Deniz ve göllerdeki kafesli su ürünleri yetiştiriciliği, masaya yatırılıyor….

Deniz ve göllerdeki kafesli su ürünleri
yetiştiriciliği, masaya yatırılıyor….

Haber:Halim UTLU

Su ürünleri arasında,dünyada en çok ticareti yapılan gıda ürünlerinden biri balık.Yapılan araştırmalara göre, 2016’da küresel balık ürününün yaklaşık yüzde 35’i, uluslararası ticarete dahil oldu.Balıkçılık ve su ürünleri sektörü, Orta Asya ve Kafkaslar Bölgesinde, gıda güvencesinin elde edilmesine ve Birleşmiş Milletler Gıda ve Tarım Örgütü’nün (FAO)
“Açlığa Son Verme” hedefine ulaşmaya önemli katkılar sunabilir:
Bölge,Orta Asya ve Kafkaslar Asya ve Avrupa’nın yüksek gelir öngören pazarlarına yakın olmanın getirdiği avantajlara sahip. FAO’ya göre, bölge özel sektör işleme tesislerinin ve balık ürünleri ithalatının geliştirilmesi için kayda değer bir potansiyel arz ediyor.
Balık üretim miktarlarının arttırılması şart
Denize kıyısı olmayan veya okyanus ve denizlere erişimi sınırlı ülkeler için, iç suların ve balık yetiştirme havuzlarının doğru planlanmış bir çerçevede kullanımı, balık üretim miktarlarını büyük ölçüde artırabiliyor.
Bu tür bir kalkınmanın, birçok faydası olabiliyor. Gıda güvencesinin ve hane ölçeğinde yeterli beslenmenin sağlanması, kırsal geçim kaynaklarının geliştirilmesi ve balık ürünlerinin yerel tüketicilerin satın alabileceği fiyatlarda bulunuyor olması, bu faydalardan bazıları…Ama aynı zamanda, gelecek nesiller için, doğal kaynakların niteliğinin korunduğundan da emin olunması gerekiyor.
CACFish), 6. Birleşimi,İzmir’de yapılıyor
Su altı canlı yaşamı ile ilgili her üretimin geliştirilmesini, kaynakların korunmasını ve planlı idaresini sağlamayı ve tatlı su ürünleri yetiştiriciliğinin sürdürülebilir bir şekilde yönetilmesini amaçlayan Orta Asya ve Kafkaslar Bölgesel Balıkçılık ve Su Ürünleri Yetiştiriciliği Komisyonu’nun (CACFish),6. Birleşimi,yarın(15 Ekim) İzmir’de toplanıyor. CACFish toplantısı,18 Ekim’de sona erecek.
Türkiye,Azerbaycan, Ermenistan, Kırgızistan ve Tacikistan ağırlıklı toplantı, Türkiye Cumhuriyeti Hükümeti ev sahipliğinde düzenlendi. Birleşime,Orta Asya ve Kafkas ülkelerinden balıkçılık uzmanları ve resmi yetkililer katılıyor..
Balık ürünlerinin taşıma ve satışının izlenebilirliği gerekli
FAO’ya göre,Uluslararası gıda güvenilirliği standartlarının benimsenmesi için devlet desteği sağlanması, laboratuvarların kurulması ve balık ürünlerinin taşıma ve satış esnasında izlenebilirliğinin mümkün kılınması, uluslararası piyasaların kapılarını açabilir. ‘Yasadışı, kayıtdışı ve düzenlenmemiş (ya da IUU) balıkçılık yoluyla yakalanan ürünlerin, arz zincirlerine dahil olmasının önüne geçmek için de, hükümetlerin üzerine düşen görevler var.
CACFish’in mevcut üyeleri Azerbaycan, Ermenistan, Kırgızistan, Tacikistan ve Türkiye’den oluşuyor. Üyeler Komisyon, FAO tarafından yönetilen, özerk yapıdaki bütçesine zorunlu ve gönüllü nitelikte maddi katkı sağlayarak, CACFish’in 5 yıllık iş planlarında onaylanmış olan eğitim, yayım ve araştırma ve geliştirme aktivitelerine destek oluyor.
17 ülkeden üye ve gözlemci
6. Komisyon Birleşimi, CACFish’in şimdiye kadar en yoğun katılıma sahne olan toplantısı olacak. Birleşime davet edilen toplam 19 üye ve gözlemci ülkenin 17’sinden delegeler, İzmir’deki toplantıya katılıyor.
Delege ve katılımcılar, hem su ürünleri genetik kaynakları ve göllerde kafesli su ürünleri yetiştiriciliği gibi teknik konularda görüş alışverişinde bulunma fırsatına sahip olacak, hem de küçük ölçekli balıkçılık ve kültür yetiştiriciliği ile ilgili sosyo-ekonomik başlıkları gündeme getirme şansı bulacak.
Yarın(15 Ekim) yapılacak açılış konuşmaları ile başlayacak olan birleşimi,bu alandaki yetkililer,STK’lar, iş sahipleri,
işletmeler ve basın mensupları, kayıt yaptırmak şartı ile izleyebilecek…