Büyükelçiler GÖKÇEK ‘le

Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı Melih Gökçek, 9 ülkenin büyükelçisini,ayrı ayrı kabul etti….

Kanada,Azerbaycan,Romanya,Filistin,Kuveyt,Nijerya,Tayvan,Gabon
ve Portekiz’in Ankara Büyükelçileri,Başkan Melih Gökçek’le görüştü…

2018, Türkiye-Romanya ilişkilerinin, 140, Kanada’nın kuruluşunun 150. yıl dönümü kutlanacak…

hABER:Halim UTLU

(Ankara)-Kanada Büyükelçisi Christopher John Cooter, Azerbaycan Ankara Büyükelçisi Faig Baghirov, Romanya
Büyükelçisi Gabriel Catalin Sopando,Filistin Büyükelçisi Faed Khalid A.Mustafa, Kuveyt Büyükelçisi Ghassan Yousuf A. Alzawaw, Nijerya Büyükelçisi Iliasu Audu Paragalda,Portekiz Büyükelçisi Paula Leal Da Silva, Gabon Büyükelçisi Hermann Immongault ile Tayvan ‘ın Ankara Temsilcisi Yaser T.H. Cheng ile ayrı ayrı görüşen Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı Melih Gökçek, konuk diplomatlarla başkentler arasındaki kültürel ve dostane ilişkilerin geliştirilmesi taleplerini memnunlukla karşıladı.
Azerbaycan Tanıtım Evi yapılacak
Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı Melih Gökçek’in ilk konuğu Azerbaycan Büyükelçisi Faig Baghirov oldu.
Türkiye’deki görev süresini tamamlayan Faig Baghirov, Gökçek’e, Ankara’nın her geçen gün geliştiğini ve adeta inşaat alanına döndüğünü ifade etti ve bundan duyduğu memnuniyeti belirtti. Ankara’da yeni yapılan cadde, bulvar ve köprülü kavşak çalışmalarından dolayı kutlayan Baghirov, Haydar Aliyev Parkı ve Hatıra Ormanı için yardım taleplerini, Gökçek’in de yerine getirdiğini hatırlatarak, Azerbeycan adına teşekkür etmek için geldiklerini söyledi.
Baghirov’un, park içindeki kafenin “Azerbaycan Tanıtım Evi” yapılması ricasını, Başkan Gökçek de olumlu karşılayarak, gerekenlerin yapılacağını ifade etti.
2018’de, Türkiye-Romanya ilişkilerinin, 140. yıl dönümü kutlanacakRomanya B.Elçisi Gabriel Catalin Sopando,Gökçek'i ziyaretinde
Romanya Büyükelçisi Gabriel Catalin Sopando de, görüşmeden dolayı Başkan Gökçek’e teşekkür ederek, “ Geçen yıl Türkiye’ye geldim ve ilk günden itibaren kendimi evimde gibi hissettim.” diyerek, güzel ve olumlu düşüncelerini ifade etti.
2018’de Türkiye-Romanya ilişkilerinin, 140. yıl dönümünün kutlanacağına vurgu yapan Sopando, “Bu konuda sizin belediye başkanlığınızla çok daha fazla etkinlik yapmak istiyoruz.” dedi. Bu konuda yardımcı olacaklarını söyleyen Başkan Gökçek, “Ankara’da Bükreş Günleri yapabiliriz. Biz değişik ülkelerle karşılıklı günler yapıyoruz. Oraya gidiyor ‘Ankara Günleri’ yapıyoruz. O ülkenin başkenti de buraya geliyor..”diye konuştu.
Dikmen Vadisi’nden övgü ile söz eden ve çok güzel bir vadi ve park olduğuna dikkat çeken Romanya Büyükelçisi Gabriel Catalin Sopando “Ben dünyanın pek çok yerinde, çok güzel yeşillikler, güzel parklar gördüm.Fakat oraya yapılan çalışma, gerçekten gözle görülüyor. Parkta birçok çeşit ağaç var..” dedi.
Mustafa;Türkiye’yi ağabeyimiz gibi görüyoruz
Melih Gökçek’in diğer konuğu, Filistin Büyükelçisi Faed Khalid A.Mustafa oldu. Büyükelçi Mustafa, “Bizim görüşmelerimiz, her zaman sevgi, kardeşlik, dostluk içeriyor. Bu da Türkiye ile Filistin arasındaki dostluk ve kardeşliğin göstergesidir. Bizim Filistin’de Türkiye’ye ve Türk milletine karşı çok büyük sevgimiz var. Filistinliler olarak Türkiye’yi ağabeyimiz gibi görüyoruz..” şeklindeki sözleri dikkat çekti.
