İspanya bir Antalya kadar etmiyor ama…

İspanya bir Antalya kadar

etmiyor ama…

Necdet SİVASLI

Akdeniz’de Türkiye’nin turizm alanında en büyük rakiplerinden birisi İspanya’dır. Geçen yıl turizmde % 10 gibi bir büyüme yakalayan İspanya için “Turizmde dünya liderliğine koşuyor” diyebiliriz.

Dünyanın en büyük turist kaynağı Avrupa’da en çok turist çeken ülke konumuna yükselmekte olan İspanya, turizm merkezimiz Antalya kadar etmiyor ama, turizm alanında da liderliği eline geçirmeye çalışıyor.

Elimizde bu konuda bir veri var:

İspanya’daki 5 yıldızlı otel sayısı Antalya’dakinin yarısı kadardır. Buna rağmen geçen turizm sezonunda İspanya 82 milyon turist ağırladı. 2017’de Türkiye’ye gelmeyen turistlerin İspanya’yı tercih etmeleri, Türkiye’nin Akdeniz’deki en büyük turizm rakibi İspanya’nın kazançlı çıkmasına yaradı.

Burada bir parantez açalım:

İspanya’ya gelir düzey, yüksek turistler para kazandırıyor.

Turizm açısından konu öneli olunca Türkiye Otelciler Birliği (TÜROB) İspanya turizm pazarıyla ilgili bir araştırma yaparak, beklenti ve öngörüleri ortaya bir koyan araştırma yaparak nasıl önlem alınması gerektiği paylaştı.

TÜROB Başkanı Timur Bayındır açıklamasında bakınız neler diyor:

“İspanya 2017 yılında tüm zamanların rekorunu kırarak turist sayısını bir önceki yıla oranla yüzde 8.6 artırmış bulunuyor. Bir diğer rekor ise turizm gelirinde kaydedildi. İspanya, 2017 yılında kişi başı bin 62 euro harcama ve toplamda 87 milyar euro turizm geliri elde etti. İspanya’da 2016’da kişi başı harcama bin 23 euro, turizm geliri ise 77 milyar euro olmuştu. İspanya konaklama kapasitesi 14 bin 659 otel ve 1 milyon 472 bin yatak. Otel yatırımları, bölgesel planlamalar çerçevesinde yapılıyor. Turist sayısındaki istikrarlı artışa karşın, otel sayısında son dört yılda kayda değer ölçüde bir değişim yaşanmadı. Yatak kapasitesi çoğunlukla 3 ve 4 yıldızlı otellerden oluşuyor. İspanya’da 289 beş yıldızlı otel faaliyet gösterirken, 2 bin 224 adet 4 yıldızlı, 2 bin 473 adet 3 yıldızlı otel bulunuyor. Oteller genellikle oda&kahvaltı bazda hizmet verirken, ‘her şey dahil’ sistemi ise yok denilecek oranda. Resort bölgesi otellerde ‘yarım pansiyon’ konaklama uygulamalarına rastlamak mümkün olmakla birlikte özellikle Madrid gibi şehir merkezlerinde oteller sadece oda (room only) satış yöntemleri uygulanıyor.”

Timur Bayındır, bu durumun, İspanya’da gastronomi turizminin gelişmiş olmasının, bireysel seyahatlerin sayısındaki artışın ve turist başına harcamanın Türkiye’ye göre çok yüksek olmasının ana sebebi olduğunu aktararak, sadece Antalya’da bulunan 405 adet 5 yıldızlı otelde 352 bin yatak olduğu göz önüne alındığında bu durumun daha iyi anlaşılacağını da sözlerine ekliyor.

Şimdi bazı verilere dikkat edilecek olursa İspanya’nın nerelerden kazanım elde ettiğini daha açık biçimde görmüş oluruz:

2016 yılında en fala turist artışını İngiltere pazarında yaşayan İspanya turizmi, turizm geliri olarak yine en fazla bu pazardan kazanım elde etti. 2017’nın 7 aylık döneminden İspanya’nın toplam gelirinin yüzde 21’i İngiltere’den elde edildi. İspanya bu pazardan 9 milyar Avroluk gelir elde etti.

Öte yandan İspanya turizminin 3,6 milyar Avro gelir kazandığı Fransa pazarında da yüzde 9,7 gelişme yaşandı. İspanya’nın en fazla turizm geliri elde ettiği Almanya ise 7 aylık dönemde yüzde 4 dolayında büyüdü.

Gelelim bu yıl yaşayacağımız turizm sezonuna:

Yukarıdaki verilerde Türkiye’yi daha önce tercih eden İngiltere, Almanya ve Fransa gibi ülkelerin, yeni turizm sezonunda yüzlerini Türkiye’ye dönmekte olduğunu görmekteyiz. Özellikle İngiliz turistlerin charter seferlerle Bodrum, Marmaris, Didim ve Kuşadası gibi tatil yörelerine geleceğine yönelik beklentiler bu yıl turizmde daha günlerin yaşanabileceğini gösteriyor.

İngiliz turistlerin yanı sıra Almanya ve Fransızların da bu sezon Türkiye’yi tercih edecekleri rezervasyonlardan anlaşılıyor.

Antalya, özellikle “her şey dahil” sistemle Rus turistlerin gözdesi olmayı sürdürüyor.

Antalya, geçen yılki hareketliliğin bu sezon ikiye katlanabileceği beklentisi içinde bulunuyor.

Turizmde çeşitliliği artırmak, tanıtım atağına hız vermek, gastronomiyi biraz daha ön plana çıkararak turist sayısını çoğaltma yoluna gitmek, “bacasız sanayi”den beklentilerimizin karşılanmasını sağlayabilir.

Sanki bu sezon turizmde yüzler biraz gülecek gibi.

necdetbuluz@gmail.com