SANATÇI BAKAN NEREDE ?

SANATÇI BAKAN NEREDE ?
YAHYA AKSOY
Yeni sistemine göre bakanlar atandı.Gözler bir sanatçı bakan aradı ama nafile.Her zaman olduğu gibi sanat ve sanatçı geri planda tutulmakta.Oysa dünya sanatçı yöneticileri takdirle ve sempatiyle karşılayarak alkışlamakta. Başka ülkelerde sanatçı cumhurbaşkanı çıkmakta.
Sanat ve kültür bir toplumun çağdaşlık göztergesidir.Tarih boyunca sanat ve sanatçılara değer veren toplumlar, dünya üzerinde unutulmaz izler, anılar ve eserler bırakmaktalar.
Evrensel değeri bulunan yaratıcılık sanatla bütünleşir.Toplumuları aydınlatır.Geliştirir ve geleceğe sağlıklı bir şekilde taşır.Bu alanı ihmal edenler kendi değerlerini düşürürler.
Kültür ve Turizm Bakanlığı’nda uzun süre üst düzey yönetici görevlerinde bulunan ve bu alanda üzerime düşen görevlere öncülük ve önderlik ederek ilklere imza atan bir yönetici olarak mutluluk ve gurur duymaktayım.
DÖSİM’in kurulması, sanatçıların 657 sayılı kanun dşında tutularak sözleşmeli olmaları, özel tiyatrolara yardım, Kültür ve Sanat Alanında Ödüller verilmesi. Çok sesli çocuk korolalrı kurulması. Devlet Halk Ozanları ve Geleneksel Tiyatro Müdürlüğü kurulması. mahalli sanatçılara ilk defa devlet bütçesinden ödenek ayrılması,İbni Sina,Ahilik,Hacı Bayram Veli sempozyumlar başta olmak üzere Uluslararası 1.İpek yolu Sempozyumu ve 1. Uluslarrası Akdeniz Mutfağı Kogresi,Uluslararası Hoşgörü Kongresi ,çok sayıda kaynak eserin hayata geçirilmesi gibi etkili ve evrensel etkinlikleri organize ederek Bakanlık arşivlerini ve kütüphaneleri bilgi ve belgelerle zenginleştirmek…
Kültür ve Turizm Bakanlıkları yıllar önce tek çatı altında toplandı.Hem Kültür ve hem de Turizm alanını ihmal etmeden, ikisinide atbaşı beraber götürerek hizmetleri organize etmek en doğru iştir. Zaman zaman böyle olmayınca sızlanmalar, yakınmalar olmaktadır.
Son zamanlarda ,sanat kurum ve kuruluşlalrında ,Devlet Tiyatroları ile Devlet Opera ve Balesi ve CSO’da yönetim esaslarının değişliğe uğratılması kuşkulara,kaygılara neden olmaktadır.
Turizm sektöründe yetişmiş ve uygulamalların içinde bulunmuş çok tecrübeli birisinin bakanlığa atanması sevinç yaratmıştır. Ben isterdim ki yardımcılığına atanan üç kişiden ikisinin biri kültü diğeri sanat alanından olsun ki dengelere ve hizmetlere katkılar sağlasın.Örneğin Türkiye’nin evrensel alanda isim yapmış orkestra şefi değerli sanatçı ve örnek bir kültür insanı Gürer Aykal’da bakan yardımcısı yapılabilirdi.
Protokolde Kültür ve Turizm Bakanlığı’nın yeri gerilerde olsa bile, ülkemiz ve dünya insanlarının gönüllerdeki yeri baş köşelerdedir. İnsanlar , gönüllerindeki yeri uygulamalarda gözleriyle görmek istiyorlar…

[İleti kısaltıldı] Tüm iletiyi görüntüle
Yanıtla
Yönlendir