620 bin mera hayvanına, suluk ve gölgelik dağıtımı…

Mera ve Yaylalarda Otlatmayı Düzenleyici Yapı ve
Tesislerin Kurulması Projesi,başarılı şekilde yürüyor….

146 bin dekarda yayılan, 620 bin mera

hayvanına, suluk ve gölgelik dağıtımı…

Haber:Halim UTLU

146.000 dekar meraya, 370.000 büyükbaş ve 250.000 küçükbaş hayvan varlığımız sahip,Orta Karadeniz Bölgesinin incilerinden Samsun’da, “Mera ve Yaylalarda Otlatmayı Düzenleyici Yapı ve Tesislerin Kurulması Projesi” kapsamında, geçimlerini hayvancılıkla sağlayan üretici ve çiftçilere,suluk ve gölgelik dağıtımı yapıldı.

Doğu Karadeniz Projesi Bölge Kalkınma İdaresi Başkanlığı (DOKAP) tarafından finansmanı sağlanan,Samsun Tarım ve Orman Müdürlüğü’nün de uygulamasını ve teslimini yaptığı “Mera ve Yaylalarda Otlatmayı Düzenleyici Yapı ve Tesislerin Kurulması Projesi”,hayata geçti.Proje kapsamında,146.000 dekar meraya,370.000 büyükbaş ve 250.000 küçükbaş hayvan varlığımıza sahip Orta Karadeniz Bölgesinin incilerinden Samsun’da, “Mera ve Yaylalarda Otlatmayı Düzenleyici Yapı ve Tesislerin Kurulması Projesi” ile geçimlerini hayvancılıkla sağlayan üretici ve çiftçilere,suluk ve gölgelik dağıtımı yapıldı.

Hayvancılıkta,Alaçam, Bafra, Havza, Kavak, Lâdik,Vezirköprü önemli

Samsun’un önemli hayvan varlığına ve mera bölgelerine sahip 6 ilçesi Alaçam, Bafra, Havza, Kavak, Lâdik ve Vezirköprü’nün 92 mahallesindeki yaklaşık 61.000 dekar mera ve yayla alanlarına, 300 adet suluk, 50 adet gölgelik dağıtımı yapıldı.Proje kapsamında dağıtımı gerçekleştirilen 300 adet suluk, 50 adet gölgelikten, 48.744 adet büyükbaş, 4.723 adet manda ve 40.314 adet de küçükbaş hayvanın faydalanması sağlanacak.

“Mera ve Yaylalarda Otlatmayı Düzenleyici Yapı ve Tesislerin Kurulması Projesi” kapsamında, geçimlerini hayvancılıkla sağlayan üretici ve çiftçilere teslimi yapılan suluk ve gölgelik dağıtımları için, bugün bir de tören düzenlendi.Üreticiler,

çiftçiler, muhtarlar ve bölge halkının katıldığı törende konuşan Samsun Tarım ve Orman Müdürü Nail KIRMACI,proje, il müdürlüğü çalışmaları,mera ve hayvancılık konularında bilgilendirmede bulundu.Projenin, hayvan refahı açısından oldukça önemli olduğuna dikkat çekerek, projede emeği geçen personele teşekkürlerini ifade etti ve proje faaliyetlerinin sürdürüleceğini söyledi.

Çeltik yanıklığı (Pyriculariaoryzae Cav.) hastalığı tespit edildi

Diğer yandan, 2017 yılı verilerine göre, 165.965 dekar alanda, 133.038 ton çeltik üretiminin yapıldığı Samsun’da,Tarım ve Orman Müdürlüğü, Bitkisel Üretim ve Bitki Sağlığı Şube Müdürlüğü’nce Çeltik üretim alanlarında yapılan incelemeler ve üretici şikayetlerinin değerlendirildiği parsellerde yapılan gözlemlerde, Çeltik Yanıklığı (Pyriculariaoryzae Cav.) hastalığı tespit edildi.

