Gözler” Brunson davası ”nda

Yaklaşık 2,5 aydır ev hapsinde tutulan ve Türkiye ile ABD arasında gerilime neden olan rahip Andrew Craig Brunson’ın İzmir 2. Ağır Ceza Mahkemesi’nde görülen duruşması başladı.

İzmir’de, terör örgütleri FETÖ ile PKK adına suç işlediği ve casusluk yaptığı iddiasıyla hakkında 35 yıl hapis cezası istenen, tutukluluğu ev hapsine çevrilen ABD’li rahip Andrew Craig Brunson 4. kez hakim karşısına çıktı.
Brunson, İzmir Emniyet Müdürlüğü’ne bağlı ekipler tarafından Alsancak’taki evinden saat 05.30 sıralarında yoğun güvenlik önlemi ile alındı.
Emniyet güçleri eşliğinde Aliağa Ceza İnfaz Kurumları Kampüsü’ne götürülen Brunson’ın yargılandığı davanın duruşması bu yerleşkede yapılacak.

Brunson’ın eşi Norine Brunson ile ABD’nin Ankara Büyükelçiliği Maslahatgüzarı Jeffrey M. Hovenier, yargı sürecini takip etmek için Aliağa Ceza İnfaz Kurumları Kampüsü’ne geldi.

ABD PAZARLIK YOK …..
ABD Dışişleri Sözcüsü Heather Nauert, darbe girişiminin ardından tutuklanan ve Türkiye ile ABD arasında krize neden olan Amerikalı pastör Andrew Brunson’ın serbest bırakılmasıyla ilgili iki ülke arasında bildiği bir anlaşma olmadığını söyledi.

Nauert’in açıklaması, ABD’nin önde gelen televizyonlarından NBC’nin Brunson’ın, iki ülke arasındaki ‘gizli’ bir anlaşmayla birkaç güç içinde serbest bırakılacağı iddiasının ardından geldi.

Haftalık basın toplantısında konuşan Nauert, “Brunson’ın serbest bırakılması iki ülke ilişkileri için önemli bir adım olur. Brunson’ın serbest bırakılmasını bekliyoruz” ifadelerini kullandı.

Nauert, iddiaya ilişkin, “Brunson konusunda benim bildiğim bir anlaşma yok. Yarın Brunson’ın duruşması var. Hukuki süreç devam ediyor. Yakından takip ediyoruz, Brunson ve ailesine destek veriyoruz” diye konuştu.

Brunson davası

Darbe girişiminin ardından gözaltına alınan Brunson, 9 Aralık 2016’da tutuklanarak cezaevine gönderilmişti.

Brunson hakkında ‘FETÖ’ye ve PKK’ya üye olmamakla birlikte örgüt adına suç işlemek’ten 15, ‘casusluk’tan da 20 yıl olmak üzere 35 yıl hapis cezası istenmiş, rahip 25 Temmuz’da sağlık sorunları gerekçesiyle ev hapsine alınmıştı.