Başbakan Almanya ile konuşmaktan yana,Cumhurbaşkanı yine çok sert

Almanya ile gerginleşen ilişkiler için Başbakan Binali Yıldırım sorunu ”konuşarak halledelim ”derken,Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan ise yine sert sözlerle Almanya ya yüklendi.
İŞTE ERDOĞAN IN SÖZLERİ
Cumhurbaşkanı Erdoğan, ”Alman ekonomi bakanının ülkemize yatırım yapan şirketleri ürkütmeyi, tedirgin etmeyi amaçlayan beyanlarını şiddetle kınıyorum. Almanya kendine çeki düzen vermeli” ifadelerini kullandı.
Erdoğan: ”Alman ekonomi bakanının hiçbir mesnede dayanmayan, tamamen dolaylı mesajlarla ülkemize yatırım yapan şirketleri ürkütmeyi, tedirgin etmeyi amaçlayan beyanlarını buradan şiddetle kınıyorum ve bu asla siyasete, siyasette temsil makamında olanlara yakışmaz.”dedi.

“SORUŞTURMA, ARAŞTIRMA YOK, HEPSİ YALAN”

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, terör ve teröre bulaşanlarla siyasetin birbirine karıştırılmamasını isteyerek, şöyle devam etti:

“Ben, Milli İstihbarat Teşkilatımı, İçişleri Bakanımı aradım ve kendilerine sordum; ‘Şu ana kadar Alman şirketleriyle ilgili başlattığınız herhangi bir soruşturma, araştırma var mı Dün arkadaşlarımdan aldığım cevap şudur; Hiçbir Alman şirketiyle ilgili başlatmış olduğumuz bir soruşturma, araştırma yoktur, hepsi yalandır. Buradan Alman dostlarıma, tüm dünyaya şunu hatırlatmak istiyorum: Türkiye’yi karalamaya gücünüz yetmez. Bu tür şeylerle de bizi korkutmaya gücünüz hiç yetmez. Biz bugüne kadar Türkiye’de faaliyet gösteren Alman firmalarını nasıl güvence altında çalıştırdıysak bundan sonra da aynı şekilde güvence altında çalıştırmaya devam ederiz. Onların garantisi biziz, güvencesi biziz. Çünkü biz ‘kazan kazan’ esasına göre onlarla bugüne kadar çalıştık. Ama şu anda olayı farklı mecraya çekmek suretiyle Almanya’nın Türkiye ile olan münasebetlerini burada zedelemek, lekelemek isteyenler, yanlış yolda gidiyorlar. Tam aksine Türkiye’deki teröristleri Almanya’da saklayan hükümet, önce bunun hesabını vermelidir.
BAŞBAKAN YILIRIM:KONUŞARAK ÇÖZELİM
Cuma Namazı çıkışı açıklama yapan Başbakan Yıldırım, Almanya ile yaşanan gerilime değindi. İlişkilerin bozulmasının iki ülkeye de yararı olmadığını söyleyen Yıldırım, ” Olayları daha fazla germenin anlamı yok” çağrısında bulundu.
Başbakan Binali Yıldırım, gazetecilerin sorularını yanıtlarken,

Almanya ile yaşanan gerilime ilişkin önemli açıklamaları oldu.
“Almanya Türkiye ile ezeli bir ortaktır. Almanya ile Birinci Dünya Savaşı’nda aynı safta yer aldık. Öncesinde de ilişkilerimizin köklü bir geçmişi var. Bugün de hükümetimiz Almanya’yı stratejik ortak olarak görmeye devam ediyor” diyen Yıldırım, zaman zaman iç siyaset kaynaklı gerginlikler olduğunu söyledi.
Almanya’ya bir çağrıda bulunan Yıldırım, sözlerini şöyle sürdürdü:
“Çağrım teyenni ile hareket etmektir. İlişkilerin zarar görmesinin iki ülkeye de yararı yok. En büyük anlaşmazlık FETÖ ve terör örgütü mensuplarının geniş alan bulması ve ülkemiz aleyhine faaliyetlerini sürdürmesi. Biz bunlarla ilgili önlem alınmasını istiyoruz. Teröristlerin koruyor görüntüsünün oluşması milleti derinden üzer. Ayrıca Almanya’da vatandaşlarımız var.
“ŞİRKETLERE SORUŞTURMA İDDİASI KÜLLİYEN YALAN”
Olayları daha fazla germenin anlamı yok. Alman şirketlerine soruşturma başlatıldığı iddiaları külliyen yalan. Yatırımcıları tedirginliğe itecek açıklamalardan uzak durulmalı. Türkiye güvenli bir ülkedir. Almanya ne kadar güvenli ise Türkiye de o kadar güvenlidir. Terör herkesin kapısını çalabilir.
“KONUŞARAK ÇÖZEBİLİRİZ”
Önemli olan bunun üzerine birlikte gitmektir. O bakımdan Alman yetkililere buradan sesleniyorum, daha sakin hareket edelim. Aramızdaki meseleleri konuşarak çözebileceğimize inanıyoruz.”