GAÜ Mühendislik Öğrencisinden Elektrikli Araç Bataryaları Projesi

GAÜ Mühendislik Öğrencisinden Elektrikli Araç Bataryaları Projesi
Haber : Berk Otolog

Elektrikli araçlar üzerine projeler üreten Girne Amerikan Üniversitesi (GAU) Elektrik-Elektronik Mühendisliği son sınıf öğrencisi Ahmet Can Açık, hurdalıklardan topladığı şarj edilebilir lithium-ion pillerle elektrikli motosiklet projesi geliştirdi.

Klasik akülere göre daha hafif olan ve uzun sürüş mesafesi sunabilen lithium-ion bataryalarının hızlı şarj olabildiğini belirten Açık, ‘2016 yılından itibaren elektrikli motosiklet projesinde yaklaşık 1000 adet pil üzerinde çalıştım. Atık durumda olan hurda pil hücrelerini bazı işlemlerle geri kazanıp bir araya getirerek batarya oluşturdum ve ardından bataryayı elektrikli motosiklete uyarladım’ diye konuştu. %100 elektrikle çalışan motosikletin, ilk batarya test sürüşünde yaklaşık 70 km mesafe gitmeyi başardığını ve isteğe göre menzilin arttırılabilir olduğunu ifade eden Açık, ‘Bataryalar ortalama 2,5 saatte şarj edilebiliyor’ dedi. Açık, şu bilgileri verdi: ‘Aynı batarya sisteminin farklı konfigürasyonları, elektrikli otomobil dönüşüm sistemlerinde de kullanılabilir. Çok yakında petrol ile çalışan otomobillerin yerine elektrikli otomobillerin artmasıyla birlikte batarya kaynağı elde etmekte bazı sıkıntılar doğabilir. Bu yüzden atık pillerin geri dönüşümünü içeren projeler farklı çözüm yollarını beraberinde getirecektir. Çünkü piller gelişigüzel doğaya bırakıldıklarında hem insan hayatına hem de doğamıza zarar veriyor.’

GAU’deki mühendislik eğitimine devam eden Açık, Projesi üzerinde çalışırken verilebilecek imkan ve desteklerle çalışmalarının daha verimli hale gelebileceğini belirtti.