Büyükelçi Mustafa, ilişkileri güçlendirmek istediklerini ifade ederek “Türkiye ile ilişkilerimiz sürekli gelişmekte, güçlenmekte. Kültür, ekonomi, sağlık gibi tüm yönlerden daha da güçlenecek inşallah” dedi.
Ankara Belediyesi ile Kudüs Valiliği arasında kardeş şehir ve işbirliği
Başkan Gökçek de “Biz Filistin’i her zaman kardeş bildik. Öyle de bilmeye devam edeceğiz inşallah. Özellikle Cumhurbaşkanımızın Filistin’e olan sevgisini herkes biliyor. Gönlümüz, Filistin’in özgür bir devlet olması. Bizi üzen nokta, Müslümanların içine düştüğü durum. Bir avuç Yahudi, Müslümanlara zulmediyor ve hükmediyor. Büyük İsrail fikrine her gün biraz daha hizmet ediyor..” şeklinde konuştu.
Filistin Büyükelçisi, Ankara Büyükşehir Belediyesi ile Kudüs Valiliği arasında kardeş şehir ve işbirliği anlaşması imzalanması arzusunda olduklarını söylemesi üzerine de,Başkan Gökçek Ekim ayındaki Belediye Meclisi’nde konunun görüşülebileceği karşılığını verdi.
Kanada’nın kuruluşunun 150. yıl dönümü
Gökçek’in bir başka ziyaretçisi Kanada Büyükelçisi Christopher John Cooter de, Ankara’da bulunmaktan mutlu olduğunu şu sözlerle anlattı; “Gerçekten burada bulunan arkadaşlarım, bu şehirde yaşamaktan çok memnun. Aslında Ankara, İstanbul kadar tanınmasa da, buradaki yaşam, İstanbul’dan çok daha iyi..”
Gökçek de “Kesinlikle bir tek denizimiz yok ama yaşam kalitesi burada daha iyi” diyerek cevap verdi. Cooter, iki ülke olarak eğitim alanında işbirliği yaptıklarını, pek çok Türk öğrencinin Kanada’ya gittiğini ifade etti ve Türkiye ile kültürel alanda işbirliği yapmayı ve Türk Milleti’nin Kanada’yı daha yakından tanımasını istediklerine dikkat çekti.
Kanada’nın kuruluşunun 150. yıl dönümü nedeniyle bir film festivali düzenlemek istediklerini söyleyen Büyükelçi
Cooter, festivalin İstanbul’da başlayacağını, ancak bazı filmlerin Ankara’da gösterilmesini arzu ettiklerini ifade etti.Gökçek ise karşılıklı işbirliğine destek vereceklerini belirtti.
Nijerya işbirliği geliştirilecek
Nijerya Büyükelçisi Iliasu Audu Paragalda de, Başkan Gökçek’e, Ankara’nın planlaması ve şehir yapısının çok güzel olduğunu, bilgi alışverişinde bulunmak ve başkentler arasında işbirliği yapmak istediğini ifade etti.Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı Gökçek ise Büyükelçi Paragalda’ya, görevi nedeniyle “Hayırlı olsun” dileklerini ve işbirliğini geliştirmekten yana olduklarını ifade etti.
Portekiz Büyükelçisi Da Silva, Ankara modern şehir
Ankara’da bulunmaktan ve yaşamaktan duyduğu memnuniyeti dile getiren Portekiz Büyükelçisi Paula Leal Da Silva da, Başkan Gökçek’e teşekkür etti. Büyükelçi da Silva, “Ankara çok ilginç geldi bana. Burada yaşamayı seviyorum. Modern şehir. Ancak rekreasyon alanlarını gezemedim” dedi.
Başkan Gökçek ise Büyükelçi da Silva’ya, rekreasyon alanlarını, eşi Nevin Gökçek ile birlikte gezmesi teklifinde bulundu ve kabul gördü.
Avrupa’nın en büyük tema parkı ANKAPARK tamamlandı
Türkiye ile ilişkilerinin giderek geliştiği Kuveyt Büyükelçisi Ghassan Yousuf A. Alzawawı de, ziyarette, Gökçek’e, Twitter’da çok aktif olduğuna dikkat çekerek, “Başkan Trump’la yarışıyorsunuz galiba..” dedi.Gökçek de “Trump kadar takipçim yok ama Türkiye açısından düşünürsen, Twitter’ı en etkili kullanan benim herhalde. 4 milyon 40 bin takipçim var..” cevabını verdi.
