Venezuela ve Türkiye, tarımsal sanayi ve ticarette de, ortak çalışma yapacak..

2017 yılı toplam petrol ihracatının, yaklaşık 23 milyar ABD Dolar olduğu tahmin ediliyor….

Venezuela ve Türkiye, tarımsal sanayi
ve ticarette de, ortak çalışma yapacak…

Türkiye, 2017 yılı itibariyle Venezuela’nın ithalatında 25. sırada, ihracatında ise 15. sırada yer alıyor…
2015’de tüketici fiyatları enflasyonu, ortalama %122, 2016’da %424,2 ve 2017 yılında da %339,1…

Haber:Halim UTLU
Tarımsal üretim,tarımsal teknoloji,orman ve tarımsal sanayi ve ticaretin geliştirilmesi amacıyla, Güney Amerika ülkelerinden Venezuela ile Türkiye arasında, ortak komite kurulması konusunda anlaşma sağlandı ve çalışmaların ivedilikle başlatılması kararı alındı…
Venezuela ve Türkiye’nin ortak proje ve işbirliği alanlarının ele alındığı bir görüşme gerçekleşti. Bu alanların kısa ve orta vadede hayata geçirilmesi için ortak komite kurulması ve konuya ilişkin çalışmaların ivedilikle başlatılması hususunda anlaşmaya varıldı.
Tarımsal ticaret hacmi artırılacak
Türkiye’yi ziyaret eden Venezuela Üretken Tarım ve Araziler Bakanı Wilmar Castro Soteldo ve beraberindeki heyet, Tarım ve Orman Bakanı Dr. Bekir Pakdemirli ile Ankara’da Bakanlık’ta bir araya geldi. Görüşmenin başında, Venezuela Devlet Başkanı Nicolas Maduro’ya yapılan suikast girişimini kınadığını belirterek, olaydan duyduğu üzüntüyü ifade eden Bakan Dr.Pakdemirli,
Türkiye’nin her zaman dost ve kardeş ülke Venezuela’nın başkanı ve halkı ile dayanışma içinde olduğunu söyledi.
Bakanlık bürokratlarının da yer aldığı görüşmede, iki ülke arasındaki mevcut tarımsal ilişkilerin geliştirilmesi ve tarımsal ticaret hacminin artırılması,ortak projeler ve tarımsal eğitim ve teknoloji konuları ele alındı.Bu arada konuk Bakan Soteldo, Pakdemirli’yi Venezuela’ya davet etti.
Hemen ortak komite kuruluyor ve çalışmaya başlanıyor
Görüşmede,diğer bazı konularda olduğu gibi, tarımsal üretim ve ticaretin geliştirilmesi amacıyla gerçekleştirilecek ortak proje ve işbirliği alanları ele alındı. Bu alanların kısa ve orta vadede hayata geçirilmesi için,hemen ortak komite kurulması ve konuya ilişkin çalışmaların ivedilikle başlatılması kararı alındı.
Çok olgun yaklaşım ve olumlu bir havada sürdürülen görüşmede,her iki bakan Venezuela Üretken Tarım ve Araziler Bakanı Wilmar Castro Soteldo ve beraberindeki heyet ile Tarım ve Orman Bakanı Dr. Bekir Pakdemirli ve beraberindeki heyet,
toplantıdan memnun ayrıldı.
Konuk bakan Soteldo’nun, Türkiye ziyaretleri kapsamında, başka görüşme ve temaslarda da bulunacağı ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan tarafından kabul edileceği ifade edildi…
İthalatda 25. sırada, ihracatda ise 15. sırada
Venezuela’nın en önemli ihracat ürünü ham petrol.. 2017 yılında toplam petrol ihracatının yaklaşık 23 milyar ABD Dolar olduğu tahmin ediliyor. İhracatın diğer önemli kalemleri ise kimyevi maddeler, demir cevherleri, işlenmemiş alüminyum ve kimyasal gübreler…
