”İktidar eliyle silahlı çete kuracaklar”

CHP Sözcüsü Bülent Tezcan, sivile yargı muafiyetini içeren KHK’yı eleştirdi ve “Bu iktidar eliyle sivil, silahlı çete kurma maddesidir” dedi.
CHP Genel Başkan Yardımcısı ve Parti Sözcüsü Bülent Tezcan, 696 sayılı Kanun Hükmünde Kararname’nin (KHK) 121. maddesiyle getirilen düzenlemeye ilişkin, “Bu hükümle getirilen şey, darbeye karşı direnmeyi meşrulaştıran bir düzenleme değildir. Bu hükümle getirilen çeteleşmedir. İktidar eliyle sivil, silahlı çete kurma maddesidir. Karşı çıktığımız şey bu” dedi.

CHP Merkez Yönetim Kurulu (MYK), Genel Başkan Kemal Kılıçdaroğlu başkanlığında parti genel merkezinde toplandı.

Toplantıya ilişkin açıklama yapan Tezcan, Türkiye’nin hukuk devleti ve yargı ile ilgili problemlerin devam ettiği günlerden geçtiğini söyledi.

Tezcan, dün görülen Cumhuriyet Gazetesi davasında herkesin tahliye beklediğini ancak daha büyük sürprizle karşılaştıklarını ancak yeni ve ciddi bir hukuksuzluk yaşadıklarını belirtti.

AYM’YE ELEŞTİRİ

Anayasa Mahkemesine eleştiride bulunan Tezcan, hukuka her zamankinden daha fazla ihtiyaç olduğunu dile getirdi. Tezcan, sözlerini şöyle sürdürdü:

“Anayasa Mahkemesine soruyorum, niye kaçıyorsunuz? Neden haksız tutuklamalarla ilgili hala karar vermiyorsunuz? Daha önce verdiğiniz emsal kararlar var. Erdem Gül kararı var. Şimdi niye vermiyorsunuz, neden korkuyorsunuz? Tutuklu milletvekilleriyle ilgili niye karar vermiyorsunuz? Mustafa Balbay kararı var. Niye daha önce evrensel hukuka uygun verdiğiniz kararlardan vazgeçiyorsunuz? Niye gerici anlayışıyla hukuku yorumlayacak noktaya sürükleniyorsunuz, kendinizi niye buna mecbur hissediyorsunuz? Hangi baskı altında veriyorsunuz bu kararları? Bu içtihat değişikliklerini hangi baskı altında veriyorsunuz? Bir parti genel başkanı, Selahattin Demirtaş’la ilgili kararı neye dayanarak verdiniz? Milletvekilleriyle ilgili daha önce verdiğiniz karar önünüzde dururken, şimdi aynı durumdaki milletvekilinin hak ihlali talebini niye reddettiniz? Bu içtihat değişikliğinin sebebi nedir?”

KHK’LARA ELEŞTİRİ

Son çıkan KHK’lara çok tartışılacağını belirten Tezcan, tarafsız hukukçuların da bu KHK’ları eleştirdiğini söyledi.

İktidarın “değiştirmeyeceğiz” açıklamalarına tepki gösteren Bülent Tezcan, “Demek ki niyetiniz bozuk, uygulamanız da bozuk o yüzden. Fikri salih olmayanın emeli de salih olmaz” dedi.

Başbakan Yardımcısı Bekir Bozdağ’ın, bugün bir gazetede çıkan haberinde, “Türkiye’de bundan sonra darbe olduğunda vatandaş tankın önüne yatmayacak mı?” dediğini savunan Tezcan, şöyle konuştu:

“Hani bu 15-16 Temmuz’u kapsıyordu? Bu sözü nereye oturtacaksınız, milletin aklıyla alay mı ediyorsunuz?

“OHAL KALDIRILMALI”

Hükümetin darbeye karşı direnen sadece kendisiymiş gibi bir algı yaratmaya çalıştığına işaret eden Tezcan, bu duruma tepki göstererek, darbeye karşı hep beraber mücadele ettiklerini söyledi.

Tezcan, “OHAL derhal kalkmalıdır. Türkiye 20 Temmuz şartları altında yaşıyor, derhal bu süreçten çıkmamız gerekiyor. Bugün işsizlikle mücadele edilemiyorsa bunun arkasında yatan OHAL’dir. OHAL’e itiraz romantik bir özgürlük istemi değildir, iş, aş ve ekmek isteğidir.” diye konuştu.

MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli’nin CHP’ye yönelik eleştirilerine dair ise Tezcan, “Bazen arka arkaya tweetlerle düşüncelerini paylaşıyor. Sadece şunu söyleyeceğim, Sayın Bahçeli’yi ülkücülere havale ediyorum” ifadesini kullandı.