Referandum Barzani’yi götürdü

1 Kasım da görevini bırakacağını açıklayan Irak Kürt Bölgesel Yönetimi (IKBY) Başkanı Mesut Barzani, “16 Ekim gecesi Kerkük’te meydana gelen büyük bir ihanetti. Kerkük teslim edildi ve zehirli bir hançer hem halkımız hem de peşmergenin sırtına vuruldu.” dedi. Peşmerge’ye saldıran Haşdi Şabi güçlerinin ABD yapımı silahlar kullandığını savunan Barzani, “Tuhaf olan şey, ABD’nin terörist ilan ettikleri kişilerin Abraham tanklarına binip Kürtlere saldırmalarına seyirci kalması. Burada bir sorun var. ‘Acaba ABD buna neden sessiz kaldı?” diye konuştu.

Barzani, 1 Kasım itibarıyla görev süresinin dolması nedeniyle görüntülü yayınladığı açıklamasında, 25 Eylül’de yapılan referandum, Irak güçlerinin Kerkük ve tartışmalı bölgelerde kontrolü sağlamasına değindi.

Irak merkezi hükümetinin Kerkük’ün Havice ilçesinin kurtarılması operasyonunu bilinçli bir şekilde sona bıraktığını iddia eden Barzani, terör örgütü DEAŞ ile mücadele adı altında Kerkük’e büyük bir askeri sevkiyat yaptıklarını belirtti.

Barzani, 16 Ekim gecesi Kerkük’e yapılan askeri operasyon planının daha önce hazırlandığını savunarak, kendileri için hiç beklemedikleri bazı taraflarca ihanete uğramaları olduğunu kaydetti.