Gediz Havza Projesi :Kirlilik önlenecek

Bakanlık internet sitesinde, projelere dair etkinlik ve gelişmeler yayınlanıyor…….

Gediz Havza Projesi için belirlenen 7106
tedbirin yatırım maliyeti; 6,2 milyar TL…

Çevre düzenlemesi ve kuş gözlem kuleleri başta olmak üzere,birçok farklı proje gerçekleştirildi….

Haber:Halim UTLU
11 Temmuz 2016 tarihinde resmi olarak başlatılan“Gediz Nehir Havza Yönetim Planının Hazırlanması Projesi”nde,havzadaki yerüstü ve yeraltı su kaynakları su kütleleri bazında incelenmekte, su kütlelerinin üzerindeki noktasal, yayılı ve hidromorfolojik tüm baskı ve etkiler belirlenmekte ve yapılan izleme çalışmaları ile suyun miktar ve kalite durumları ortaya konulurken, bir taraftan da, tüm su kütlelerinde iyi su durumuna ulaşılması maksadıyla, alınması gerekli tüm tedbirlerin ve maliyetlerin ortaya çıkarıldığı açıklandı.
Tüm bu çalışmalar kapsamında, Gediz Havzası’ndaki tüm su kütlelerinin iyi duruma erişmesi ve iyi durumda olanların da durumlarının korunması maksadıyla, 7106 adet tedbir belirlenirken, söz konusu tedbirlerin yatırım maliyetinin ise 6,2 milyar TL olduğu ifade edildi.
13 adet atıksu arıtma tesisi işletmede
Gediz Nehri’nin temizlenmesiyle ilgili çalışmalar kapsamlı bir şekilde yürütülürken, basına yansıyan bazı haberlerle ilgili olarak Tarım ve Orman Bakanlığı Basın ve Halkla İlişkiler Müşavirliği, Gediz Nehir Havza Yönetim Planı ile ilgili olarak dün bir
açıklama yaparak, 2008’de hazırlanan ve 2013 yılında revize edilen Gediz Havza Koruma Eylem Planı ile Gediz Havzasında oluşan kirliliğin önlenmesi, havzanın korunması ve iyileştirilmesi maksadıyla, öncelikle havzada durum tespitinin yapıldığı, kısa, orta ve uzun vadeli tedbirlerin belirlenerek, uygulamaya geçildiğini belirtti.
Bakanlık Basın ve Halkla İlişkiler Müşavirliğiden verilen bilgide ,”2008 yılında Manisa iline bağlı Akhisar ve Alaşehir, İzmir iline bağlı Foça ve Çiğli ile Kütahya iline bağlı Gediz Belediyelerine ait sadece 5 adet atıksu arıtma tesisi yeterli durumda çalışırken, bunlara ilaveten Manisa iline bağlı Gördes, Ahmetli, Turgutlu, Salihli, Saruhanlı ve Kula yerleşim birimleri, İzmir iline bağlı Kemalpaşa ve Menemen yerleşim birimleri olmak üzere, toplam 13 adet atıksu arıtma tesisi işletmededir.
“Gediz Yönetim Planının Hazırlanması Projesi”, 11.7.2016’da başladı
Ayrıca kapasitesi yetersiz olan ve ömrünü tamamlayan Manisa Merkez AAT’nin yerine, yeni atıksu arıtma tesisinin inşaatına devam edilmektedir.”denildi.
“Bütüncül havza yönetimi anlayışıyla, su kirliliğinin önlenmesi ve azaltılması, su kaynaklarının kalitesinin korunması ve miktarının sürdürülebilir bir şekilde kullanılmasını sağlamak maksadıyla, havza koruma eylem planlarının nehir havza yönetim planına dönüştürülmesi çalışmaları 2014 yılından itibaren gerçekleştirilmektedir. Bu kapsamda, “Gediz Nehir Havza Yönetim Planının Hazırlanması Projesi”, 11 Temmuz 2016 tarihinde resmi olarak başlatılmıştır.
