İFLAS EDEN EDENE…..

Peş peşe gelen konkordato haberlerine bir yenisi daha eklendi…

Ankara’da piyasanın yüzde 70’ini elinde bulunduran Hasoğulları Hafriyat konkordato ilan etti.

Döviz ve banka vurgusu
İnşaat ve hafriyat sektöründe faaliyet gösteren firma 1997’de kurulmuştu.

Alınan bilgilere göre şirket konkordatoya (şirketin alacaklılarına yapılacak ödemeyi geçici süreyle mahkemenin düzenlemesi) üç gerekçe gösterdi.

Bunlardan ilki, dövizin yükselmesi sonrası imalat girdilerinin maliyetinin artması. İkincisi, rakip firmaların fiyatlarını düşürmesi, üçüncüsü ise bankaların kredi verirken işlemleri zorlaştırması ve kredi oranlarını yükseltmesi.

Ödemelerde sıkıntı yaşandı
Şirketin avukatı Ebubekir Elmalı, şirketin ödemelerinde kademeli olarak sıkıntı yaşamaya başladığını, bu durumun müvekkil şirketin ticari faaliyetlerini etkiler boyutuna ulaştığını belirterek konkordato mühleti için mahkemeye başvurduklarını ve geçici konkordato mühleti aldıklarını açıkladı.

Avukat Elmalı şunları kaydetti: “Konkordato bir borçtan kaçma yolu değil, aksine her borçlunun alacağının tamamının ödenmesi için İcra İflas Kanunu da (İİK) düzenlenen bir yapılandırma yoludur. Konkordato hem borçluyu hem de borçluların alacaklılarını korumaya yarayan bir hukuki kurumdur. Müvekkil şirket borçlularını mağdur etmemek ve faaliyetlerine devam etmek için konkordato talep etmiştir. Konkordato mühleti içerisinde borçların ödenmesi için her türlü önlemler alınacaktır. Amaç hiçbir alacaklının mağdur olmamasıdır.”
KAŞIBEYAZ DA PES ETTİ
Ayakkabı, inşaat ve ambabalaj firmalarının ardında konkordato ilan edenlere kebapçılar da eklendi.

Konkordato, ödeme sıkıntısına düşen şirketin borç ödeme işinin mahkemenin atayacağı komiserlerin hakemliğine bırakılması anlamına geliyor.

Hürriyetten Dinçer Gökçe’nin haberine göre ünlü kebap zinciri Kaşıbeyaz, Bakırköy Ticaret Mahkemesi’ne başvurarak konkordato istedi. Konkordato talebi, Kaşıbeyaz Turizm İşletmeleri Sanayi Ve Ticaret A.Ş. ile şirketin sahipleri Ahmet Kaşıbeyaz ve Mehmet Murat Kaşıbeyaz adına yapıldı.

Başvuru dilekçesinde, şirketin mali darboğaza girmesine gerekçe olarak ekonomideki olumsuz gelişmeler gösterildi.

Kaşıbeyaz’ın biri Ankara’da dördü İstanbul’da olmak üzere beş restoranı var. Ünlü markanın temeli 45 yıl önce, Ahmet Kaşıbeyaz tarafından İstanbul Aksaray’da açılan küçük restoranla atılmıştı. Markanın bilinirliği 1986’da Florya’da açılan restoranla artmıştı.