Pompeo’dan Türkiye ye suçlama

ABD Dışişleri Bakanı Mike Pompeo, Newsmax haber sitesine verdiği röportajda ABD’nin Suriye’den çekilmesi ve Türkiye hakkında tartışılacak açıklamalarda bulundu. Pompeo, “ABD, Türklerin Suriye’de Kürtleri katletmemesi konusunu güvence altına almaya çalışıyor” ifadesini kullandı.
ABD’nin Suriye’den çekilmesi kararının ardından konuyu Türkiye ile görüştüklerini açıklayan Pompeo, “Başkan Donald Trump sadece çekilmeyi değil, bölgedeki diğer tüm konuları ortaya koydu. Bunlar Kürtlerin Türkler tarafından katledilmemesi konusunun güvence altına alınmasının önemi ve Suriye’deki dini azınlıkların korunması. Tüm bunlar Amerikan misyonunun hala önemli birer parçası.” ifadelerini kullandı.

Önümüzdeki hafta Beyaz Saray Ulusal Güvenlik Danışmanı John Bolton ile Suriye Özel Temsilcisi James Jeffrey’in Türkiye’ye gideceğini hatırlatan Pompeo, “ABD için iyi sonuçlar elde etmek üzere Cumhurbaşkanı Erdoğan ve Türk yönetimi ile çalışmamız gereken çok alan var.” değerlendirmesini yaptı.

“ABD SURİYE’DEN ÇEKİLECEK”

ABD’nin Suriye’den çekileceğini yineleyen Pompeo, çekilme konusunda bir gecikme durumunun söz konusu olup olmadığına ilişkin bir soru üzerine, “Başkan Suriye konusunda muğlak değil. Askerlerimiz oradan çıkacak. Başkan aynı zamanda, DAEŞ ile mücadeleye devam etmemiz gerektiğini ve Orta Doğu’da istikrar yaratacak şeyler yapmayı sağlamamız gerektiğini açık bir şekilde ortaya koydu. İran ile mücadele devam ediyor. Bunların hepsini yapacağız. Bu sonuçları elde etmeye devam edeceğiz. Bunları basitçe Amerikan kuvvetleri Suriye’den çıktığı bir zamanda yapacağız. Size bir takvim veremem. Düşmanlarımızın tam olarak ne zaman ayrılacağımızı bilmelerini istemiyorum.” yanıtını verdi.