Trump’ a kalsa…

ABD’nin Menbiç’e mevzilendiği haberlerinin bildirildiği gün, ABD Başkanı Donald Trump Suriye’den çekilme planını yineledi.

Trump, geçen günlerde Suriye’den çekileceklerini açıklarken dışişleri bakanlığı sözcüsü bu konu hakkında bilgileri olmadığını söylemişti.

Ayrıca ABD, son birkaç gündür Türkiye’nin YPG varlığı nedeniyle hedefe koyduğu Menbiç’e askeri sevkiyat gerçekleştiriyor. Son olarak ABD’nin buraya yeni üsler kurduğu haberleri geldi.

‘Çok kısa sürede karar vereceğiz’

Tüm bunlar olurken, Trump bir kez daha Suriye’den çekileceklerini ilan etti.

Trump, bugün Beyaz Saray’da Litvanya Cumhurbaşkanı Dalia Grybauskaite, Letonya Cumhurbaşkanı Raimonds Vejonis ve Estonya Cumhurbaşkanı Kersti Kaljulaid’le ortak basın toplantısı düzenledi.

Suriye’de bulunmalarının ana nedeninin IŞİD’den kurtulmak olduğunu, bu görevi de hemen hemen tamamladıklarını ifade eden ABD başkanı, “Şimdi çok kısa süre içinde bölge ülkeleriyle koordinasyon içinde kararımızı vereceğiz” dedi.

Suudilere para göndermesi

Trump, Suriye’de bulunmalarının ABD için maliyetli bir süreç olduğuna vurgu yaparak Suudi Arabistan’ın çekilme kararıyla çok ilgilendiğini, kendisinin de Suudilere “Eğer bizim Suriye’de kalmamızı istiyorsanız parasını ödemeniz gerekecek” dediğini aktardı.

ABD başkanı sözlerini şöyle sürdürdü: “Suriye’deki askerlerimizi geri çekmek ve ülkemizi yeniden inşa etmek istiyorum. Son 17 yılda Ortadoğu’ya 7 trilyon dolar harcadık. Karşılığında hiçbir şey almadık. IŞİD’e karşı çok başarılı olduk ama artık zamanı geldi. Bazen eve dönmenin zamanı gelmiştir. Biz de bunu çok ciddi şekilde düşünüyoruz.”

Sınıra ordu

Trump, ABD-Meksika sınırındaki duvar inşası tamamlanıncaya kadar kaçak giriş-çıkışlar ve uyuşturucu kaçakçılığını önlemek için sınır güvenliğini ordunun sağlayacağını da söyledi.