”Akşener ,demokrasi açısından bir kazanımdır”

CNN Türk canlı yayınında konuşan CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, AKP’deki istifa operasyonundan, FETÖ soruşturmalarına kadar birçok konuda açıklamalarda bulundu. Partisinin son grup toplantısında yaptığı “erken seçim” çağrısını da yineleyen CHP lideri, 11. Cumhurbaşkanı Abdullah Gül’e de ziyarette bulunduğunu ve ‘ülke sorunlarını’ görüştüğünü anlattı. Kılıçdaroğlu “Ben ziyarete gittim. Oturup ülke sorunları üzerine konuştum. Bazı düşünceleri kendisine ifade ettim. Kendisine her zaman saygı duyarım. Türkiye’nin sorunları üzerine konuştuk.” dedi.
Kılıçdaroğlu,Merral Akşener in kurduğu İYİ Parti için de ;Bir kadının siyasette yer almak demokrasi açısından bir kazanımdır,şekkinde konuştu.

CHP lideri Kemal Kılıçdaroğlu, CNN TÜRK’te ‘Gece Görüşü’ programında gazeteciler; Hande Fırat, Abdulkadir Selvi, Serpil Çevikcan ve Erdem Gül’ün sorularını yanıtladı. Yerel ve genel seçimler konusunda “Hodri meydan” mesajını yineleyen Kılıçdaroğlu “Hem hazırız hem de alacağız” dedi. Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın geçtiğimiz günlerde İstanbul’daki yapılaşma için sarf ettiği “İstanbul’a ihanet ettik” sözlerine de değinen CHP lideri, daha önce ortaya çıkan ‘kupon arazi’ tartışmalarını hatırlatarak “Bir ülkenin başbakanı, cumhurbaşkanı neden bir arsanın alım satımıyla ilgilenir?” diye tepki gösterdi. Kılıçdaroğlu, tutuklu CHP’li vekil Enis Berberoğlu için ise “Olmayan bir suçtan hapiste. Milletvekili yargılanabilir ama tutuklanamaz. Bütün milletvekillerinin serbest bırakılması kanısındayız” ifadelerini kullandı.
Kılıçdaroğlu’nun açıklamalarından satırbaşları özetle şöyle;

ERKEN YEREL SEÇİM TARTIŞMASI
Bizim varlık nedenimiz demokrasi. nüfusunun yarısı tarafından seçilen belediye başkanları tarafından yönetilmesi gerekirken bakıyorsunuz bu belediye başkanlarının bazıları görevden alınıyor ya da istifa ettiriliyor. Bu çağrıyı niye yapıyoruz. Demokrasinin namusunu kurtarmak için yapıyoruz. Bu belediye başkanlarını ben seçmedim. Ben de oyumu verdim biri seçildi. Seçimle gelen seçimle gider. Yolsuzluğu varsa ne yapılması gerektiği açıktır. Bu süreci yok ediyorsunuz. Bir kısmını kayyum atayarak görevden alıyorsunuz. diğerlerini istifaya zorluyorsunuz. Ya da gereğini yaparız diyorsunuz. Ne demek gereğini yaparım? İstifa etmezsen hapishaneye gönderirim. Bu aşağılayıcı bir suçlama. Seçilen bir kişiyi bir başka otorite bir oydan fazla yetkisi olmayan kişinin istifaya zorlaması doğru değil. Seçimle gelen belediye başkanı yoksa orada demokrasiden söz edilmez. Demokrasinin namusunu kurtaralım. Demokratik yollar tıkanmamış olur.

MELİH GÖKÇEK’İN İSTİFA TARTIŞMASI
Ben demokrasiyi savunuyorum. Melih Gökçek seçimle geldi. Topbaş seçimle geldi. Eğer siz seçimi demokrasi için vazgeçilmez görüyorsanız bunun gereğinin yapılması lazım. Bir kişi istifa edeceksiniz diyor? Neden?
Metal yorgunluğu diye bir şey yok. bir belediye başkanında bu niye olsun? Savcılar, bakanlık var? Ve neyi yapamadı? Yapamıyorsa bir daha aday göstermezsiniz.

NEDİR BU AKP İÇİNDEKİ HESAPLAŞMA NEREDEN ÇIKIYOR?

Pek çok alanda var, başında rant paylaşımı var. Büyük kentlerde yapılan operasyonda rant paylaşımı var. Yolsuzluk dosyaları gizlenemiyor. Bir de tek adama kayıtsız koşulsuz itaat var. Tam bir kazan kaynıyor orda. Bunu bakanlar düzeyinde de görmek mümkün. Siz demokrasiyi rafa kaldırdığınız andan itibaren toplum zaten rahatsız bundan AKP’lilerin rahatsızlık duymaması imkansız. Tehdit ve şantajla bir ülkeyi nereye kadar yöneteceksiniz. İçten içe çürüyen bir mekanizma.

