”Anlaşma olmazsa Menbiç için de kararlıyız”

Başbakan yardımcısı ve hükümet sözcüsü Bekir Bozdağ, Suriye’nin Menbiç kentinde ABD’yle anlaşma olmazsa operasyona kararlı olduklarını söyledi.

Bakanlar Kurulu toplantısının ardından basın toplantısı düzenleyen Bozdağ, uzun süredir ABD ile Türkiye arasında anlaşmazlık konusu olan Menbiç konusuna değindi.

Türkiye, buradaki PYD’lilerin de Türkiye için tehdit oluşturduğunu belirterek kente operasyon yapmak istiyor. Ancak kentte ABD askerlerinin de bulunması şimdilik harekatın önündeki en büyük engel olarak gösteriliyor.

Hükümet sözcüsü, ABD’yle Menbiç konusunda yapılan görüşmelerde belli bir noktaya gelindiğini belirterek şunları kaydetti: “Türkiye’nin tutumu çok nettir. Menbiç’te PKK’lı, PYD’li YPG’li hiçbir teröristi DEAŞ’lı hiçbir teröristi Türkiye istememektir. SDG şemsiyesi kılıfı altına gizlenerek de istememektedir, açık bir şekilde de bölgede terör unsurlarının barındırılmasını istememektir. Biz bunu çok net bir şekilde muhataplarımıza burada da ilettik. Eğer burada bir anlayış birliği sağlanamazsa Türkiye buradaki teröristleri Afrin’dekileri nasıl temizlediyse aynı usul ve yöntemle temizlemekte kararlıdır. Bunu çok net bir şekilde ifade buradan bir kez daha etmek isteriz. Tabi bir noktaya gelindiğini görüyoruz. Burada detayları vermeyeceğim. Zira ayın 19’unda dışişleri bakanımız sayın Çavuşoğlu Washington’da olacak ve ABD dışişleri bakanı ile bu görüşmenin sonuçları üzerinde tekrar görüşecekler. Ve ondan sonra ortaya somut, üzerinde mutabakata varılan veya varılamayan sonuçlar çıkacaktır. Biz onu göreceğiz. Ama burada şunu söylemekte fayda var. Türkiye ABD’nin Suriye konusunda bundan sonra sözlerinden ziyade icraatlarına bakacaktır. Aramızda bir güven bunalımı olduğu çok açıktır. Ciddi soruların olduğu çok açıktır. Bu güven bunalımını azaltmanın ve ortadan kaldırmanın yolu Türkiye’ye verilmiş sözlerin tutulmasından geçmektedir. O da tutacağız demekten değil bunun adımını bizzat arazide atmaktan geçmektedir. Biz arazideki adımları bakarak kararlarımızı oluşturacağız.”

Almanya’ya nota

Bozdağ şöyle devam etti: “(Almanya’daki) saldırılardan büyük endişe duyuyoruz. Pek çok şehirde Türklere ait camilere, derneklere saldırlar yapılıyor. Yakalananlar var mı? Görmedik. Alman hükümetine diyoruz ki; ‘Bu suçları işleyeneleri yakalamak Alman hükümetinin görevidir.’ Türkiye’yi her fırsatta eleştirenlerin bu saldırılar karşısında sessiz kalması düşündürücüdür. Bu konuda tedbir almadıklarını görüyoruz. Alman hükümetinin de bu konuda daha duyarlı olmasını bekliyoruz. Almanya’da Türklere yönelik saldırılara ilişkin Almanya’nın Ankara büyükelçisine bir nota verilmiştir.”

‘Irak’la görüşme olumlu’

Hükümet sözcüsü, Kuzey Irak’taki PKK hedeflerine düzenlenmesi planlanan askeri operasyon için de şunları söyledi: “Irak hükümetiyle yapılan görüşmeler olumlu geçmiştir. Irak hükümeti de terör örgütüne karşı Türkiye’yle bir anlayış birliğine varmıştır. Bu anlayış birliği çerçevesinde, terörle mücadele Irak tarafında da kararlı bir şekilde devam edecektir. Bir harekat olursa, ne zaman olacak? O harekat başladığında hep beraber göreceğiz. Benden kimse bir takvim vermemi beklemesin. Davullazurnayla oraya gitmeyeceğiz. Bizim jetlerimizi, mehmetçiklerimizi gördüklerinde geldiğimizi anlayacaklar.”