AK Parti oylarında düşüş var…

AK Parti oylarında

düşüş var…

Necdet Buluz

Yerel seçime yaklaştıkça, anket çalışmaları da hızlandı. AK Parti ile MHP arasında yeniden başlayan “yerelde de ittifak” işbirliğinin de bugünlerde öne çıkması bu seçimin önemini bir kez daha ortaya koyuyor.

Anket çalışması yapan kurum yetkililerin önce şu ortak görüşünü paylaşalım:

“AK Parti’nin oy kaybetme nedenlerinin başında ekonomik sorunlar geliyor. AK Parti’nin MHP olmadan İstanbul, İzmir, Ankara, Kocaeli, Aydın, Muğla, Balıkesir ile Eskişehir gibi illeri alma şansı yok. AK Parti’nin tek başına alabileceği oy oranı yüzde 34-35 bandında. MHP ise oylarını yüzde 17-18’e çıkarmış durumda. O yüzden AK Parti, MHP ile işbirliği yapmak zorunda.”

Ortada bir gerçek var:

Hayat pahalılığı, mutfaktaki yangın seçim sonuçlarını etkileyebilir.

Bir başka gerçek de şu:

Cumhurbaşkanı Erdoğan meydanlara çıktığında seçmen kitlelerini etkilemeye çalışacak. Daha önceden de anket sonuçlarını Erdoğan meydanlarda verdiği sözlerle etkilemişti.

Şunu da ekleyelim:

İşçi,memur,emekli maaşlarına yapılacak zamlarla ortada var olan sıkıntıların giderilebileceği de gözlerden uzak tutulmasın.

Şimdi de Gezici Araştırma Şirketi’nin patronu Murat Gezici’nin yerel seçimlerle ilgili yaptığı analize göz atalım

“AK Parti’nin de oy oranının yüzde 40’ın altına düşmesi seçimi tek başına kazanamayacağı gösteriyor. Ekonomik sıkıntılar, terör sorununun çözüm bulmaması, eğitim sorununun devam etmesi, Suriyeli göçmenlerin giderek artması, işsizlik problemi, yargı ve hukukun işlemesi gerektiği gibi işlememesi gibi sorunlar AK Parti’nin oyunun düşmesine neden oldu. Bu sorunların devamlılığı AK Parti’yi yüzde 40’ın altında itiyor. AK Parti bu riski almamak için MHP ile işbirliği yapmak zorunda kaldı. AK Parti birçok dengeyi beraber götürmek zorunda olan bir parti. MHP ile Kürt seçmene yaklaşımları farklı. Özelilkle büyük şehirlerde AK Parti’nin oyu düşüyor. MHP’siz İstanbul, İzmir, Ankara, Kocaeli, Aydın, Muğla, Balıkesir ile Eskişehir gibi illeri alma şansı yok. AK Parti’nin tek başına alabileceği oy oranı yüzde 34-35 bandında. MHP ise oylarını yüzde 17 – 18’e çıkarmış durumda. Bu anlamda kritik oy oranına sahip olan MHP ile AK Parti arasında işbirliği kaçınılmazdı. Bu iki partinin şu anda toplam oy oranı ise yüzde 51-52 bandını oluşturuyor. AK Parti birçok dengeyi beraber götürmek zorunda olan bir parti. MHP ile Kürt seçmeni buna bir örnek. MHP’nin desteklediği ‘andımız’ meselesi de öyle. Cumhurbaşkanı Erdoğan andımız meselesinde verilen kararı neden eleştirdi? AK Parti’nin yerel seçime yönelik politikalarından biri buydu. MHP Türkçülük yaparsa benim Kürt seçmenim olumsuz etkilenir diye düşünüyor. Ancak geçen gün Rusya Devlet Başkanı Putin ile tanıttığı ‘Türk Akımı’ projesinin adının Türk olması kimseyi rahatsız etmedi. Aslında bu projede yerli ve milli hiç bir durum yokken ‘Türk’ ibaresi kullanılıyor. Türkiye’nin Rusya’dan Avrupa’ya doğalgaz aktaracağı bir projeye biz sadece lojistik destek sağlıyoruz. AK Parti, bir yandan MHP ile kaybettiği Kürt seçmeninin oyları andımız ile kazanmaya çalışırken bir yandan da Türk Akımı projesi ile Türkçülüğü vurguluyor. Atlanmaması gereken bir gerçek, AK Parti ve MHP ittifakının İstanbul’daki Kürt seçmeni ürkütebileceği gerçeği. AK Parti burada stratejiyi doğru konumlandırmalı. AK Parti’ye oy veren Kürt seçmeninin Erdoğan’a olan bağlılığı konusunda bir sıkıntı bulunmuyor. Ancak MHP ile yapılacak olan ittifakın önemli bir oy değişimine sebep olacağı düşünülüyor. İttifakın özenli bir dil kullanması bu noktada çok önemli. Ülkenin genelinde Kürt seçmenin yüzde 65’i ilk tercih olarak AK Parti’ye oy veriyor. Muhafazakar Kürt seçmen HDP’nin marjinal dilinden dolayı oy vermiyor. HDP Türkiye partisi olma fırsatını değerlendiremedi.”

ANAR’ın patronu İbrahim Uslu da AK Parti oylarında 24 Haziran’a oranla düşüşün olduğunu söylüyor. Son yapılan kamuoyu araştırma sonuçlarında AK Parti’nin MHP’nin desteği olmada bazı illerde başarılı olamayacağının altını çiziyor:

“Genel seçim eğilimlerini ölçmek daha sağlıklı. AK Parti 24 Haziran seçimlerinin 1-2 puan altında. MHP de 1-1.5 puan yukarıda. İYİ Parti sabit. CHP’de 1-1.5 puanlık bir yükselme var. Bunlar küçük değişiklikler olduğu için hata payının içinde. O yüzden aşağı yukarı 24 Haziran seviyesinde fakat belli ki ekonomiden dolayı AK Parti’de biraz düşme var. AK Parti-MHP ittifakı avantajlı hale geldi. MHP’nin İstanbul ve Ankara’da hangi oranda fire vereceği seçim sonuçlarında etkili olacak. Tabii gösterilecek adaylara da bağlı. Binali Bey çok etkili bir aday ve seçimin favorisi.”

Uslu, CHP’nin durumuna ilişkin ise, “CHP diğer partilere de sempatik gelecek isimler düşünüyor. Adı geçen kişileri değil farklı isimleri aday göstereceğini düşünüyorum. HDP’nin oylarına da ihtiyaçları var. Hem HDP, hem İYİ Parti hem de CHP tabanına hatta Binali Bey’e oy vermeyecek MHP’lilere de sempatik gelecek birilerini seçmeliler” değerlendirmesinde bulundu.

necdetbuluz@gmail.com

www.facebook.com/necdet.buluz