DİREKSİYON DA SALLIYOR HAK DA SAVUNUYOR

DİREKSİYON DA SALLIYOR HAK DA SAVUNUYOR

Çankaya Belediyesinin “Elinin hamuruyla erkek işine karışma” devrini sona erdiren kadın şoförlerinden Emine Bulut, “Kadının İnsan Hakları Eğitimi” programını tamamlayarak hak savunucusu da oldu.
“Erkek işi” olarak görülen şoförlük yapmaktan büyük bir keyif aldığını belirten Bulut, “Ben mesleğime aşığım, artık aldığım eğitimle daha da bilinçliyim. Elbette, kadınlar da şoförlük yapabilir” dedi.

Çankaya Belediyesinin “Elinin hamuruyla erkek işine karışma” devrini sona erdirerek sokaklarda direksiyon sallayan şoförlerden Emine Bulut, hak savunuculuğu eğitimi aldı. Çankaya Belediyesi Kadın ve Aile Hizmetleri’nin verdiği “Kadının İnsan Hakları Eğitimi” programında 16 hafta eğitim alan Bulut, 20 sınıf arkadaşıyla birlikte sertifika sahibi oldu.
Çankaya Belediyesinin Kadının İnsan Hakları Yeni Çözümler Derneği ile imzaladığı işbirliği protokolü kapsamında düzenlenen eğitime katılan Bulut, “Aldığımız eğitimle, sosyal ve ekonomik haklarımızın bilincine vardık. Bence her kadın bu eğitimi almalı” dedi.
Eğitim kapsamında, şiddetin türlerini öğrendiğini ifade eden Bulut, “Sadece fiziksel değil, ekonomik, psikolojik ve cinsel şiddetin de olduğunu, böyle bir durumda nerelere başvurabileceğimizi ya da şiddete uğrayan bir kadına nasıl yardım edebileceğimizi öğrendik. Bu bilgiler çoğu zaman hayati olabiliyor” diye konuştu.

“KADINDAN DA ŞOFÖR OLUR”Kadın ve Aile Hİzmetleri_Kadının İnsan Hakları_Sertifika_Emine Bulut (40...
Kadının toplumdaki yerinin güçlendirilmesi gerektiğini ifade eden Bulut, şunları kaydetti:
“Bir gün sığınmaevine orada kalacak bir kadın arkadaşı götürüyordum, araçtan inerken esnafın bana bakarak, “Hiç kadından şoför olur mu?” diye konuştuğunu duydum. Kadınlar da iş yaşamında, sosyal hayatta eşit şartlarda var olabilmeli. Bir kadın, şoförlük yaptığı için garip bakışlara maruz kalmamalı. Ben mesleğime aşığım, artık aldığım eğitimle daha da bilinçliyim. Elbette kadından da şoför olur!”

EĞİTİM 18 YAŞ ÜSTÜ TÜM KADINLARA AÇIK
Kadının insan haklarına ilişkin ulusal ve uluslararası yasaların, anayasal ve medeni hakların aktarıldığı eğitimlerde, cinsellik ve doğurganlık üzerine de ayrıntılı bilgilendirmeler yapılıyor. Toplumsal cinsiyet eşitliğinin incelendiği eğitimlerle, toplumsal cinsiyete duyarlı çocuk yetiştirme, kadın hareketi ve feminizm konuları da ele alınıyor.
Ücretsiz olan eğitimlere katılmak için, semtlerde bulunan Çankaya Evleri’ne ve Çankaya Belediyesi Kadın ve Aile Hizmetleri Müdürlüğü’ne başvurmak yeterli oluyor. Eğitimler 18 yaş üstü tüm kadın katılımcılara açık.