Kanser Araştırması için giden Stajyer Dilara’ nın gözüyle :Güney Kore

Hayalinin izinde..

Hacettepe Üniversitesi Biyoloji Bölümü 3. sınıf öğrencisi Dilara Kılıçarslan ile Güney Kore Seul National Üniversitesinde yapmış olduğu staj deneyimi üzerine keyifli bir söyleşi gerçekleştirdik.

‘’Geleceğim için G.Kore’de çok önemli şeyler öğrendim. Kanser Araştırması yapmak istediğimi kesin olarak orada anladım. ‘’

Merhaba Dilara, kendinden bahseder misin ?

Merhabalar, öncelikle benimle bu röportajı gerçekleştirmek istediğiniz için çok teşekkür ederim. 21 yaşındayım. Ankara’da yaşıyorum. Hacettepe Üniversitesi Biyoloji Bölümünde okuyorum. Moleküler Biyoloji başta olmak üzere , Genetik, Sinirbilim gibi daha birçok alana ilgiliyim.

Kore’de staj yapma fikri nasıl oluştu, nasıl karar verdin ? Başvuruları nasıl oluyor ?

Güney Kore’ye ortaokuldan beri ilgiliydim. K- Drama, K-pop dalgasından dolayı çok severdim. Ancak bu ilgi daha çok kültüre ve diline kaymaya başlamıştı. Lisedeyken de Seul National Üniversitesini araştırmış ve çok hoşuma gitmişti ancak üniversite eğitimime Hacettepe Üniversitesinde devam ettiğim için, o hep aklımda bir köşede kaldı. Birinci sınıftayken tesadüfen okulda Korece dersleri açıldı ve böylelikle hem kendi kendime hem dersler ile Korece öğrendim.

Yurtdışında staj yapma fikri hep vardı ve öğrenim değişimi yerine bu şekilde gitme düşüncesi daha cazip geliyordu. Kore’yi seçmem de biraz yanlış anlamalarımla başladı. Erasmus+ programı var üniversitelerde ve bizlerin Avrupa ile değişim yapmasını sağlıyor. Web sitesinde ülkeler kısmında ‘Güney Kore’ yazdığını görünce, ben de kendime Enstitü aramaya başladım. Daha sonra Seul National Üniversitesi Kanser Araştırma Enstitüsündeki hocadan kabul alınca, Erasmus ofisine gittim ve onların bile listede yazan ülkelerden haberleri yokmuş. Erasmus’un sadece Avrupa için olduğunu ve Asya için staj yönünde desteklerinin olmadığını belirttiler. Bu nedenle ben de kendi çabamla gitmeye karar verdim. Aslında iyi ki de yanlış anlamışım. Yoksa bunları yaşayamazdım.

Daha önce yurtdışı tecrüben var mıydı ? Stajını ne kadar süreyle yaptın ?

Hayır daha önce yurtdışı deneyimim yoktu. Staja 3 ay diye gittim ama 2.5 ay sürdü, hocam yarım ay dinlen dedi.

Yaşadığın şehir ile ilgili biraz bilgi verebilir misin? Yaşam koşulları, kültürü ve insanları hakkında neler söyleyebilirsin?

Ben Seul’de yaşadım. Yüz ölçümü olarak küçük tabii Türkiye’ye göre bakınca ancak teknolojik olarak , ulaşım olarak çok gelişmiş ve rayına oturmuş bir şehir. İnsanlar eğlenmeyi yeme-içmeyi çok seviyorlar. Bu nedenle uyumayan bir şehir Seul. K-pop nedeni ile yabancı turistler tarafından çok ilgi görüyor ve bence ülkelerinin reklamını çok güzel yapıyorlar. Kültür olarak bizlere benzer yanları da çok; aile bağları, saygı-sevgi, …vb. İnsanları da benim tecrübe edindiğim kadarı ile yabancılara karşı güler yüzlü ve yardımsever. Başkalarından duyduğum kötü tecrübeler de var ama benim gördüğüm yaşadığım hep iyiydi sanırım.

Konaklama, yeme-içme, günlük yaşam masrafları nasıl ?

Konaklama; ben okulun misafirhanesinde ve yurdunda kalamadım çok pahalıydı. Hostel tarzı oda kiralanan bir yerde kaldım ve aylık 1500 TL civarıydı. Yeme-içme, günlük yaşam senin tercihlerine göre değişiyor aslında gününe bağlı biraz. Ama Seul her türlü pahalı bir şehirdi. Aylık toplam en az 2500 TL bir masraf diyebilirim.

İngilizce konusunda Kore’de sıkıntı çektiğin oldu mu? Kore’de öğrenci gençlerin İngilizce bilgisi nasıl, ülkemizle kıyaslandığın zaman neler söyleyebilirsin?

Öncelikle Korece dilinden söz etmek isterim. Korece, Türkçe ile Yapı Bakımından aynı dil ailesine mensup. Ural-Altay dili. Bu nedenle Türklerin yaşadığı İngilizce öğrenme sorununu onlarda yaşıyorlar. Benim gittiğim Laboratuvarda İngilizce konuşabilen kişi sayısı bir elin parmaklarını geçmiyordu. Danışman hocamla hep Korece iletişim kurduk. Profesör ile bazen İngilizce bazen Korece .

Öğrencilere gelirsek, öğrenmeyi konuşmayı çok istiyorlar ama yapamayınca da biraz hızlı pes ediyorlar galiba. İngilizce öğrenmek için yurtdışına gidiyorlar çoğunlukla. Yani bana kalırsa Türkiye ile benzer bu durumlar.

