Ulusal Gökyüzü Gözlem Şenliği sona erdi…

Ulusal Gökyüzü Gözlem Şenliği sona erdi…

Haber:Halim UTLU
Antalya’da 2 bin rakımlı Saklıkent’te düzenlenen ve üç gün süren Ulusal Gökyüzü Gözlem Şenliği dün sona erdi.Türkiye Bilimsel ve Teknolojik Araştırma Kurumu tarafından, TÜBİTAK Ulusal Gökyüzü Gözlem Şenliği’nin 20. si düzenlendi.
Şenlikle ilgili bilge veren TÜBİTAK Ulusal Gözlemevi (TUG) Müdürü Prof. Dr. Halil Kırbıyık, bu yılki şenliğe yaklaşık 600 kişinin katıldığını,Türkiye’de 74 ilden 3 binin üzerinde başvuru aldıklarını,haksızlık olmaması için de, bilgisayar ortamında kura çekerek 347 başvuru sahibi katılımcıyı belirlediklerini söyledi.
Dışardan katılımcılarla sayı 600’e yaklaştı
Dışardan katılımcılarla sayının 600’e yaklaştığını söyleyen Prof. Dr. Kırbıyık, “Şenliğimizde, bütün gelenlere genel astronomi bilgileri aktardık. Öğrencilere ve gençlere yönelik atölyeler gerçekleştirdik. Çocuklarımızı eğlendirerek astronomi bilgileri verdik. Bunun dışında hocalarımız, katılımcıların sorularını yanıtladı” dedi.
Yerleşkede çadır kuran katılımcılara, üç gün boyunca teleskoplarla gök cisimlerinin gösterildiğini,“Toplumda astronomi farkındalığı yaratmayı amaçlıyoruz”diyen
TÜBİTAK Başkanı Prof. Dr. Arif Ergin,Şenliğin açılışını yaptı.
Gökyüzü kampı
Prof. Dr. Ergin, astronominin ve içinde barındırdığı fizik, matematik ve kimyanın bir anlamda doğa laboratuvarı olduğunu belirterek, gökyüzünü herkesin doğru öğrenmesi gerektiğini, toplumun bilime daha bilinçli bakabilmesi için, bu tarz etkinliklere katılmanın çok faydalı olacağını ifade etti.
Astronomideki keşiflerin önemli bir kısmının gözlem araçlarıyla gökyüzünü tarayan amatör astronomlar tarafından yapıldığına işaret eden Prof. Ergin, gökyüzü kampı niteliği taşıyan şenliğin bilim-toplum buluşması anlamında önemli bir etkinlik olduğunu söyledi.
1.560 öğrenci ve 495 öğretmen de başvurdu
Türkiye’nin 74 ilinden yapılan başvurularda ilk sırayı İstanbul’un aldığını, İstanbul’u, Ankara, Antalya, İzmir, Kocaeli ve Bursa’nın izlediğini açıklayan Prof.Dr. Ergin,
“1.542 erkek ve 1.705 kadının başvurduğu etkinlikteki meslek grupları da çeşitlilik gösteriyor. Başvuruların mesleki dağılımında 1.560 öğrenci ve 495 öğretmenin yanı sıra, mühendis, memur ve bankacı ağırlığı görülüyor.
Ailecek de katılınabilecek Gökyüzü Gözlem Şenliği’ne gelen başvurular arasında 49 okul öncesi ve 37 anaokulu öğrencisi adına yapılan müracaat da dikkat çekiyor.
Etkinliğin 7’den 70’e gördüğü bu ilgi, TÜBİTAK olarak bizi mutlu ediyor.” şeklinde bilgi verdi.
Türkiye Bilimsel ve Teknolojik Araştırma Kurumu tarafından Antalya’da 2 bin rakımlı Saklıkent’te 20.si düzenlenen TÜBİTAK Ulusal Gökyüzü Gözlem Şenliği’ne,giderek rağbet artarken,yurt dışından da bir hayli talep geldiği yetkililerce ifade edildi.