CHP’de hareketlilik…

CHP’de hareketlilik…

Necdet Buluz

Yerel seçimlere en iddialaı hazırlanan partilerden biri de ana muhalefet partisi CHP öne çıkıyor. CHP’li yöneticiler “Mart’ta yapılacak yerel seçimlere iyi hazırlanabilmeleri açısından adaylarımızı erken açıklayacağız. Adaylar böylece daha iyi motife olacak” diyor.

Yazımıza geçmeden önce Muharrem İnce konusuna değinelim.
İnce’nin İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı aday olması isteniliyor. İnce ise bunun için “Ön seçim” şartını öne sürdüğü ifade ediliyor.

İnce yaptığı son açıklamada “Bazıları sandığa gitmeyeceğini, partiye küstüğünü söylüyor. Partiye küsülmez ve sandığa gitmemek de olmaz. Hepimiz sandığa gideceğiz ve hür irademizi yansıtacağız” diyor.

CHP’nin 24 Haziran’da cumhurbaşkanı adayı olan Muharrem İnce’nin ismi İstanbul Büyükşehir Belediyesi için konuşulurken; İnce’nin İstanbul ’da CHP üyelerinin önüne sandık konulması halinde aday adayı olabileceği söyleniyor. Ancak parti yönetiminde İstanbul’da önseçim yapılmasına yönelik bir görüş dile getirilmiyor. Parti yönetimi büyük kentlerde yapılacak önseçimin yerel seçim çalışmalarına yönelik motivasyonu düşüreceği görüşünde.

CHP’de adaylık için istifa süreci 1 Ekim’de başladı. 19 Ekim’de sona erecek adaylık başvuruları için aralarında eski ve yeni milletvekillerinin de bulunduğu aday adayları çalışmalarını sürdürürken, genel merkezin kararı bekleniyor. Önseçimin yapılmayacağı, genel merkez yoklamasının uygulanacağı seçimlerde Genel Başkan Kemal Kılıçdaroğlu, yapılacak Parti Meclisi (PM) toplantısında yetki aldıktan sonra 12 Ekim’de Ankara’da mevcut belediye başkanları ile bir araya gelecek. Buradaki görüşmenin ardından ise Kılıçdaroğlu listesini şekillendirecek.

CHP’nin elinde olmayan ilçelerin öncelikle belediye başkan adayları açıklanacak. Büyükşehir belediyesi başkan adayları ile il belediye başkan adaylarının daha sonra açıklanacağı ifade ediliyor. CHP kulislerinde Hatay, Yalova, Muğla ve Eskişehir’de mevcut belediye başkanlarının yeniden aday gösterileceği konuşulurken, Balıkesir ve Antalya’da da adayların belirlendiği öğrenildi.

İstanbul ’da MHP’nin aday çıkarmayacağını açıklamasının ardından CHP’nin Kürt seçmenin de oyunu alabilecek bir isim arayışında olduğu belirtiliyor. Şu ana kadar İstanbul için kulislerde milletvekilleri Gürsel Tekin, Akif Hamzaçebi, eski milletvekili Dursun Çiçek, eski İTÜ Rektörü Prof. Dr. Muhammed Şahin, iş insanı Ümit Boyner ve Abdüllatif Şener’in isimleri geçerken, Boyner’in “Siyaseti düşünmüyorum” diyerek teklifi kabul etmediği öğrenildi. Ankara için geçen dönem de aday gösterilen Mansur Yavaş ile Ankara Milletvekili Bülent Kuşoğlu’nun ismi öne çıkıyor. Genel merkezin Yavaş’ın adaylık teklifini kabul etmemesi halinde Ankara milletvekili Bülent Kuşoğlu’na teklif götüreceği konuşuluyor. Ayrıca CHP’nin TBMM Başkan Vekili Levent Gök ve Cengiz Topel Yıldırım isimleri de kulislerde geçiyor.

İzmir’de ise başkan adaylığı mevcut belediye başkanları ile milletvekilleri arasında geçecek. Seferihisar Belediye Başkanı Tunç Soyer, Bergama Belediye Başkanı Mehmet Gönenç, Karşıyaka Belediye Başkanı Hüseyin Mutlu Akpınar ve 4 dönemdir Narlıdere’de görev yapan mevcut BelediyeBaşkanı Abdül Batur’un ismi büyükşehir için geçerken, İzmir milletvekilleri Tuncay Özkan, Tacettin Bayır ve Kamil Okyay Sındır genel merkezden işaret bekliyor.

Bir iddia:

CHP’nin Ege ve Anadolu’daki bazı belediye başkanlıklarını kazanmak için sağdan transfer yapabileceği de parti kulislerinde konuşuluyor. Özellikle Manisa Büyükşehir Belediyesi’nin MHP’li Belediye Başkanı Cengiz Ergün ile temas kurulduğu ve önümüzdeki günlerde CHP’ye geçerek aday gösterileceği belirtiliyor. Mersin’de mevcut belediyebaşkanı MHP’li Burhanettin Kocamaz’ın ismi de CHP ile anılırken, ön seçim talebini yineleyen Fikri Sağlar ile birlikte eski milletvekili Aytuğ Atıcı, İstemihan Talay, eski hakem Selçuk Dereli ve eski milletvekili Vahap Seçer de nabız yokluyor. Balıkesir’den il milletvekili Ahmet Akın ve Antalya’da Konyaaltı Belediye Başkanı Muhittin Böcek’in adaylığına kesin gözüyle bakıldığı, Hatay Büyükşehir Belediye Başkanı Lütfi Savaş, Yalova Belediye Başkanı Vefa Salman, Eskişehir Büyükşehir BelediyeBaşkanı Prof. Dr. Yılmaz Büyükerşen, Edirne’de mevcut BelediyeBaşkanı Recep Gürkan, Giresun’da Kerim Aksu, Sinop’ta Baki Ergül’ün yeni dönemde de görevine devam etmek için aday gösterilecekleri belirtiliyor.

Bursa Büyükşehir Belediye Başkanlığı’na Nilüfer Belediye Başkanı Mustafa Bozbey ve Turhan Tayan isimleri geçiyor. Nilüfer BelediyeBaşkanlığı’na eski Bursa milletvekili Ceyhun İrgil, Osmangazi Belediyesi’ne Erkan Aydın, Kocaeli Büyükşehir Belediye Başkanlığı’na Kocaeli Milletvekili Fatma Hürriyet Kaplan, Adana Büyükşehir Belediyesi için Seyhan İlçe Belediye Başkanı Zeydan Karalar ve Çukurova BelediyeBaşkanı Soner Çetin, Kars Belediyesi’ne eski başkan Naif Alibeyoğlu, Cengiz Taşdemir ve Çetin Koçyiğit, Aydın Büyükşehir Belediyesi’ne mevcut başkan Özlem Çerçioğlu ve eski Genel Genel Başkan Yardımcısı ve Aydın Milletvekili Bülent Tezcan, Bolu Belediye Başkanlığı için bölge milletvekili Tanju Özcan.

Antalya için Muratpaşa Belediye Başkanı Ümit Uysal ve Antalya milletvekili Osman Çetin Budak da adaylık için parti merkezinden işaret bekleyen isimlerden. Muğla için Bodrum Belediye Başkanı Mehmet Kocadon ve Tekirdağ Büyükşehir Belediyesi’nde genel sekreter olarak görev yapan Oral Karakaya’nın adaylık için çalışma yürüttüğü biliniyor.

necdetbuluz@gmail.com

www.facebook.com/necdet.buluz