Dahi ressam Ivan Marchuk, Ankara’da 2.sergisini açtı…

Ukrayna Ulusal Şevçenko Ödülü sahibi Marchuk “Eğer bir insan
sanatsız yaşamıyorsa, kendisine başka bir gezegen bulmalı…”

Dahi ressam Ivan Marchuk, Ankara’da 2.sergisini açtı…

Ünlü ressam,2006’da Roma Uluslararası Çağdaş
Sanatlar Akademisi Bilim Konseyine şeref üyeliğine seçildi…

Haber:Halim UTLU
Sovyet Sosyalist Cumhuriyetler Birliği zamanında ürettiği eserlerini sembolik, cüretkâr ve felsefi derin antik görüntülerle bezeyen, tam kontrast,dogmatik bir sosyal gerçekliği ifade eden çalışmaları ile ünlenen, modernizmin dâhi ressamı Ukrayna’lı Ivan Marchuk’un, Ankara’daki 2. resim sergisi, 21 Eylül 2017 tarihinde CerModern’de, Ankara’lı sanatseverler ile buluştu.
Türkiye’deki ilk sergisini 21-30 Haziran 2017’de Ankara’da Mustafa Ayaz Müzesi’nde, 2.sergisini 1-15 Temmuz’da Antalya’da Arkeoloji Müzesi’nde ve daha sonra İstanbul’da açan Ukrayna Devlet Sanatçısı Marchuk’un eserleri büyük ilgi görmüştü.
Sergi,19 Kasım 2017 tarihine kadar açık
İngiliz The Daily Telegraph Gazetesi’nin, yaşayan 100 büyük dâhi arasında gösterdiği Ukraynalı ressam Ivan Marchuk’un eserleri, 22 Eylül – 19 Kasım 2017 tarihlerinde CerModern’de görülebilecek.
Serginin açılışında konuşan Ukrayna Büyükelçiliği Müsteşarı Olga,sanatçı ve sergi hakkında kısa bir sunum yaptı.
Marchuk’un eserlerini, kendine özgü “Örme” tekniği ile ürettiğini,82 yaşında olduğunu, 5 binden fazla eseri bulunduğunu, Ukrayna ve dünya için önemli sanatçılar arasında gösterildiğini ifade etti ve Kasım ayında İstanbul’da da, sergisinin açılacağını söyledi.
Ukrayna Büyükelçiliği iş birliğiyle düzenlendiRes.Ivan Marchuk eseri
CerModern ve Ukrayna Büyükelçiliği iş birliğiyle düzenlenen sergideki eserler, Marchuk’un farklı dönemde yaptığı eserlerini kapsıyor. Sanatçı, yaratıcılığını «Сanımın sesi»; «Peyzaj»; «Portre»; «Çiçeklenme»; «Şevçenkiyana»; «Çiçekli Prelütler»; «Yeni duygular»; «Natürmort»; «Beyaz Gezegen I»; «Beyaz Gezegen II»; «Hayaller kıyılardan ayrılıyor»; «Sonsuzluğa bakış» şeklinde sınıflandırıyor.
Ukrayna Ulusal Şevçenko Ödülü sahibi Marchuk “Eğer bir insan sanatsız yaşamıyorsa, kendisine başka bir gezegen bulmalı…Çok istekli, güçlü ve iyi bir anlamda doyumsuz bir kişi olduğum için başarıya ulaştım.Resimlerimi serip uyurum, üstümü de onlarla örterim….” diyor.
Ivan Marchuk kimdir?
1936 Ternopol bölgesi Moskalevka köyünde doğan Marchuk, Lviv Sanat Üniversitesi seramik bölümüne girdi ve 1965’te mezun oldu. 1965-1968 yıllarında Ukrayna Milli Bilimler Akademisi Sert Maddeler Enstitüsünde çalıştı. 1968-1984’de Kiev Heykel ve Dekorasyon Sanatları Enstitüsü’nde görev yaptı. 1989-2001 yıllarında Avustralya, Kanada ve ABD gibi ülkelerde yaşadı. 1990’da Marchuk, Ukrayna’yı ziyaret ederek Ukrayna Milli Sanat Müzesi’nde ilk sergisini açtı.
1979’da Moskova’da, 1980’de Kiev’de başlayan, sayısız kişisel sergiler açtı. Taras Shevchenko’nun şiirlerinden esinlenerek çıkardığı 43 tuval, Kaniv’deki Shevchenko Ulusal Korumasındaki müzede sergilendi. 1989’dan beri Avustralya, Kanada ve New York’ta çeşitli sergiler düzenledi
2001’den itibaren yaşamına Kiev’de devam eden Ivan Marchuk,2006’da Roma Uluslararası Çağdaş Sanatlar Akademisi Bilim Konseyine şeref üyeliğine seçildi.