YEREL SEÇİM ÇAĞRINIZA MİLLETVEKİLİ VE CUMHURBAŞKANLIĞINI DA EKLEMEYİ DÜŞÜNÜYOR MUSUNUZ?

Diğer seçimleri de erken yapalım derlerse neden yapmayalım. Bugün Türkiye yönetilmiyor. En büyük telaşlarını biliyorum ekonomi daha da kötüye gidecek. Hodri meydan diyorum; yerel seçimse yerel seçim, genel seçimse genel seçim, cumhurbaşkanlığı seçimiyse cumhurbaşkanlığı seçimi.
İKTİDAR DA HODRİYE HODRİ DERSE NE ZAMAN SEÇİM OLUR SİZCE?

Hodriye hodri diyemezler. Üç gün daha fazla yönetmek için ülkeyi felakete götürürler
ERKEN SEÇİM OLURSA TABLONUN DEĞİŞECEĞİNİ DÜŞÜNÜYOR MUSUNUZ?

Bu ülkenin insanının sağ duyusuna güveniyorum. Bizim gördüğümüzü sokaktaki vatandaşta görüyor. Halkın üstünde korku imparatorluğu gibi bir şey kuruldu.

2019 SEÇİMLERİ
Kaybedecek. büyük kentleri de kaybedecekler. Demokrasiye zarar vermiş partini ayakta durması imkansız. Eskiden seçim dediğimizde gelirlerdi. şimdi köşe bucak kaçıyorlar. Özgüveni gitti. Baskıyla şnatajla ayakta kalabilir miyim arayışına girdiler. Yönetici konumunda olan bir kişiden bahsediyorum.
KİM BU İSİMLER?
Saray’da oturanlar. Şu an paralel devlet tam anlamıyla var. Başbakan var. Cumhurbaşkanlığı koltuğunu işgal edeb zat var ülkeyi yönetiyor. Dışişleri açıklamalarını kim yapıyor? İbrahim Kalın yapıyor. Niye konuşmuyor Dişişleri Bakanı? İki tane paralel devlet var. Biri egemen diğeri korkudan sesini çıakramıyor. Kaos yaşanıyor. Dış politkada büyük olaylar yaşanırken niye İbrahim Kalın konuşuyor? Geri dönüp gidiyor sözcü. İbadi’ye laf laf etti, dün gitti karşıladı. Doğru kendi düzeyinde değildir, onun düzeyi Başbakan. Aldı kendi düzeyine çıkardı. Irak’ın iç sorunları Cumhurbaşkanın değil, Dışişleri Bakanı ve Başbakanı ilgilendirir.
BİNALİ YILDIRIM’LA GÖRÜŞME
İki kişi arasında yapılan bir görüşmenin ayrıntılarını vermem doğru değil ama pek çok kaygımı dile getirdim.
YEREL VE GENEL SEÇİMLER…
Erken genel seçim teklifi gelirse kabul ederiz. Demokrasiyi kurtarmak için çağrı yaptık.
HAZIRSINIZ O ZAMAN?
Hem hazırız hem de alacağız.
ANKARA-İSTANBUL ADAYLARI… ANKARA İÇİN MANSUR YAVAŞ? İSTANBUL ADAYI İÇİN İPUCU VERİR MİSİNİZ?
Referandum geçti ve önümüzde iki seçenekli yapı var. Demorkasiyi ve tek adam rejimini savunanlar. Önümüzdeki seçimler demokrasi tercihi seçimleri.. Hayır bileşenlerinin çok ötesinde bir durum.
Adaylar konusunda şunu söyleyebilir miyim? Bugünden İstanbul adayımız budur, Ankara adayımız budur diye bir tercihte bulunmak olmaz.
CHP DIŞINDAN SÜRPRİZ İSİMLER OLABİLİR Mİ?
Neden olmasın. Adaylar arasında anket yapmak zorundayız. Belde halkı ne diyor? Şöyle yöneteceğim diyecek. Projelerini ortaya koyacak.
MEVCUT VEKİLLERDEN BELEDİYE BAŞKANI ADAYI OLABİLİR Mİ?
Bana gelmiş talep yok. İsim bildirenler ama çok erken bu. istanbul haricinde Anadolu’da bazı kentler için geliyor bu talepler.
İSTANBUL İÇİN BİR ADAY PROFİLİ BELİRLEDİNİZ Mİ?
Evet.