Yıldırım için Protokol kuralları değişti

Büyükşehir belediyeleri için soruşturma yetkisi İçişleri Bakanlığı’ndan alınıp Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’a verilecek.

Habertürk’ten Muharrem Sarıkaya’nın haberine göre Meclis Başkanı Binali Yıldırım’ın AKP’nin İstanbul adayı olmasına yönelik tartışmanın ardından yapılan yeni düzenlemeyle İçişleri Bakanlığı’nın büyükşehir belediyesi üzerindeki yetkileri Erdoğan’a verilecek.

Böylece cumhurbaşkanlığı, büyükşehir belediyelerine soruşturma açabilecek, başkanları görevden alabilecek.

Düzenlemenin gerekçesi,içişleri bakanının seçilmiş olduğu kadar atanmış bir kişi de olabilecek olması. Nitekim cumhurbaşkanı bakan atayabiliyor. Hükümet de belediyeler üzerindeki tasarrufun seçilmiş bir kişide olması gerektiğinden yola çıkarak böyle bir adım atacak.

Protokol kuralları da değişti: Başkanlar sadece Erdoğan’ı karşılayacak
Protokol kurallarıyla ilgili yapılan düzenlemede de “Başbakanlık ve TBMM Başkanlığı yapmış olanlar, yeni geldikleri görevlerinde sadece Cumhurbaşkanı’nı karşılarlar…” ifadesi getirildi. Böylece büyükşehir belediye başkanlarının Erdoğan dışında kimseyi karşılama yükümlülüğü bulunmayacak.

Düzenleme şimdilik sadece 30 büyükşehir belediyesi için geçerli ancak hükümet kaynakları uygulamanın tüm belediyelere yaygınlaştırılacağını söyledi.