”OF DEMEYİN ÜRETİN”

GENEL CERRAHTAN TAVSİYELER

Çankaya Belediyesinin ilçenin dört bir yanında hizmet veren Çankaya Evleri her yaştan, her meslek grubundan insanların bir araya geldiği sosyal yaşam alanı. Çankaya Evlerinin sıra dışı kursiyerlerinden biri de Prof. Dr. Ali Akdeniz. Genel cerrah olan Akdeniz, “Öğrenmenin de öğretmenin de yaşı yok” felsefesiyle her hafta düzenli olarak İngilizce kursuna devam ediyor.

Çankaya Belediyesinin Çayyolu Çankaya Evi kursiyerlerinden Prof. Dr. Ali Akdeniz, 67 yaşında bir tıp profesörü. Binlerce ameliyata giren, yüzlerce akademisyen, doktor yetiştiren Akdeniz, “Öğrenmenin de öğretmenin de yaşı olmaz” diyerek ikinci yabancı dilini geliştirmek için İngilizce kursuna geliyor.

33 yıllık genel cerrah Akdeniz, yıllarca Gülhane Askeri Tıp Akademisi’nde (GATA) görev yaptı. İyi derecede Fransızca bilen Akdeniz, haftanın bir günü kışner telini, tenekulumunu ve eldivenlerini bir kenara bırakıyor, ders kitabı, kalemi ve defteriyle İngilizce (B1) kursuna geliyor. “Ben hala rüyalarımda ders anlatıyorum” diyen ve kendisini mesleğine adadığını ifade eden bilim insanı Akdeniz, “Kendimi geliştirmekten, yeni bir şeyler öğrenmekten hiçbir zaman vazgeçmedim, geçmem de” sözleriyle kararlılığını dile getiriyor.

OF DEMEYİN ÜRETİN

Erken bunama ve Alzheimera karşı beynin yeniden üretime geçmesi gerektiğini vurgulayan Akdeniz, üretmenin önemini şöyle açıkladı: “İnsanlar emekliliğe ayrıldıktan sonra dünyadan kopmamalı. Farklı hobiler, uğraşlar edinerek üretmeye devam etmeli. İnsan beyni bir üzüntü anında, içten çekilen bir ‘of’ halinde hücrelerinden birini kaybeder. Hem psikolojik hem de fiziksel sağlığımızı korumak için üretmeye devam etmemiz lazım”.

Çankaya Evlerinin adeta köy enstitüleri gibi çalıştığını belirten Akdeniz, “Sabah saat 9’da insanlar ellerinde fırçaları, boyaları, kalemleri, nota defterleriyle Çankaya Evine doğru geliyorlar. Bu tabloyu görmekten o kadar mutlu oluyorum ki, görev bilinciyle, mutluluk içinde insanların buraya gelmesi burada huzur bulduklarının göstergesidir. Çankaya Belediyesinin Çankaya Evlerine verdiği değer ve emek kesinlikle karşılığını alıyor ” dedi.