Ankara’ da ”Mansur Yavaş” bilmecesi sürüyor

Adı CHP’nin Ankara belediye başkan adayı olarak geçen Cengiz Topel Yıldırım’ın, İYİ Parti Genel Başkanı Meral Akşener’le görüştüğü ortaya çıktı.

Cengiz Topel Yıldırım, Ankaragücü’nün eski başkanı.

Cumhuriyet’ten Sertaç Eş’in haberine göre, CHP ile İYİ Parti arasında yapılan ittifak görüşmeleri, Ankara’da düğümlendi. CHP kaynaklarına dayandırılan haberde, Mansur Yavaş’ın ‘rozetsiz aday’ söylemini gündeme getirmesi ve sürdürmesi, partide tepkilere yol açtı. Bu nedenle CHP, görüşmelerde Ankara için İYİ Parti’ye CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu’nun danışmanı Cengiz Topel Yıldırım’ı önerdi. İYİ Parti yönetiminde de Yıldırım ismine olumsuz bir yaklaşım gelişmedi.

Bu süreçte, Cengiz Topel Yıldırım’ın İYİ Parti Genel Başkanı Meral Akşener’le yüz yüze görüştüğü ortaya çıktı, Görüşme, Kılıçdaroğlu’nun bilgisi dahilinde gerçekleşmiş.
YAVAŞ SEÇİME CHP İLE GİRECEK KAZANIRSA İYİ PARTİYE GEÇECEK SÖYLENTİSİNE NE DİYOR ?

Yaklaşan yerel seçimler için İYİ Parti’nin İstanbul’da aday çıkarmamasının, Ankara’da da Mansur Yavaş ismiyle ilgili parti değişikliği formülünün gündeme geldiği öne sürüldü.

Sözcü’den Deniz Zeyrek’in yazısında CHP’li bir yetkilinin Ankara’yı İYİ Parti’ye verebileceklerine dair ifadesi aktarıldı. Buna göre CHP Ankara’da aday göstermeyebilir ve Yavaş İYİ Parti adayı olarak seçime katılabilir. Bir diğer formül ise Yavaş’ın CHP’den aday olup kazanınca İYİ Parti’ye geçmesi.

Yavaş, partisiz olarak aday olmak istiyor. Ancak CHP Yavaş’ın şartına kapalı.

MHP kökenli Yavaş, 2014’te CHP’den Ankara belediye başkanlığına aday olmuş, seçimden sonra CHP üyeliğinden istifa etmişti.

Yavaş: Kesinlikle olmaz
İYİ Parti’nin Ankara’ya verilmesi ve CHP’nin kritik olarak görülen Mersin’de zayıf bir adayla seçime girmesi halinde İYİ Parti’nin Antalya, Bursa, Balıkesir, Denizli ve Adana gibi illerde CHP’ye destek vereceği öne sürülüyor.

Konuyla ilgili Twitter hesabından açıklama yapan Yavaş, ise iddiayı reddetti: “Böyle bir ‘ihtimal’ kesinlikle bulunmamaktadır. Bilgim dışındaki gelişmelere açık değilim.”

Kılıçdaroğlu: İmamoğlu hikayesi olan, yepyeni bir isim
İstanbul’da ise İYİ Parti’nin aday çıkarmaması gündemde. Böylece CHP’nin İstanbul adayı iki partinin ortak adayı konumuna gelecek.

Zeyrek’in konuştuğu bir isim, CHP’nin İstanbul adayının Beylikdüzü Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu olduğunu söyledi. Aynı isim CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu’nun “Çok tanınmıyor, Binali Yıldırım karşısında zayıf kalır” eleştirilerine, “Yanılıyorsunuz, genç, başarılı, hikayesi olan yepyeni bir isim. Binali Yıldırım da tersine, yıpranmış, İzmir’de seçim kaybetmiş, güven telkin etmeyen bir aday” diye yanıt verdiğini aktardı.
MANSUR YAVAŞ: KILIÇDAROĞLU NU VE BENİ YIPRATMAK İSTİYORLAR
Ankara Büyükşehir Belediye Başkan adaylığı için adı geçen Mansur Yavaş, 31 Mart’ta yapılacak olan yerel seçimlerde CHP ve İyi Parti’nin ittifakı olursa ortak aday olacağını söylerken “Adaylık konusunda bir an önce karar verilmesini bekliyorum. Sürecin uzaması iki siyasi parti için de şahsım açısından da yıpratıcı olmaya başladı” dedi.

Sözcü’den Saygı Öztürk’e konuşan Yavaş, “Benim bir kararsızlığım yok. İki siyasi parti ittifak yaparsa adayım” dedi.

“İkimizin de seçimi kaybetmesini isteyen bazı çevreler var”
Yavaş, CHP’den seçilip İyi Parti’ye geçeceği iddialarını yalanlarken şunları söyledi:

2014’te yerel seçimlerde de böyle oldu. CHP muhalifleri adaylığım üzerinden Kılıçdaroğlu’nu da beni de hırpaladı. Sonunda destekte geç kaldılar. Bu kez de hiç değilse bekleyip karar versinler. Eleştireceklerse de parti içinde eleştirsinler. Bunu kamuoyuna açık bir biçimde yapmaları adayı da partiyi de yıpratıyor. Hedef ben miyim, Sayın Kılıçdaroğlu mu anlamış değilim. İkimizin de seçimi kaybetmemizi isteyen bazı çevreler var. ‘Kılıçdaroğlu seçimi kaybetsin de gitsin’ diye bakanlar var. Kendisini, Türkiye’den, partisinden çok sevenler, koltuk derdinde olanlar bunu yapıyor. Adaylığım açıklanırsa eleştirini ondan sonra da sürmelerini bekliyorum. Bazılarının Sayın Kılıçdaroğlu’na karşı mücadeleyi benim üzerimden yapacağını düşünüyorum.

“Gecikme olmamalı”
Ankara’da CHP seçimi 1994 yılında bölündüğü için kaybetmişti. Adaylar egolarını yenemedi. Biz, ‘birleşelim kazanalım’ istiyoruz. Ama buna da karşı çıkıyorlar. Zaman giderek iki siyasi partinin aleyhine işliyor. Gecikme olmamalı. Parti yönetimlerinin elinde anketler var. Anketlere göre kim kazanacaksa o aday yapılmalı. Ben önde çıkmıyorsam tabii ki beni de yapmasınlar. En yakın rakibimin 12 puan önünde olduğumu anket şirketi yöneticileri televizyonlarda açıklıyor.”