SINIRIMIZDA SICAK SAATLER

PKK’nın Suriye’deki kolu PYD/YPG’nin elinde bulunan Afrin’e yönelik olası operasyon kapsamında sınırdaki askeri hazırlıklar devam ederken Hatay-Kilis sınırına sevkıyat devam etti.
Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, ABD’li mevkidaşı Rex Tillerson ile görüştü. Görüşme, Kanada’da gerçekleşti. Görüşme sonrası açıklamalarda bulunan Çavuşoğlu, “YPG/PKK’ya yönelik alacağımız tedbirler sadece Afrin’le sınırlı olamaz, burada Münbiç ve Fırat’ın doğusu da var.” dedi. Ayrıca ABD’nin Suriye’de sınır birlikleri planını değerlendiren Çavuşoğlu, “Böyle bir oluşumda Türk-Amerikan ilişkileri geri dönülmez bir şekilde zarar görür.” ifadelerini kullandı.
Brüksel’de dün başlayan NATO Askeri Komite Genelkurmay Başkanları Toplantısı’nın açılışında konuşan Genelkurmay Başkanı Orgeneral Hulusi Akar, ABD’nin Türkiye sınırında terör örgütü PKK’nın uzantısı YPG’nin desteklenmesine ve silahlandırmasına müsaade etmeyeceğini vurguladı. Orgeneral Akar NATO’daki konuşmasının önemli bir bölümünü, ABD’nin Türkiye ve Irak sınırında güvenliği sağlama gerekçesiyle YPG’yi silahlandırarak bir sınır ordusu kurma planına ayırdı. Akar, “NATO, terörizmle mücadele söz konusu olduğunda, terörist örgütler arasında ayırım yapmamalıdır. DEAŞ ile mücadele ne kadar önemliyse PKK/PYD/YPG, FETÖ ile mücadele de o kadar önemlidir. PKK’nın bir uzantısı olduğu ispatlanmış olan terör örgütü YPG’nin ‘operasyonel ortak’ adı altında desteklenmesi ve silahlandırılmasına müsaade etmeyeceğiz. Bu hatadan en kısa sürede dönüleceğini umuyoruz” dedi.

Türkiye’nin çeşitli bölgelerinden gönderilen konteyner ve zırhlı araçlar ile komando birlikleri, Hatay’ın Reyhanlı ve Hassa ilçesine ulaştı. 14 Ocak’ta Afrin’deki YPG mevzileri obüs toplarıyla vurulmuş, bölgeye çok sayıda zırhlı araç takviyesi sonrasında, sınıra yakın bölgelerde iş makineleri mevzi kazmaya başlamıştı. Suriye sınırında iş makineleri ile askeri araçlarının sevk edildiği noktalarda bulunan obüs toplarının yönünün Suriye’ye çevrildiği görüldü. Hatay’ın Kırıkhan ilçesinde bulunan Hawk füze bataryalarının yönü de Afrin’e çevrilmiş durumda.

Suriye’nin İdlib kentine gitmek için Hatay’ın Cilvegözü Sınır Kapısı’na gelen Suriye vatandaşlarının geçişine izin verilirken, sınıra yakın köylerde jandarmanın güvenlik önlemlerini arttırdığı gözlendi. Kilis’te ise sağlık personellerine zorunlu olmadığı sürece izin kullanmamaları yönünde sözlü olarak uyarı yapıldı.