TRUMP’A BM DEN KUDÜS TOKADI

Türkiye’nin girişimleriyle hazırlanan ve Trump’ın Kudüs kararını eleştiren karar tasarısı, BM Genel Kurulu’nda ABD’nin tehditlerine rağmen 9’a karşı 128 oyla kabul edildi. Oylamada 35 ülke ise çekimser kaldı. Oylama öncesi BM Genel Kurulu’nda kürsüye çıkan Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, ABD’ye tepki göstererek “BM üyesi bir ülke diğer üyeleri tehdit etti. Bazıları ise gelişme yardımlarının kesilmesiyle tehdit edildi. Bu kabul edilemez. Türkiye asla Kudüs’ü yalnız bırakmayacaktır. Filistin halkı asla yalnız kalmayacaktır. Dünya beşten büyüktür” dedi. ABD’nin BM Daimi Temsilcisi Nikki Haley, “Bu oylama Amerikalıların BM’ye nasıl baktığı ve bizim bize BM’de saygısızlık yapan ülkelere nasıl baktığımız konusunda bir fark yaratacaktır” ifadeleriyle tehditkâr tutumunu sürdürdü.
Birleşmiş Milletler’de (BM) Genel Kurulu’nda ABD’nin Güvenlik Konseyi’nde veto ettiği Kudüs tasarısı kabul edildi. 128 ülke kabul, 9 ülke ret, 35 ülke çekimser oy kullandı.

Ret oyu kullanan ülkeler, ABD, Palau, Guatamala, Togo, Nauru, Honduras, İsrail, Marshall Adaları, Mikronezya.

Çekimser oy kullanan ülkeler arasında ise Çekya, Kanada, Arjantin, Fiji, Güney Sudan, Romanya, Polonya, Uganda, Panama, Filipinler, Meksika, Macaristan yer alıyor.
OYLAMA SONRASI ÇAVUŞOĞLU’NDAN AÇIKLAMALAR

Tarihi oylamanın ardından Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu açıklamalarda bulundu.

Çavuşoğlu’nun açıklamaları şöyle:

“BM’nin bu kararı, İslam ülkelerini birleştirdiği gibi BM üyelerini de birleştirmiş, Kudüs’ün sadece Filistinlilerin, Müslümanların değil, insanlığın meselesi olduğunu da göstermiştir.”

​Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, “Genel Kurul, ABD’nin Kudüs kararını net bir şekilde reddetti. Genel Kurul’da dayanışma ortaya kondu. Büyük memnuniyet duyuyoruz. 1967 sınırlarıyla Filistin devleti ve Doğu Kudüs’ün de Filistin’in başkenti olarak kabul edilmesi konusunda daha çok çalışacağız” dedi.kAYNAK:hÜRRİYET