Gediz Nehir Havza Yönetim Planında, havzadaki yerüstü ve yeraltı suyu kaynakları, su kütleleri bazında incelenmekte, su kütlelerinin üzerindeki noktasal, yayılı ve hidromorfolojik tüm baskı ve etkiler belirlenmekte ve yapılan izleme çalışmaları ile suyun miktar ve kalite durumları ortaya konulmaktadır.
Toplam 7106 adet tedbir belirlendi
Akabinde, tüm su kütlelerinde iyi su durumuna ulaşılması maksadıyla alınması gerekli tüm tedbirler ve maliyetler ortaya konulmaktadır.”şeklinde devam eden bilgilendirme şöyle;
“Gediz Havzası’ndaki tüm su kütlelerinin iyi duruma erişmesi ve iyi durumda olanların da durumlarının korunması maksadıyla, 7106 adet tedbir belirlenmiş olup, söz konusu tedbirlerin yatırım maliyeti 6,2 milyar TL’dir. Uzun yıllardır yoğun kullanım ve kirlilik baskısı altında bulunan Gediz Nehri’nde teknoloji bazlı deşarj standartlarından alıcı ortam esaslı deşarj standartlarına geçilmesi, en önemli tedbirlerden birisi olarak belirlenmiştir. Detaylı ekonomik analiz ve modelleme çalışmaları yapılarak önceliklendirilen tedbirlerin uygulanmasından sorumlu kurum ve kuruluşlar ve uygulama dönemleri, Gediz Nehir Havza Yönetim Planı’nda belirlenmiştir.
İnternet sitesinde, proje etkinlik ve gelişmeleri paylaşılıyor
Bu plan kapsamında ilgili kuruluşlarla işbirliği içerisinde yapılacak çalışmalarla, tüm tedbirlerin alınması sağlanacaktır.
Gediz Havzası her yönüyle detaylı olarak incelenmekte, elde edilen sonuçlar doğrultusunda mevcut mevzuatta belirlenen önlemlerin yeterliliği analiz edilmektedir. İlaveten, Bakanlığımızca yürütülen tüm faaliyetlerde; gerek havzada yaşayanlar, gerek sivil toplum örgütleri ve üniversiteler, paydaş olarak projelere dâhil edilmektedir.
Projeler kapsamında açılış toplantıları, çalışma grubu toplantıları, paydaş katılım toplantıları, paydaş bilgilendirme toplantıları ve kapanış toplantıları gibi faaliyetler düzenlenerek, gelinen aşamalar paydaşlara aktarılmaktadır. Bununla birlikte Bakanlığımız internet sitesinde projelerimize dair etkinlik ve gelişmeler yayınlanmaktadır.”
Çevre düzenlemesi ve kuş gözlem kuleleri de gerçekleştirildi
Yeni Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli’nin de hassasiyetle takip ettiği temizlenme çalışmalarının, önümüzdeki süreçte geliştirilerek sürdürüleceği de ifade edilen bilgilendirmede;
“Havza Yönetim Heyetlerinin Teşekkülü, Görevleri, Çalışma Usul ve Esasları Hakkında Tebliğ” ile oluşturulan Gediz Havza Yönetim Heyeti ve havzaya giren illerde oluşturulan İl Su Yönetimi Koordinasyon Kurulları marifetiyle planların uygulanması takip edilmekte ve havzadaki su yönetimi konuları görüşülmektedir.
Doğa Koruma ve Milli Parklar Genel Müdürlüğü tarafından Gediz Deltası Sulak Alanı’nda yönetim planı hazırlanması, çevre düzenlemesi ve kuş gözlem kuleleri başta olmak üzere, birçok farklı proje de gerçekleştirilmiştir.
Görüldüğü üzere yürütülen çalışmalarla; Gediz Nehri’nin temizlenmesi konusunda büyük bir aşama kaydedilmiştir.” denildi.