DONDUK KALDIK !

Avrupa Parlamentosu’nda Türkiye Raporu’nu oylandı. Müzakerelerin askıya alınmasını öneren Türkiye Raporu kabul edildi. Rapor büyük bir çoğunlukla kabul edildi.
Dışişleri Bakanlığı, Avrupa Parlamentosu’nun Türkiye kararının kurumun itibarını ayaklar altına aldığı açıklamasını yaptı.
Avrupa Birliği tarihinde bir ilk gerçekleşti. Avrupa Parlamentosu, Türkiye ile devam eden AB üyelik müzakerelerinin koşullu olarak askıya alınmasını öneren raporu 64’e karşı 477 oyla kabul etti.

Türkiye raportörü Hollandalı parlamenter Kati Piri tarafından hazırlanan Türkiye Raporu, Avrupalı parlamenterlerin geniş desteğini aldı.

Raporda, “16 Nisan anayasa değişikliği paketinin mevcut haliyle yürürlüğe girmesi halinde” Türkiye ile üyelik müzakerelerinin “derhal ve resmen askıya alınmasi” için AB devletleri ve Avrupa Komisyonu’na çağrıda bulunuldu

Karara Anayasa değişikliği paketinin kuvvetler ayrılığı ilkesi ve Kopenhag kriterleriyle uyumlu olmaması gerekçe gösterildi.

Raporda 15 Temmuz darbe girişimi ve Türkiye’de gerçekleşen terör eylemleri kınanırken, sorumluların adil yargılanması gerektiği belirtildi.
DIŞİŞLERİ TEPKİLİ
Dışişleri Bakanlığı, Avrupa Parlamentosu’nda kabul edilen Türkiye kararıyla ilgili açıklama geldi.

Açıklamada şu ifadelere yer verildi:

“Asılsız iddialara ve iftiralara dayanan bu karar söz konusu kurumun itibarını ayaklar altına almaktadır. Bu karar tarafımızdan yok hükmünde sayılmaktadır.

Taraflı ve objektiflikten uzak şekilde belirli çevrelere hizmet etmek üzere hazırlandığı anlaşılan söz konusu kararın ilişkilerimize olumlu katkısının olmayacağı açıktır.”