Yaprak, boğum, salkım, salkım sapı yanıklığı, kurt boğazı, sam vurması, pas, gibi isimlerin de verildiği Çeltik Yanıklığı hastalığının gelişmesi için; yüksek sıcaklık ve orantılı nem ile yağış miktarı ve yağışlı gün sayısının önemli, hastalık oluşumunda; optimum sıcaklığın 25-28°C orantılı, nemin %85-100 olması gerekiyor.Ülkemizde Temmuz ve Ağustos’ta düşen yağışlar, günlük oluşan çiğ veya sis gibi faktörlerin yaratmış olduğu rutubet ortamının, yaprak üzerinde günün geç saatlerine kadar devam etmesi, hastalık oluşumunu artırıyor.

Fosfor eksikliğine sebep olan dengesiz gübreleme yapılmamalı

Samsun Tarım ve Orman Müdürlüğü’nün verdiği bilgiye göre;hastalığın görülmesinde etmene dayanıksız çeşit kullanımı; yüksek dozda kullanılan azot miktarı, fosfor eksikliğine sebep olan dengesiz gübreleme, azotun zamansız uygulanması, sık veya geç ekim yapılması, su seviyesinin derin tutulması, serin sulama suyu ve mahsulün susuz bırakılması gibi kültürel koşullar, hastalık gelişmesini teşvik ediyor.
Hastalık tarlada başlangıçta, azotlu gübrenin fazla kullanıldığı veya daha sık ekim yapılan kısımlarda, 1-2 m çapında çökmüş haldeki ocaklar olarak dikkati çekiyor. Eğer, hastalığın gelişmesini teşvik eden uygun koşullar devam ederse,bu ocakların çapı büyüyor ve hatta tarlanın tümünü kaplayabiliyor.Epidemi yıllarında zarar oranı, bazı tarlalarda %100’e ulaşabiliyor.

Mücadele için;aşırı azotlu gübre kullanımından kaçınılmalı

Hastalıktan ari sertifikalı tohumluk kullanılmalı,
Hastalığa toleranslı veya dayanıklı çeşitler ekilmeli,
Hasat sonrası tarladaki hastalıklı bitki artıkları yok edilmeli,
Analiz sonuçlarına göre, dengeli gübreleme yapılmalı ve aşırı azotlu gübre kullanımından kaçınılmalı,
Tarlada su seviyesi derin tutulmamalı,
Gereksiz yere su kesimi yapılarak, mahsul susuzluk stresine sokulmamalı,
Sulama suyunun soğuk olmamasına özen gösterilmeli,
Ekim zamanında yapılmalı,
Sık ekim yapılmamalı..
Gerekirse ikinci veya üçüncü ilaçlama uygulanmalı
Tohum ve yeşil aksam ilaçlaması şeklinde kimyasal mücadelenin yapıldığı Çeltik yanıklığına karşı, tohum ilaçlaması mutlaka koruyucu olarak yapılmalı. Yeşil aksam ilaçlama­sında, hastalık belirtileri bölgede görülür görülmez veya hava koşulları hastalık gelişmesine uygun şekilde gidiyorsa, hemen ilaçlama başlatılmalı. Gerekirse ilacın etki süresine ve hava koşullarına bağlı olarak, ikinci veya üçüncü ilaçlama uygulanmalı.
Konu ile ilgili açıklama yapan İl Müdürü Nail KIRMACI; 2017 yılı verilerine göre,Samsun’da 165.965 da alanda, 133.038 ton çeltik üretimi yapıldığını, ülke çeltik üretimine değer kattıklarını, üretim ve verimin her yıl arttığını, İl ve İlçe Müdürlükleri olarak, sahada çiftçinin yanında olmaya gayret gösterdiklerini, ekonomik öneme sahip ürünlerde hastalık ve zararlılar konusunda üreticilerin mutlaka irtibat halinde olmalarını;mücadele için ruhsatlı pestisitleri reçete ettirmelerini istedi.