Bedelli Askerlik sürekli oluyor

Milli Savunma Bakanı Hulusi Akar, sürekli bedelli olması halinde 21 günlük temel askeri eğitimin kalkmayacağını açıkladı.

Hürriyet’ten Vahap Munyar’a konuşan Akar, ülke savunmasında o anki mevcut orduyla yetinemeyeceklerini söyledi.

Bu nedenle ‘sefer görev emri’ uygulamasını canlı tutmaları gerektiğini dile getiren Akar, “Bunun için de o kapsama giren vatandaşlarımızın asgari eğitimden geçmiş olması gerekiyor” dedi.

Bakan, her yıl 700 bin kişinin askerlik çağına geldiğini, bu kişilerden 400 binini asker aldıklarını belirterek “Kalan 300 bin kişinin yeni bir yığılmaya yol açmaması için bedelli askerliğe yönlendirilmesi söz konusu olacak” ifadelerini kullandı.

Akar, bir arkadaşının “Bedelli askerlikte ‘Parayı ver, iş bitsin’ gibi bir uygulama olmasın. Çocuklar mutlaka askere alınsın. Kısa süre de olsa askerlik gençlerimize hayatı öğretiyor” dediğini belirterek 21 günlük bedelli askerlik kararı alırken tüm bu detayların düşünüldüğünü söyledi.

Sigorta geliyor, maaşa zam

Askerliğin altı, dokuz ya da 12 ay dahil ne kadar süreyle yapılacağına dair çalışmalara devam ettiklerini ifade eden Akar, erlerin 300 lira maaş aldıklarını, bunun çok düşük olduğunu, 600 liraya çıkarılabileceğini aktardı.

Milli savunma bakanı, “Ayrıca, erlerimizin askerlikleri başladığı andan itibaren SGK’lı yapılması da gündemimizde var” dedi.

Meslek lisesi mezunlarının askerlikte kendilerini rahatlatmak için üniversiteye girme çabası olduğunu aktaran bakan, meslek lisesi mezunları için de farklı modeller üzerinde durduklarını dile getirdi.

Akar, bedelli askerliği beklerken sürekli askerliğini tecil ettirenlere (erteleten) dair de “Her Türk asker doğar, sonra kaçar…” diye şaka yapıldığını aktardı.