Diyanet:Popülist söylemlerden kaçının

Diyanet İşleri Başkanı Ali Erbaş, son dönemde kamuoyunda tepkilere neden olan fetvaları veren ‘hocalar’la ilgili “Herkes, metodolojik olarak hesabı verilemeyecek kişisel, aceleci ve popülist söylem ve yaklaşımlardan kaçınmak zorundadır” dedi.

Düzenlediği basın toplantısında konuşan Erbaş, sözlerine “İslam’a yönelik hatalı söylemlerden kaçınılmalı. Öfke ve nefret üreten davranışlar her şeyden önce Müslümanların kendilerine zarar vermektedir. Herkes, metodolojik olarak hesabı verilemeyecek kişisel, aceleci ve popülist söylem ve yaklaşımlardan kaçınmak zorundadır” diyerek başladı.

Reklam

Ayrıştırıcı ve ötekileştirici yaklaşımların her şeyden önce Müslümanlara zarar verdiğini söyleyen Erbaş, “İlahiyatçı kadın akademisyenlerimizle önümüzdeki günlerde kadınlarımızın sorunlarına yönelik istişare toplantısı yapacağız. Kadına dönük şiddet merkezli eylem ve söylemlerin İslam’dan referans bulması asla mümkün değildir. Tüm illere kadın müftü yardımcıları atayacağız” dedi.

Erbaş sözlerini şöyle bitirdi: “Tasvip edilir hiçbir yanı, yönü ve mazereti bulunmayan kadına dönük şiddet merkezli eylem ve söylemin, rahmet ve esenlik dini olan İslam’dan referans bulması asla mümkün değildir. Dinin değişmez sabiteleri dışında kalan ve içtihadın mümkün olduğu alana dahil olan bazı fıkıh hükümlerini, değişen şartlara göre gözden geçirmek, dinde reform yapmak anlamına gelmemektedir. Aksine bu davranış, İslam’ın evrensel hakikatlerini, onların özüne dokunmadan her çağa ve topluma aktarmak ve hayata ilahi bildirimler doğrultusunda rehberlik etmek demektir.”