Kaşıkçı ile ilgili deliller FBI a verildi

ABD Dışişleri Bakanı Mike Pompeo Ankara’da Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’la yaptığı görüşmede ‘Kaşıkçı vakası’na ilişkin soruşturmada yardıma hazır olduklarını iletti. Türkiye’nin de FBI’a vakayla ilgili bazı deliller sunduğu açıklandı.

Pompeo, Suudi Arabistan ziyaretinin ardından çeşitli konularda temaslarda bulunmak üzere Ankara’ya geldi. Ankara Esenboğa Havalimanı’na inen Pompeo, Moldova’ya gitmek üzere burada bekleyen Erdoğan’la görüşme yaptı. Görüşmeye Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu da katıldı.

ABD Dışişleri Bakanlığı’ndan yapılan açıklamada, Pompeo’nun görüşmede gazeteci Cemal Kaşıkçı’nın kaybolmasıyla ilgili endişelerini dile getirdiği ve Türkiye’ye soruşturmayla ilgili yardım etmeye hazır olduklarını ilettiği belirtildi.

Çavuşoğlu: Başkonsolosun dönüşüyle ilgili bilgimiz yok

Pompeo ile Çavuşoğlu da ayrıca bir görüşme yaptı.

Çavuşoğlu görüşmenin ardından şunları söyledi: “Pompeo, (ABD Başkanı Donald) Trump’ın görüşmelerini (Suudilerle) iletti. Kaşıkçı olayına ilişkin endişelerini dile getirdi. Savcılık yoğun bir çalışma yürütüyor. Başkonsololukta, biraz gecikse de soruşturma gerçekleşti. Dün rezidansta soruşturma gerçekleşmedi, Suudlar, ailesinin binada olduğunu söyledi. Hepsi bir neticeye vardıktan sonra somut bir neticeye varabiliriz. Başkonsolos kendi ülkesine gitti, ne zaman döneceğine ilişkin bilgimiz yok.”

Suudi Arabistan’ın gecikmeksizin işbirliği yapması gerektiğini dile getiren Çavuşoğlu, Pompeo’ya, gerekli delilleri FBI’ya iletmesi için Adalet Bakanlığı’na bilgi verdiklerini de söylemiş.

Erdoğan ‘Menbiç’i biz temizleyebiliriz’ demiş

Çavuşoğlu, Pompeo ile PYD’nin Suriye’nin Menbiç bölgesinden çıkarılması konusunda da görüştüklerini aktardı: “Münbiç konusunu cumhurbaşkanımız da dile getirdi. Bunu Pompeo ile onaylamıştık, bir gecikme olduğunu kendileri de dile getirdi. Sahada direncin olmaması, sahada çalışan askerlerin direncinin olmaması önemli olan. Önümüzdeki günlerde bu temaslar devam edecek. Aramızda onaylanan yol haritasının sürmesi gerektiğini vurguladık. Ülkenin doğusundaki şehirlerin de huzura kavuşması için diğer bölgeler geçilecek.”

Çavuşoğlu, Erdoğan’ın ABD’nin zorlukları varsa PYD’yi Menbiç’ten Türkiye’nin ‘temizleyebileceğini‘ söylediğini de aktardı.

‘Yaptırımlar olmamalı’

ABD’nin rahip Andrew Craig Brunson’la ilgili uygulamaya koyduğu yaptırımlarla ilgili de Çavuşoğlu “Yaptırımlar saçma sapan şeyler. İkili ilişkilerde böyle şeyler olmaması gerektiğini vurguladık. Negatif tutumlar devam ederken, ilişkiler bir yere gitmez” dedi.