TÜSİAD:Sadece Küresel güçler mi? Önce iğneyi kendimize batıralım

Türk Sanayicileri ve İş İnsanları Derneği (TÜSİAD) Başkanı Erol Bilecik, üstü kapalı olarak hükümeti eleştirdi: “Türkiye ekonomisinin bugünkü hale gelmesinde küresel güçlerin payı var ama önce iğneyi kendimize batırmalıyız.”

TÜSİAD’ın yüksek istişare toplantısında konuşan Bilecik, AB ile ilişkiler, ekonomik kriz ve ABD’nin korumacı ekonomik politikalarına değindi.

Bilecik’in konuşmasından satırbaşları şöyle:

“Türkiye zorlu bir dönemden geçiyor. Dünya da tarihsel demokrasi sınavı veriyor. Küreselleşen ekonomi zorlu rekabet koşullarını beraberinde getiriyor. Dördüncü sanayi devrimi yıkıcı siyasi eğilimlere neden oldu. Bugün su ne kadar bulanık olursa olsun bizim demir atacağımız ana liman Batı’dır.

TÜSİAD için Türkiye’nin AB üyeliği her zaman vazgeçilmez bir hedef. AB üyeliği bölgesel cazibe merkezi olmak için de müthiş olanaktır ve bir kazan- kazan durumu. Küresel korumacı politikalarla sonuçlanan ticaret savaşlarının kazananı olmayacak. Önümüzdeki yıl gerek küresel gerek yerel düzeyde belirsizlik ve risklerin devam edecek.

ABD Merkez Bankası faizleri yavaşlatacak olsa da bırakmayacağını görüyoruz. Türkiye ekonomisinin bugünkü hale gelmesinde küresel güçlerin payı var ama önce iğneyi kendimize batırmalıyız.

Kredi daralması maalesef devam ediyor. Nakit sıkışıklığı her sektörde hissediliyor. Şirketler ve tüketiciler bu kur ve faiz yükü altında eziliyor, KOBİ’lerin sorunları yükseliyor…Kredi daralması bitmeden krizin bitmeyeceğini kabul etmeliyiz.

Ekonomide inat olmaz, dengeyi siyaset tercihleri sağlamadığında ekonomi kendi dengesini ciddi bedeller ödeterek sağlıyor. Ekonominin kuralları çok net belli. Geçici tedbirlerden ziyade, uzun vadeli, dengeyi gözeten politikaları tercih etmeliyiz. Şu an ekonomi yönetimi olumlu yönde görevlerine devam ediyor. Ekonominin alabora olmamasının yolu yapısal reformlardır.”