“İYİ Parti seçimlere katılacaktır…”

“İYİ Parti seçimlere

katılacaktır…”

Necdet SİVASLI

Yüksek Seçim Kurlu (YSK), milletvekili, belediye, belediye meclisi ile il genel meclisi seçimlerine katılma yeterliliğine sahip partileri açıkladı. 9 partinin yer aldığı listede İYİ Parti yer almadı.

Resmi Gazete’de yayımlanan YSK kararında, Adalet ve Kalkınma Partisi, Bağımsız Türkiye Partisi, Büyük Birlik Partisi, Cumhuriyet Halk Partisi, Demokrat Parti, Halkların Demokratik Partisi, Milliyetçi Hareket Partisi, Saadet Partisi ve Vatan Partisi’nin seçimlere katılma yeterliliğine sahip olduğu belirtildi.

Kararda, 1 Ocak 2018’den en az 6 ay öncesi itibarıyla illerin en az yarısında teşkilat kurdukları ve büyük kongrelerini yaptıkları saptanan partilerin seçimlere girme yeterliliğine sahip olduğu belirtilirken, ilk kongresini 10 Aralık 2017’de gerçekleştirilen İYİ Parti listede yer alamadı.

İYİ Parti’nin listede yer almaması yeniden tartışılırken, kafalarda da soru işaretleri belirdi. Ancak, gerek İYİ Parti’den, gerekse hukukçulardan yapılan açıklamalarda “Endişe edecek bir durum yok, İYİ Parti seçimlere katılacaktır” denildi.

Aslına bakılacak olursa bu durum sanki İYİ Parti’nin seçimlere katılmayacağı anlamında bir algı operasyonuna döndürülmek isteniliyor. Seçmenin ve partiye gönül verenlerin kafaları karıştırılıyor.

Emekli hakim ve hukukçu Kerim Yılmaz, Yüksek Seçim Kurumu (YSK)’nın son kararını değerlendirirken “Ortada alınmış bir seçim kararı olmadığına göre yasal açıdan sıkıntılı bir durum da yoktur. Seçim kararı alındığında tabi ki katılacak partiler yasadaki kriterlere göre yeniden tespit edilir. Son söz SP 36 m. ve 298 s 14 maddelerindeki şartları oy verme gününden 6 ay önce gerçekleştiren İYİ Partinin seçimlere iştirak hakkı olur. Bugünden telaşa mahal yoktur.”diyor.

Yapılan bilgilendirme açıklamasını da sizlerle paylaşıyoruz:

“YSK nun 19.01.2018 gün ve 37 sayılı kararında seçimlere iştirake yeterli ve seçmen kütüklerinin verilebileceği partiler belirlenmiştir. Buna göre AKP, CHP, MHP, BTP, BBP, DP, HDP, VATAN P, SP seçmen kütüklerinin verilmesi yönünden 15.07.2017, seçime iştirak yönünden de 01.07.2017 tarihlerindeki duruma göre ilan edilmiştir.

Son söyleyeceğimizi baştan söyleyelim. YSK nun tespite ilişkin kararı yasalara uygun olup yasa gereği oluşturulacak ilçe seçim kurullarında temsilci bulundurulabilecek partilerin tespit ve ilanı için yapılan mutad bir işlemden ibarettir.

Ancak il ve ilçe teşkilatlanmalarını kongrelerinin yapılma şartına bağlaması yanlıştır. Çünkü bir teşkilatın varlığı yetkilinin yeter sayıda (ilgili parti tüzüğü ve siyasi partiler yasasına göre en az 7 kişi) kurucunun dilekçeyi mülki amirliğe vermesi ile kendiliğinden olur. Yani kurulmuş sayılır. Onay veya başkaca işleme ihtiyacı yoktur. Kongreleri yapması sonraki süreçtir. Kongre yapmadı diye teşkilat yok sayılamaz.

Sanırım İYİ Parti yönünden (çünkü bu dönemde gündemde olan ve halkta karşılık bulan tek parti budur) zorlama bir yorum ile seçime iştirakinin mümkün olmadığı algısına yardımcı olmak için tekid edici açıklama ve gerekçe yazmıştır. Zira önceki dönemlerde bu denli detaylı bir karar vermemiştir.

298 s. yasanın 14, 15, 17, 18 ve 19. Maddelerine göre yapılan bu tespit işleminin YSK kararında da açıkça vurgulandığı üzere seçime iştirak yönünden tespit yapılan ayın ikinci haftasından geriye doğru 6 ay önceki duruma nazaran işlem yapıldığı açıktır. Siyasi partiler yasasının 36/1 maddesi açıkça oy verme gününden 6 ay önce gerek şartları taşımayı öngörmüştür. Burada sorun yoktur. Zira tespite esas alınan tarih 1 Temmuz-2017 dir ve o tarihte İYİ Parti zaten yoktur.

Seçmen kütüklerinin verilmesi de seçime iştirak yeterliliğine bağlıdır onun için de baz alınan tarih bu Ocak ayının ikinci haftasından önceki 6 ay yani 15.Temmuz.2017 dir.

Şu halde o tarihte olmayan İYİ Partiye verilmemesi de yasaldır. Ancak unutmayalım ki bu tespitler bu haftadan 6 ay önceki duruma göredir. İYİ Parti hızla ilçe kongrelerini başlatıyor ardından İl ve büyük kongresini yapacak ve seçime hazır hale gelecektir. Ortada alınmış bir seçim kararı olmadığına göre yasal açıdan sıkıntılı bir durum da yoktur. Seçim kararı alındığında tabi ki katılacak partiler yasadaki kriterlere göre yeniden tespit edilir. Son söz SP 36 m. ve 298 s 14 maddelerindeki şartları oy verme gününden 6 önce gerçekleştiren İYİ Partinin seçimlere iştirak hakkı olur.

Bugünden telaşa mahal yoktur..Tersine işleri hızlandırmak için itici motivasyon olarak anlaşılması neticeten daha da iyi olur.”

İYİ Parti ile ilgili bir not daha:

Halktan gerçek anlamda büyük karşılık bulan bu yeni parti, son yapılan kamuoyu araştırmalarında “oyunu en fazla artıran parti” konumuna yükselmiş bulunuyor. İYİ Parti il ve ilçelerdeki örgütlerine de çok deneyimli ve tanınmış isimleri koyarak ayrıca puan kazanıyor. Bu arada gençlere ve kadınlara da ayrıca çok önem verildiğinin altını çizmek istiyoruz.

necdetbuluz@gmail.com

www.facebook.com/necdet.buluz