Büyükelçinin merakı ve sorusu üzerine Ankara’nın gelişimi ve yapılan yeni çalışamlar hakkında bilgi veren Başkan Gökçek, altyapı ve üstyapı yatırımlarını, sosyal ve kültürel alandaki hizmetlerini, yeşil alan çalışmalarını anlattı. Gökçek, “Ankara’nın adı, ben belediye başkanı olduğumda, bozkır Ankara idi. Şu anda Türkiye’nin en yeşil kent merkezi” dedi.
Avrupa’nın en büyük tema parkı olacak ANKAPARK’ı tamamladıklarını da anlatan Gökçek, “İnşallah bütün Kuveyt, orası açılınca mutlaka gelecek, yaz-kış açık olacak bu parkımızda, bizim misafirimiz olacak..” şeklinde sözlerine devam etti.
Çok büyük iki çalışma;Kutsal Emanetler ve Bilim Müzesi
Büyükelçi Alzawawı ise Gökçek’e, “Bu büyük başarıların daha iyi tanıtılması gerektiğine inanıyorum. Yaptığınız faaliyetleri bütün dünyanın tanıması lazım” sözleri üzerine Gökçek, şöyle konuştu; “İnşallah yakında büyükelçilere özel bir yemek ve tanıtım toplantısı yapmak istiyorum. ANKAPARK ve diğer yaptıklarımızı da göstermek istiyorum. ANKAPARK açıldığında, Kuveyt Havaalanı’na da reklam koyduracağım. İnşallah işbirliği yapar Kuveyt’i buraya getiririz” dedi.
Gökçek,“Çok büyük iki yer daha yapıyoruz; Kutsal Emanetler ve Bilim Müzesi. Bugüne kadar Kabe’ye örtülen Kabe kapısı örtüleri ve Resulullah’ın mezarının üstüne, civarına asılan örtüler. Bütün dünyadan 190 adet topladım. Kanuni Sultan Süleyman’ın yaklaşık 500 yıl önce Kabe’ye astığı Kabe örtüsü de bende. Bütün Müslümanlar bunu görmeye gelecek.
Büyük İnanç Müzesi’nde, asırlar boyu Müslümanların neler yaptığını sergileyeceğiz. 20. asrın sonunda ve 21. asrın başında ancak yeni teknolojilerle idrak edilen ayetleri, özel bir teknolojiyle ziyaretçilere yansıtacağız.” dedi.
Gabon için Türkiye önemli bir model
Başkan Gökçek’in konuklarından bir başkası da, Gabon Büyükelçisi Hermann Immongault oldu. Immongault, iki ülke arasındaki işbirliğinin öneminin altını çizerek, Gabon için Türkiye’nin önemli bir model olduğunu, iki ülkenin, politik ve ekonomik anlamda da yakın olduğunu ifade etti.
Büyükelçi’nin Gabon’a davet ettiği Başkan Gökçek de, Gabon’un Başkent Libreville’nin belediye başkanını Ankara’ya davet ederek gezdirmek istediğini söyledi.
Tayvan’da 300 bin Müslüman’a karşılık, 5 cami var
Tayvan’ın Ankara Temsilcisi Yaser T.H. Cheng ise Gökçek’e, Ankara ile Başkent Taipei arasındaki dostluk ilişkilerini ve ticari hacmi güçlendirme amacında olduklarını ifade etti. Temsilci Cheng, Tayvan’da yaklaşık 300 bin Müslüman olduğunu, buna karşın 5 cami bulunduğuna dikkat çekti. Tayvan’a bir cami yapılması konusunda Diyanet İşleri Başkanlığı ile görüştüklerini, Başkent Taipei’de arazi bulacaklarını açıklayan Cheng, cami yapımı için Başkan Gökçek’ten destek ve yardım talep etti.
Temsilci, Taipei Belediye Başkanı’nın mektubunu Başkan Gökçek’e vererek, 2 başkent arasında güzel bir dostluk ve işbirliği kurma dileklerini belirtti ve Gökçek’ten olumlu cevaplar beklediklerini ifade etti.
Başkan Gökçek konuklarına, ileri bir tarihte tüm büyükelçilerle bir araya gelerek, FETÖ’cülerin 15 Temmuz’daki hain darbe teşebbüsüyle ilgili detaylı bilgi vermek istediğini de belirttiği görüşmeler sonrası, konuk diplomatlarla hatıra fotoğrafı çektirdi.
Diplomatlara değerli porselenler ve Ankara ile ilgili kitaplar hediye eden Gökçek’e, konuklar da kendi ülkelerinden, çeşitli hediyeler takdim etti.