EMRE KARAAHMETOĞLU(ONUR TAAHHÜT)
6- FATİH AYDIN(UKRCONS)
7- FERİT ALİBEY(ALİBEY HUKUK BÜROSU)
8- HARUN ŞİRİN(UCAR LEASİNG)
9- HASAN KAMİL HAYALİ(TÜRKONFED)
10- MESUT ERK(UKREST)
11- OĞUZHAN ŞEN(EYVAP)
12- SELİM TEVER(WOOD INDUSTRİES)
13- VOLKAN TURHAN(KALDE GRUBU)
14- YEGOR POTUTAREVSKI(ESAN ECZACIBAŞI)
15- DİNÇER SAYICI(YEDEK YK üyesi-TÜRK HAVA YOLLARI)
16- HALİL ZEYBEK(YEDEK YK üyesi-EASYWAY)