Siyah-beyaz resimlerle”Mal Meydanı”sergisi……

Ekinci, yaşamın bir parçası ve en önemli ticari merkezlerinden olan Kars’taki
hayvan pazarını, yeni yerine taşınmadan önce fotoğraf karelerine taşıdı….

Siyah-beyaz resimlerle”Mal Meydanı”sergisi……

Sanatçı, AFAD Altın Kamera ve FIAP 25. Baskı Bienali’nde,
Türkiye’nin,dünya birinciliğini kazandığı ekipte de yer aldı…

Haber:Halim UTLU
Hayvanları, yaşlısından gencine insanları,çocukları,kış şartlarını,çevreyi,havayı ve meydanın durumunu, karmaşanın içindeki düzeni fotoğraflara taşıyarak, içinden geldiği toplumsal kültüre fotoğrafik bir dille tanıklık eden ve tarihe bir not düşen ödüllü fotoğraf sanatçısı A.Kadir Ekinci’nin “MAL MEYDANI”konulu fotoğraf sergisi, 12 Ocak 2018 tarihinde,Türk-Amerikan Derneği (Ankara) sergi salonunda,büyük bir davetli topluluğunun katılımı ile açıldı ve büyük ilgi gördü.
Kars’da yaşamın bir parçası ve en önemli ticari merkezlerinden biri olan hayvan pazarının nostaljik yapısını, yeni yerine taşınmadan önce fotoğraf karelerine taşıyan Ekinci’nin üçüncü kişisel sergisi mal meydanında, 40 adet siyah-beyaz fotoğraf yer alıyor.İnek-dana pazarında çocuk çoban (Kadir Ekinci)
Mal Meydanı, ışıklarıyla anılarda yaşıyor
Ekinci,fotoğrafa başladığı günden beri ışığın gücüne ve sihrine inandığı için, bu sergisinde de, bir kez daha memleketi Kars’a dönüyor. Sergide;mal meydanının sakinlerini, hayvanları, yaşlısından gencine insanları,kış şartlarını,çocukları,çevre ve havayı fotoğraflara naklederek, içinden geldiği toplumsal kültüre fotoğrafik bir dille tanıklık eden ve tarihe bir not düşen devlet ödüllü sanatçı A.Kadir Ekinci, eski bir geçmişi bulunan bu tarihi bölgeye ait kültür mirasının, gelecek kuşaklara aktarılması umuduyla, Kars’ın Mal Meydanı’nı ışıklarıyla ve anılarıyla belgeleyerek yoluna devam ediyor.
15.Devlet Fotoğraf Yarışmasında Başarı Ödülü
Sanatçı, 2002’de Sanat Kurumu tarafından “Yılın Övgüye Değer Sanatçısı” ve 2012’de 15.Devlet Fotoğraf Yarışmasında başarı ödülüne uygun görüldü. Şinasi Barutcu Kupasının (2013) sahibi Ekinci, AFAD Altın Kamera ve FIAP 25. Baskı Bienali’nde, Türkiye’nin,dünya birinciliğini kazandığı ekipte yer aldı.
AFSAD üyesi Ekinci, karma sergilere de katıldı ve fotoğraf yarışmalarında ödüller aldı.”Işığın peşinden gittiğini” ifade eden Kadir Ekinci’nin, Kars’a ait “SESSİZ IŞIK” ve “UZAK IŞIK” adlı sergileri de bulunuyor.
“MAL MEYDANI” sergisi, 08 Şubat 2018 tarihine kadar Türk-Amerikan Derneği’nde görülebiliyor.
A.Kadir Ekinci kimdir?
A.Kadir Ekinci; Kars,1954 doğumlu.Ankara Gazi Eğitim Enstitüsünü bitirdi.Halen bir kamu kurumunda çalışıyor.1992’den beri Ankara Fotoğraf Sanatçıları Derneği(AFSAD) üyesi olan Ekinci, yönetim ve danışma kurullarında görev aldı. GAP Güneydoğu Anadolu’da “İnanç ve İnanışlar Projesi “gibi AFSAD’ın düzenlediği birçok projede görevlendirildi.
Ankara, İstanbul, İzmir ve Kıbrıs’ta “Sessiz Işık” ve “Uzak Işık” adlı kişisel sergiler açtı. Siyah-Beyaz fotoğraflarından oluşan,“Sessiz ve Uzak Işık” adlı albümü, 2010 yılında yayımlandı. Fotoğrafları yurtiçi ve yurtdışında pek çok yarışmada görücüye çıktı.