27 Dakika görüştüler

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ve MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli, Cumhurbaşkanlığı Sarayında 27 dakika görüştü

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ve MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli arasında 16:05’te Cumhurbaşkanlığı Külliyesi’nde başlayan görüşme sona erdi. Görüşme yaklaşık 40 dakika sürdü.

MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli’nin geçen pazartesi günü yaptığı konuşma, 2019 seçimlerine giden süreçte startı vermiş oldu. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli arasındaki diyalog, 15 Temmuz darbe girişiminin ardından Yenikapı’daki düzenlenen miting ile başlamıştı.

MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli, 11 Ekim 2016 tarihli MHP grup toplantısında yaptığı konuşmada, artık hiçbir şeyin 14 Temmuz’daki gibi olmayacağını ifade etmiş başkanlık sistemine yeşil ışık yakmış ve Cumhurbaşkanı’nın halk tarafından seçilmesinin bir fiili durum oluşturduğunu söyleyerek “Fiili durumun hukuki boyut kazanabilmesinin süratle yol ve yöntemlerin aranması” gerektiğini ifade etmişti. Bu çıkışın ardından anayasa değişikliği süreci başlamış oldu.

AK PARTİ VE MHP’NİN ‘EVET’ İTTİFAKI

18 maddelik, mevcut Anayasa’da değişiklik içeren Anayasa metni, 2017 ocak ayında Meclis’te kabul edildi ve referandum yolu açıldı. MHP lideri Devlet Bahçeli, 2016 yılının ekim ayında yaptığı bir konuşmada, “Eğer Meclis’te evet dersek, milletin karşısında da evet deriz.” açıklamasında bulunmuştu. MHP lideri, 16 Nisan referandumuna ilişkin olarak 2017’nin şubat ayında teşkilata gönderdiği bir genelgede ‘Evet’ tercihini “Evet derken, devlet ve millet varlığının muhafazasını hedefliyoruz” sözleri ile açıklamış ve bu kapsamda, “Aynı tercihteki partilerle ortak çalışma yapılabilecek” ifadelerini kullanmıştı.