Müslim’in iadesine Amerika engel olabilir mı?..

Müslim’in iadesine Amerika

engel olabilir mı?..

Necdet Buluz

Terör örgütü PYD’nin eski Es Başkanı Salih Müslim’in Prag’da gözaltına alınması üzerina harekete geçen Türk makamları “Türkiye’ye teslim edin” çağrısı yaptı. Cumhurbaşkanı Erdoğan da Müslim ile ilgili “Temenni ederim ki Prag bunu bize iade eder. Teslim ettikten sonra adaletin nasıl tecelli ettiği görülür” mesajını iletti.

Temmuz 2013 ve Ekim 2014’te Ankara’da kırmızı halı serilerek karşılanan terör örgütü PKK’nın Suriye’deki kolu PYD’nin eski eş başkanı Salih Müslim, Prag’da gözaltına alınmıştı. Ankara, kırmızı bültenle aradığımız Müslim’in Türkiye’ye iadesini istedi. Çek makamlarının bu konuda iade için istekli davrandığı belirtiliyor.

Ancak, PYD’nin koruyucusu ve kollayıcısı Amerika’nın Müslüm’in Türkiye’ye iade edilmesine engel olabileceği de iddia ediliyor.

Emniyet Genel Müdürlüğü yetkililerine göre, PYD/PKK’nın eski eş başkanı Müslim’in Brüksel’de bir toplantıya katıldığı, Prag’da da benzer bir etkinliğe katılacağına yönelik medyadaki haberler üzerine Çek yetkililerden yakalanması talep edildi. Harekete geçen Çek güvenlik güçleri, Müslim’i 02.35’te gözaltına alarak durumu EGM yetkililerine iletti.

Adalet Bakanlığı ile irtibata geçen EGM İnterpol Daire Başkanlığı yetkilileri, Müslim’in Türkiye’ye iadesi amacıyla gerekli evrakın hazırlanması ve iletilmesi için sürecin başlatıldığını, dosyanın ivedilikle Çekya makamlarına iletileceğini açıkladılar.

Türkiye’nin Prag Büyükelçisi Ahmet Necati Bigalı, terör örgütü PKK’nın Suriye’deki kolu PYD’nin eski eş başkanı Salih Müslim’in Türkiye’ye iade talebini Çekya Dışişleri Bakan Yardımcısına ilettiğini açıkladı.

Bigalı, Çekya Dışişleri Bakan Yardımcısıyla telefon görüşmesi gerçekleştirerek Müslim’in Türkiye’ye iadesini talep ettiklerini, “Çekya Dışişleri Bakan Yardımcısının Türkiye’nin iade talebini Adalet Bakanı Birinci Yardımcısına ileteceğini söylediğini” ifade etti.

Konuya ilişkin Türk makamlarının iade talebi için hazırlıklarını ivedilikle sürdürdüğünü kaydeden Bigalı, iade talebinin Çek makamlarına ulaşmasıyla hukuki sürecin başlayacağını, “Çekya’nın iş birliği içinde hareket ettiğini” vurguladı. Çekya makamları, Müslim’in çıkarılacağı mahkeme tarafından tutuklanıp tutuklanmayacağına karar verileceğini, bu kararın da Türk tarafına ivedilikle iletileceğini kaydetti.

Şimdi bu gelişmelere rağmen, Müslim’in Türkiye’ye iadesine Amerika’nın engel olabileceğini de unutmamak gerekiyor.

Nedenine gelince:

NATO üyesi Çekya’nın ABD ile yakın ilişkileri bulunuyor. ABD’nin PYD/YPG ile yakın ilişkisi dikkate alındığında, bu durumun Salih Müslim’in iadesini zorlaştırdığını görebiliriz. Zaten, uzmanların görüşlerinin de bu doğrultuda yoğunlaştığını görmekteyiz.

İşin bir başka yönü de şu:

Çek medyasının, Müslim’in tutuklanmasına ilgisiz kalmış olması da son derece düşündürücüdür.

Pazar günü 16.00’da Çekya’nın önde gelen gazeteleri “Lidove Noviny, Mlada Fronta Dnes ve Pravo”nun internet siteleri ile haber kanalı CT-24’ün web sitesinde yaptığımız taramada Salih Müslim’in gözaltına alınmasına dair herhangi bir habere yer verilmemesi de dikkatlerden kaçmadı

Salih Müslim’in suç dosyasının da oldukça kabarık olduğu görülüyor. Bu suçlar nedeni ile kırmızı bülten ile aranan Müslim için de 4 milyon TL. ödül konulmuştu.

Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı, 17 Şubat 2016’da Merasim Sokak’ta Türk Silahlı Kuvvetleri’ne ait personel servislerinin geçişi sırasında bomba yüklü araçla düzenlenen saldırıyla ilgili olarak yürüttüğü soruşturma kapsamında Müslim hakkında yakalama kararı çıkartmıştı.

Adalet Bakanlığı, Kasım 2016’da İnterpol’e başvurarak Müslim için kırmızı bülten çıkarılmasını talep etmişti.

Merasim Sokak saldırısında 29 kişi yaşamını yitirmiş, 61 kişi de yaralanmıştı. Saldırıyı Kürdistan Özgürlük Şahinleri (TAK) üstlenmişti. Müslim, iki hafta önce İçişleri Bakanlığı’nın hazırladığı “Terör Listesi”ne kırmızı sırada eklendi ve kendisinin bulunmasına yardımcı olanlara da 4 milyon TL ödül konulmuştu.

necdetbuluz@gmail.com

www.facebook.com/necdet.buluz