KAŞIKÇI için Suudi Kralı da devrede

Suudi Arabistan Kralı Selman bin Abdulaziz’in, gazeteci Cemal Kaşıkçı’nın İstanbul’daki Suudi başkonsolosluğunda kaybolmasıyla ilgili olarak iç soruşturma emri verdiği bildirildi.

The Washington Post gazetesi yazarı Kaşıkçı, 2 Ekim’de evlilik işlemleri için Suudi Arabistan’ın İstanbul’daki başkonsolosluğa gitmişti. Bu tarihten sonra kendisinden haber alınamıyor. Ankara, Kaşıkçı’nın hiç binadan ayrılmadığını ileri sürerken Suudiler ise “Binadan ayrıldı” iddiasını koruyor.

ABD merkezli haber sitesi Bloomberg‘e konuşan bir Suudi yetkili, kralın geçen hafta sonu kısmen Türkiye’den gelen bilgiler doğrultusunda gazeteci Kaşıkçı’nın akıbetiyle ilgili başsavcıya soruşturma başlatması için emir verdiğini söyledi. İsmi açıklanmayan yetkili bahsi geçen soruşturmanın, Türkiye ile Suudi Arabistan’ın halihazırda ortak gerçekleştirdiği soruşturmadan ayrı yürütüldüğünü belirtti.

Yetkilinin anlattığına göre Türk tarafından ve müşterek ekipten enformasyon toplandıktan sonra, “(Suudi) liderliğinde doğru hikayeye ulaşıldığından emin olabilmek için bir iç soruşturma gerekliliği hissiyatı oluştu.”

Yetkili ayrıca savcılık makamının ‘hızlı çalış’ talimatı aldığını da aktararak önümüzdeki günlerde soruşturma sonucunun açıklanabileceğine işaret etti.

Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü İbrahim Kalın, 11 Ekim’de Suudi Arabistan’ın teklifiyle ‘Kaşıkçı vakası’nın aydınlatılması için ortak çalışma grubu kurulmasının kararlaştırıldığını söylemişti. Kral Selman dün de Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’ı arayarak soruşturma aşamasında birlikte hareket etmelerine hoşgörüyle yaklaştığı için teşekkür etmişti.