Ormanlarımız cayır cayır yanıyor

İzmir’in Menderes İlçesinde ormana sıçrayarak geniş bir alanda etkili olan yangına 2 bin personel, 9 helikopter, 4 uçak, 128 arazöz ve 11 dozerle müdahale ediliyor. Jandarma ekipleri yangının çıkış nedenini belirlemek için alevlerin ilk başladığı yer olan Deliömerli köyünde inceleme yaptı. Ekiplerin yangını söndürmek için yoğun çaba harcamasına karşın, ormanlık alanda yer yer büyük alevlenmeler görülüyor. Öte yandan yangının çıkış noktasında cam içki şişesi bulunduğu belirtiliyor. Cam şişe kırıklarının yüksek sıcaklıkta mercek etkisi yaparak yangına sebebiyet vermiş olabileceği ihtimali de araştırılıyor. İZSU güvenlik amiri ise “Bizim İZSU güvenliği olarak önceliğimiz su alma tesisinin korunması. Çünkü bu tesisin zarar görmesi durumunda telafisi 2 ayı bulabilir. Sıcakların rekor seviyeye ulaştığı yaz ayında İzmir’in susuz kalması zor bir durum” diyor.

Şaşal Mahallesi yakınlarında dün 12.55’de makilik arazide başlayan ve çevredeki ormana sıçradıktan sonra geniş bir alanda etkili olan yangını söndürme çalışmaları havadan ve karadan sürüyor. Yangın söndürme çalışmalarına, Orman Genel Müdürlüğüne bağlı çevre il ve ilçelerdeki ekiplerden 2 bin personel, 9 helikopter, 4 uçak, 128 arazöz ve 11 dozerle katılıyor.

Belli bölgelerde kısmen kontrol altına alınan yangın, Tahtalı Baraj Gölü havzası çevresi ile Gümüldür Mahallesi’nin bulunduğu ilçenin Güney, Batı ve Kuzeybatı istikametinde ilerlemeyi sürdürüyor.

Orman Genel Müdürü İsmail Üzmez’in de katıldığı söndürme çalışmasında tüm ekipler, İzmir Orman Bölge Müdürlüğü’nün Menderes-Gümüldür yolu üzerinde oluşturduğu kriz merkezinden yönlendiriliyor. Ekiplerin yangını söndürmek için yoğun çaba harcamasına karşın, ormanlık alanda yer yer büyük alevlenmeler görülüyor. Yangın nedeniyle gökyüzünü is bulutu kaplarken, dumandan etkilenmelerin önüne geçilmesi için Menderes-Gümüldür yolu da çift taraflı olarak trafiğe kapatıldı. Jandarma ekiplerinin önlem alarak kontrol noktası oluşturduğu yolda sadece görevli kişilerin araçlarının geçişine izin veriliyor.