Ülkenin 2017 yılı ithalatında; petrol yağları, mısır, buğday, kimyasallar, santrifüjler, soya fasulyesi yağı üretiminden kalan küspe ve atıklar, makarnalar ve kuskus, pirinç ve sıvılar için pompalar ilk sıralarda yer alıyor.
Türkiye, 2017 yılı itibariyle Venezuela’nın ithalatında 25. sırada, ihracatında ise 15. sırada yer alıyor. İşte son 3’yılın rakamları;
İthalat ; 2015 : 18.681 ABD Doları , 2016 ; 18.034 ABD Doları, 2017 : 37. 570 ABD Doları, Toplamdaki Pay %; 0,4,
İhracat: 2015 : 106.970 ABD Doları, 2016 ; 65 252 ABD Doları, 2017 : 116.538 ABD Doları, Toplamdaki Pay %; 0,4,
Süt ürünlerindeki kotalar için, İthalat Lisansı uygulanıyor
Süt ürünlerindeki kotaların yönetimi için, İthalat Lisansı uygulanıyor. Mevcut durum itibarıyla şeker, tahıllar, yağlı tohum ve meyveler, hayvansal ve bitkisel kökenli yağları kapsıyor. Temel bazı ürünlerin ithalat prosedürü basitleştirilmiş. Bu ürünler: tüm tavuk, sığır ve domuz eti, süt tozu, buğday, pirinç, şeker, beyaz mısır, tuvalet kâğıdı, deterjan, kadınlar için sağlık pedi, bulaşık deterjanı, traş jileti, tuvalet sabunu, şampuan, bazı temel gıda ürünleri, ameliyat ekipmanları, ilaç, dişçilik ekipmanları ve genel sağlık ürünleri.
Bu ürünlerin ithalinde, ilgili bakanlıktan alınan ”Yerli üretimi yoktur” veya ”Yetersiz yerli üretim” belgeleri ile ”Döviz elde etme konusunda yetkilendirme” belgesi ile ithalat yapılabiliyor.
2017 yılı enflasyon % 339,1, 2016 % 424,2
Diğer taraftan, özellikle son iki yıldır gittikçe artan biçimde hissedilen döviz darboğazı, kötü olan ülke ekonomisinin önümüzdeki dönemde daha da kötüleşeceğinin sinyallerini veriyor.
Venezuela ekonomisinin en temel özellikleri;petrole bağımlılık, yüksek enflasyon, devletleştirme uygulamaları ve uluslararası ticareti zorlaştıran kambiyo rejimi..The Economist’in raporlarına göre; Gayri Safi Yurtiçi Hasıla artış hızı, 2014’de %-3,9, 2015’de %-5,4, 2016’da %-13,7 ve 2017 yılında ise %-5,6 olarak gerçekleşti.
Yine,2015’de tüketici fiyatları enflasyonu, ortalama %122, 2016’da %424,2 ve 2017 yılında da %339,1 olması, yüksek enflasyon probleminin devam edeceği iddialarını destekliyor.
49’u endemik 1.418 çeşit kuş, 318 memeli ve197 anfibik tür var
Bitki örtüsü açısından da,dünyanın en zenginlerinden. %50’si orman alanlarından oluşuyor. Sahip olduğu 30.000 kapalı tohumlu bitkiden, 8.000’i endemik özellik gösteriyor. Hayvan çeşitliliği açısından da zengin olan Venezuela’da, 49’u endemik olan 1.418 çeşit kuş, 318 memeli ve 197 anfibik tür bulunuyor.
Ülkenin yenilenebilir kaynaklarının en önemlileri ise ormanlar ve nehirler..Nehirler, elektrik üretiminde önemli bir paya sahip..
Venezuela’nın başkenti Karakas, nüfusu 32 milyon ve nüfus yoğunluğu, km²’ye 25,5 kişi..Kentli nüfus oranı fazla ve genç nüfusa sahip.
Yaşam beklentisi Brezilya ve Peru’ya kıyasla yüksek, Meksika, Şili ve Arjantin’den düşük..