”Su tasarrufu, su varken yapılmalı”

Tarımsal Kuraklık İl Kriz Merkezi Komisyonu değerlendirme toplantısı yapıldı…

2018-2022 dönemi,5 yıllık Tarımsal Kuraklıkla
Mücadele Eylem Planı yürürlüğe girdi…

Su tasarrufu, su varken yapılmalı. Su ve sulama olmadan,tarımsal üretimde
artış sağlamak mümkün değil. Türkiye’de tarımda kullanılan suyun büyük bir kısmı,
yanlış sulama teknikleri ve taşıma sırasındaki kayıplar nedeniyle boşa harcanıyor!…

Haber:Halim UTLU
Türkiye’nin hemen hemen tüm kentlerini etkileyen yağışların azalması,su krizine işaret ederken, özellikle az yağış alan bölgelerde su sıkıntısı çekilmemesi için,gerekli olan ve alınabilecek tedbirler yürürlüğe konulmaya başlandı.
Bu kapsamda,Tarımsal Kuraklıkla Mücadele Stratejisi ve Eylem Planı çerçevesinde, ilk olarak illerde Tarımsal Kuraklık İl Kriz Merkezi Komisyonları oluşturularak, gerekli tedbirler belirlendi.Kurulan Tarımsal Kuraklık İl Kriz Merkezi Komisyonları da,ilk etapda, 5 yıllık Tarımsal Kuraklıkla Mücadele Eylem Planı hazırladı ve alınan kararları açıklayarak, herkesin bu kararlara uyması istendi.
İklim değişikliklerinden en fazla tarım zarar görüyor
Su sıkıntısının Samsun’da da hissedilmesi üzerine, Samsun İli Tarımsal Kuraklık İl Kriz Merkezi Komisyonu Değerlendirme Toplantısı, 11 Nisan 2018’de İl Müdürlüğü toplantı salonunda yapıldı.Tarımsal Kuraklıkla Mücadele Stratejisi ve Eylem Planı çerçevesinde; Samsun İli Tarımsal Kuraklık İl Kriz Merkezi, Vali Yardımcısı Dr. Hakan KUBALI‘ın başkanlığında yaptığı toplantıya, ilgili kamu kurum ve kuruluşlarının yöneticiler katıldı.
Vali Yardımcısı Dr. Hakan KUBALI, toplantıda yaptığı konuşmada; kuraklığın ve su kaynaklarının tarımı ve tüm canlıları etkilediğini, iklim değişikliklerinden de en fazla tarımın zarar gördüğünü ifade ederek
Su ve sulama olmadan, tarımsal üretimde artış sağlanamaz
” Kuraklıkla başa çıkmak için, aynı zamanda su havzalarının korunması, dolayısıyla yağmur suyunun toprakla buluşmasını engelleyecek uygulamalardan uzak durmak gerekiyor.Bu nedenle, su havzalarının ve tarım alanlarının korunması büyük önem arz etmektedir. Su tasarrufu, su varken yapılmalıdır. Su ve sulama olmadan, tarımsal üretimde artış sağlamak mümkün değil. Türkiye’de tarımda kullanılan suyun büyük bir kısmı, yanlış sulama teknikleri ve taşıma sırasındaki kayıplar nedeniyle boşa harcanmaktadır.”dedi.
Değişen iklim şartlarına göre ürün seçilmeli
Vali Yardımcısı Dr. KUBALI’nın konuşması özetle şöyle;
“Su kayıplarına yol açan salma sulama adı verilen bu tekniğe karşı, damla sulama yöntemi kullanılmalıdır.İklim değişimi çeşitli sektörleri etkileyecektir. Tarım sektöründe kalite ve ürün kaybına karşı tedbirler alınmalı, değişen iklim şartlarına göre ürün seçilmelidir. Artan kuraklık tehlikesine karşı toprak yönetimi ve sulama ile ilgili çözümler üretilmelidir.
Kuraklıkla mücadelede, kurak yıllarda alınması gereken tedbirlerden önce, normal şartlardaki yıllarda alınması gereken tedbirler, daha çok önem kazanmaktadır.
Yağış azlığı nedeniyle, buğday ekilişlerinde gecikme oldu
