ATATÜRK’E HAKARET SERBEST Mİ ?

Türkiye Cumhuriyeti’nin kurucusu Mustafa Kemal Atatürk’e hakaret edince hüküm giyip tutuklanan Nur Cemaati hocalarından Hasan Akar, cezası bozulunca tahliye edildi. Sanık yeniden yargılanacak.

Nur Cemaati’nin hocalarından olduğu belirtilen Hasan Akar, Atatürk için “1938’de geberen piç” ve annesi Zübeyde Hanım için “Selanik’te resmi kayıtlarda genelevde çalışıyor” gibi ifadeler kullanmıştı.

Bu sözlerin medyada yer almasının ardından hakkında dava açılan Akar’a ‘Atatürk’ün hatırasına alenen hakaret etme’ ve ‘halkı kin ve düşmanlığa alenen tahrik etme’ suçlarından 2,5 yıl hapis cezası verilmiş, sonra da tutuklanmıştı.

‘Somut delil yok’

Akar’ın avukatının cezaya itiraz ettiği İstanbul Bölge Adliye Mahkemesi 18’inci Ceza Dairesi’nin 5 Ekim’de cezayı bozduğu ortaya çıktı.

Kararda, sanığın konuşmayı Almanya’da 2004’te yaptığını söylediği belirtilerek konuşmanın 9 Mayıs 2017’de bir televizyonda yayınladığı, sanığın ise buna rızasının olmadığı kaydedildi.

Sanığın savunması haricinde videonun 2004’te çekilmediğine ilişkin somut delil bulunmadığı ifade edilen kararda, videonun televizyonda yayınlandığı tarihin suç tarihi olarak kabul edilmesi için sanığın yayınlanmasına yönelik rızasının alınması gerektiği belirtildi.

Ayrıca Akar’ın 2004’teki görüntüsüyle bugünkü fiziksel görüntüsünün karşılaştırılmadığı, o günkü teknolojiyle bugünkü teknoloji kalitesi arasındaki farkın da araştırılmadığı kaydedildi.

‘Aleniyet’e takıldılar

Kararda, Akar’ın savunmasının doğru olması durumunda suçun 12 yıllık zamanaşımına girdiği anlatılarak şöyle dendi: “Söz konusu Atatürk’ün hatırasına alenen hakaret suçu yönünden aleniyet ilkesi suçun unsuru olup TCK’nın 206 maddesinde de aleniyet halinin suçun maddi bir unsuru olarak gösterildiği, her iki suç yönünden sanığın ulusal kanalda videonun yayınına izin vermediği halde ulusal kanalda habercilik adına yayınlanmasının aleniyet unsurunun oluşmasına sebep olmayacağı, videonun çekildiği ortamda bulunanların durumu ve sanığın çekilen videonun yayınlanmasına izin vermesi durumunun önem arz edeceği düşünülmeksizin aleniyet unsurunun nasıl gerçekleştiği hususunun irdelenmeyerek eksik inceleme ile karar verildiği (…)”

Bozma gerekçeleri

Kararda bozma gerekçeleri şöyle sıralandı: “Sanığın, videonun ulusal kanallarda yayınlanmasına doğrundan veya dolaylı rızası olmadığı yönündeki savunmasının ilgili kanal tarafından doğrulanarak mahkemeye bildirildiği, sanığın eyleminin mahkemenin kabul ettiği şekilde medya aracılığı ile ve basın tarafından umuma açık olarak bu suçun işlenmesinin söz konusu olmadığı halde sanığın cezasının 5816 Sayılı Atatürk Aleyhine İşlenen Suçlar Hakkindaki Kanun 1-2 maddesi uyarınca arttırım yapılması yasaya aykırı görülmüş olmakla hükmün bozulmasına (…)”

İstinaf mahkmesinin kararı sonrası tahliye edilen Akar yerel mahkemede yeniden yargılanacak.KAYNAK:DİKEN.com.tr