Staj süresi boyunca Kore insanları hakkında düşüncelerin nasıl oluştu ? Kore gençlerinin Türkiye’ye bakış açıları hakkında neler söyleyebilirsin ?

Bende gitmeden önce düşündüğümden daha da iyi bir izlenim oluştu ve bir daha gitmek istiyorum bu nedenle. Sıcakkanlılar ve Türkleri de sevdiklerini gördüm. Gençler için Türkiye ‘Kardeş Ülke’ . Çok fazla bilgileri yok bunun dışında. Ancak yaşlılar Türk olduğunuzu duyduklarında hemen savaştan, yardımlarımızdan söz etmeye başlıyorlar ve bunları dinlerken ister istemez duygulanıyor, gururlanıyor insan.

Seul National Üniversitesinde staj açısından gözlemlediğin olumlu ve olumsuz şeyleri paylaşabilir misin?

Daha önce dediğim gibi deney yaparken sadece Korece konuşmamız benim için olumsuzdu. Olumlu olarak; her hafta Lab Toplantılarında Korece-İngilizce sunum yapmam bana çok yararlı oldu. Artık sunum yaparken kendime daha çok güveniyorum. Laboratuvarda birçok teknik öğrendim Western Blot gibi ve hocam ben deneyleri bozsam da inat edip günde 5-6 kere yaptırdığı için çok çok daha iyi öğrendim. Galiba en olumlu yanları deneyleri kendi kendime yapmam ve çok iyi insanlar ile karşılaşmam oldu.

Ülkemizdeki eğitim sistemi ile Kore’deki eğitimi karşılaştırırsak eğer neler söylemek istersin?

Bazı konularda çok benzer, örneğin; lisans öncesi öğrenciler birçok kursa gidiyorlar aynı burada olduğu gibi. Üniversite sınavlarında çok fazla rekabet var. Çok stres var öğrencilerin üstünde.

Ülkemizde Devlet Üniversitelerinin paralı olmaması gerçekten bizim çok değer vermemiz ve kendimizi şanslı görmemiz gereken bir şey. Kore’de Üniversiteler paralı olması nedeniyle öğrenciler yıllık ücretleri ödemek için birçok part-time işte çalışıyorlar. Bazıları 2-3 farklı işte çalışıyorlar. Bu gerçekten onların sağlıklarını da etkileyebiliyor.

Biyoloji alanıyla ilgili olarak Seul National Üniversitesinin yeterli alt yapı olanakları ve donanımları nasıl ? Staj olarak Kore’yi seçmenin avantajları nelerdir ?

Alt yapı olanakları bence çok iyiydi. Lab’a verilen fonlar fazla olduğu için ve Araştırma Enstitüsü olduğu için maddi olarak sorunları yoktu. Bu nedenle malzemelere her gün yenileri ekleniyordu. Kullandıkları makineler de Kore malıydı. Servis durumu olduğunda aynı gün içinde tamire geliyorlardı.

Kore’yi seçme avantajlarım; iyi bir deneyim kazanmam, Korece’mi geliştirmem, iş disiplinlerini öğrenmem, güzel insanlar kazanmam diyebilirim. Belki daha çok şey vardır ancak bunlar aklıma geliyor.

Kore tecrübesi sana neler kattı ? Yaşadığın en ilginç anları paylaşabilir misin ?

Öncelikle giderken daha 2. sınıfım diye korkarak gitmiştim ama geleceğim için çok önemli şeyler öğrendim. Ayrıca Kanser Araştırması yapmak istediğimi kesin olarak orada anladım.

En ilginç anlar ise aslında birden çok ama beni en duygulandıran hem komik hem de gururlandırıcı anıyı anlatmak istiyorum. Laboratuvara her gün malzemelerimizi getiren pazarlamacı abi vardı. Benle ilk tanıştığında nereli olduğumu sordu ve ‘Türkiye’ dediğim an ilk söylediği kelime ‘Aaaa Galatasaray’ dedi. Ben şok olmuş ve gülmekten ölüyordum.

Daha sonra da her seferinde Lab’a gelirken Türkiye ile ilgili birşeyler öğrenip geliyordu. Bir de Labdan başka bir arkadaşım da Arda Turan maçları izleyip duruyordu. Komikti baya. Benim bilmediğim haberleri biliyorlardı.

Kore’de staj yapmak isteyen öğrencilere ne gibi tavsiyelerde bulunursunuz?

Öncelikle Kore’ye giderken çok fazla hayaller ile gitmemeliler. Ne kadar eğlence varsa , o kadar zorlu günler de oluyor. Olumlu ve olumsuz yanları düşünerek seçmeliler. Korece bilmek çok önemli. Çünkü İngilizce konusunda sıkıntı yaşayabilirler, benim yaşadığım gibi… Dışarıdan başkalarının Kore ile ilgili söyledikleri kötü yanları duymamaya çalışsınlar. Çünkü ben öyle yaptım. Diğer türlü dinleseydim önyargı ile gidecektim ve belki de 3 ayımı zehir edecektim. Yani biraz ince çizgi bu durum.

Maddi açıdan iyi olurlarsa stajlarını yaparlarken hem gezip hem de eğlenebilirler. Umarım herkes benim gibi hedeflerine ulaşır. Çünkü bunun mutluluğu çok tatlı.

Kutluk Berk Otolog