Bu nedenlerle “Kuraklık Eylem Planı” sadece kuraklık olduğu yıllarda alınacak önlemleri değil, kuraklık olmadan önce, yağışlı yıllarda alınacak tedbirleri de içermektedir. Hazırlanmış bulunan 2018-2022 dönemini kapsayan 5 yıllık Samsun İli Tarımsal Kuraklıkla Mücadele Eylem Planının, kuraklıkla mücadelede faydalı olacağına inanıyorum.”
Açılış konuşmasının ardından, Samsun Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdür Vekili Bayram AY da yaptığı kısa sunumda, “2017-2018 tarım yılı buğday ekiliş dönemi olan Ekim ve Kasım aylarında, yağış azlığı nedeniyle ekilişlerde bölge bölge gecikme olmuştur.
Fındıkta,kuraklık gözlemlenmedi
Aralık ayı yağışları ve sıcaklık artışıyla, buğday bitkisinde ekiliş döneminde yaşanan yağış azlığının getirdiği olumsuzluklar azaltmıştır. Samsun İli olarak, önümüzdeki Nisan ve Mayıs aylarındaki yağışın süresi ve miktarı, buğdayda dane kalitesi ve verimi belirleyecektir. Fındıkta şu an itibariyle karanfil döneminde olup, bazı bölgelerde meyve taslakları görülmeye başlamıştır. Kuraklık gözlemlenmemiştir. Fındık için de, önümüzdeki günlerdeki yağış ve sıcaklık değerleri, verim açısından belirleyici olacaktır.”dedi.
D.S.İ 7.Bölge Müdürlüğü,barajlarda son doluluk oranlarını anlattı
Toplantıda,Meteoroloji 10.Bölge Müdürlüğünün 2017-2018 tarım yılı yağışları ile diğer iklim verileri ve bunların karşılaştırılmaları ve meteorolojik değerlendirmesi, D.S.İ 7. Bölge Müdürlüğünün Samsun İlinde bulunan barajlarda son doluluk oranları, sulanabilir alanlar ve bununla ilgili bilgilendirmeler, Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürlüğü’nün tarımsal kuraklık ile ilgili genel değerlendirmesi, temel bitkisel ürünlerin gelişim durumu, incelenerek ele alındı.
Tarımsal Kuraklık İl Yönetiminde yer alan diğer kamu kurumu yetkililerinin görüş ve önerileri de dinlendikten sonra;
Kuraklığa ve sıcağa dayanıklı, yeni türler ekilmeli
1. 2018-2022 Yılı Samsun İli Kuraklık Eylem Planı hazırlanmış olup, komisyon onayına sunulmasına,
2. İl Tarımsal Kuraklık Eylem Planı adımlarının uygulanmasına,
3. Bitkilerin sulanmasında salma sulama yönteminden kaçınılması yönünde kamuoyunun bilgilendirilmesine,
4. Kuraklığa ve sıcağa dayanıklı yeni türlerin tespit edilerek veya mevcut türlerde çeşitlerin Araştırma Enstitüsü ile işbirliği içinde, çiftçilere anlatılması ve bu şekilde çeşitlerin ekilişlerinin tavsiye edilmesine, meyvecilikte kuraklığa dayanıklı az su tüketen anaç kullanımı ve münavebeli ekime ağırlık verilmesine,
5. Toprakta bulunan suyun muhafazasını artıran arazi kullanım tekniklerinin yaygınlaştırılmasına yönelik eğitim ve yayım faaliyetlerine ağırlık verilmesine,
6. Yerüstü su depolama tesislerinin tamamlanması ve yer altı su depolarının maksimum beslenme ile en yüksek seviyelerde tutulması için, gerekli çalışmaların tamamlanmasına, oy birliğiyle karar verildi.
Kurulan Tarımsal Kuraklık İl Kriz Merkezi Komisyonları, 5 yıllık Tarımsal Kuraklıkla Mücadele Eylem Planında belirlenen tedbirlerin yürüyüp yürümediğini,aksaklık olup olmadığını,karşılaşılan sorunlarda nelerin yapılabileceğini belirlemek için, zaman zaman toplanarak, gerekli kararları alacak ve uygulamaya koyacak..