İnceldiği yerden mi?..

İnceldiği yerden mi?..

Necdet Buluz

Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın Menbiç konusundaki şu açıklamasının altını kalınca çizelim:

“YPG’nin yanında kim olduğuna bakmadan yürürüz. Teröristlerin yanında duran kendi bilir. Bu noktadan sonra gözümüz kimseyi görmez.”

Bu sözlerin adresi hiç kuşkusuz Amerika’dır. Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın bu açıklamaları da “İnceldiği yerden kopsun” anlamı taşımaktadır.

Amerika’nın Menbiç’ten çıkmayacaklarını açıklamasından sonra terörist grupları yanı başımızdan tehdit olmaktan çıkarmaya kararlı olan TSK ve siyasi irade, öyle görünüyor ki bu konuda şu an için geri adım atmayacaktır.

80 milyon teröristlerin yok edilmesi konusunda bütünleşti. Siyasi partiler, sivil toplum kuruluşları ve millet olarak buna kilitlendik. Böylesine bir destek karşısında bu operasyonlardan geri adım atılmayacağı da açık biçimde görülüyor.

Peki, Amerika geri adım atar mı? Şu an için bu konuda bir şey söylemek doğru olmaz. Sahadaki Afrin başarısından sonra bazı dengelerin değişeceğini söyleyebiliriz.

Şimdi konu ile ilgili son gelişmelere göz atalım:

ABD tarafından eğit-donat programı kapsamında askeri eğitimden geçirilerek silahlandırılan PKK-PYD/YPG teröristleri Mehmetçik’e karşı koymak üzere Afrin’e kaydırıldı. Bu durum ABD Savunma Bakanlığı Pentagon Sözcüsü Binbaşı Adrian Rankine-Galloway tarafından da itiraf edildi.

Teröristlerin Suriye’de yuvalandığı Afrin’e yönelik Zeytin Dalı Harekâtı devam ederken Cumhurbaşkanı Erdoğan sık sık bir sonraki hedefin Münbiç olduğunu söylüyor. Bu konuda ABD’den Türkiye’ye aba altından sopa gösteren açıklamalar geliyor.

ABD Merkez Kuvvetler (CENTCOM) Komutanı Joseph Votel, Türkiye’nin ABD’ye yaptığı “askerlerini Münbiç’ten çek” çağrısına karşılık “Şu anda böyle bir değerlendirmemiz yok” karşılığını vermişti. Türkiye’nin Afrin’e yönelik harekatını Münbiç’e kadar genişletmesi ihtimali konusunda ABD Savunma Bakanlığı Pentagon’dan da önemli açıklamalar geldi.

Pentagon Sözcüsü Albay Rob Manning, ABD’nin NATO müttefiki Türkiye ile yakın ve devamlı temaslarının olduğunu ve şu aşamada, “ABD askerlerine yönelik bir tehlike hissetmediklerini” ifade etti. Yine Pentagon sözcülerinden Binbaşı Adrian Rankine-Galloway de ABD öncülüğündeki DEAŞ karşıtı koalisyonun resmi ilişkisinin sadece Münbiç Askeri Konseyi ile olduğunu da sözlerine ekledi.

Galloway, “Koalisyonun Münbiç’teki tek resmi ilişkisi, DEAŞ ile mücadele etmek için kurulan ve Suriye Demokratik Güçleri (SDG) ile bağlantılı çoğunluğu Arap kuvvetlerden oluşan Münbiç Askeri Konseyi’dir. SDG ile daha geniş ortaklığımız ise sadece DEAŞ’ı yenmek için yürüttükleri operasyon ve faaliyetlerle sınırlıdır” dedi.

Amerika tarafından eğitilmiş olan teröristlerin Afrin’e kaydırıldığı söyleniyor.

Ulusal güvenliğinin bir gereği olarak başlattığı Zeytin Dalı Harekatı’nda Türkiye’nin mücadele ettiği terör örgütü PKK uzantısı PYD/YPG’ye ABD tam destek vermesi de kafaları karıştırıyor. ABD Dışişleri Bakanlığı sözcüsü Nauert, destekledikleri örgütün aslında PKK olduğunu itiraf etmişti. Bu konuda önemli bir açıklama da Pentagon Sözcüsü Galloway’den geldi.

Golloway terör örgütü PYD/PKK’nın paravanı SDG’nin bazı unsurlarının Afrin’de devam eden Zeytin Dalı Harekâtı nedeniyle Suriye’nin kuzeyinde kuvvet kaydırdığını bildiklerini söyledi. Galloway, “Son gerginliklere tepki olarak SDG’nin bazı kuvvetlerini kaydırdığının farkındayız ancak bu, koalisyonun yönlendirmesi ile olmadı” dedi.

PYD/PKK’nın paravanı SDG’nin kuvvetlerini nereye kaydırdığı konusunda detay vermeyen Galloway, örgütün açıklamaları ile ilgili olarak ise “SDG adına konuşmuyorum, ancak tüm tarafları DEAŞ’ın yenilmesine odaklanmaya, gerginliği azaltmaya, Suriye savaşını çözmeye ve sivilleri korumaya çağırmaya devam ediyoruz” dedi.

Aslına bakılacak olursa Amerika hem zaman kazanmaya hem de bazı isimleri değiştirerek oyun içinde oyun oynamaya çalışıyor. Daha açıkçası Türkiye’yi aldatmaya yönelik bir çalışma sergiliyor.

Hiç kuşkusuz sorunların siyasi yönden ve diplomatik çalışmalarla sonlandırılması çok daha uygun olacaktır. Bu konuda da iletişim yolları kapanmış sayılmaz. İki NATO üyesi ve müttefik arasında mekik diplomasisinin de sürmekte olduğunu görüyoruz.

Temennimiz bu konuların çatışmalardan uzak dostane ve diplomatik yollardan çözüme kavuşmuş olmasıdır.

necdetbuluz@gmail.com

www.facebook.com/necdet.buluz