Sürprizlerle dolu bir seçime gidiliyor…

Sürprizlerle dolu bir

seçime gidiliyor…

Necdet SİVASLI

31 Mart’ta yapılacak ola yerel seçimler iktidar için çok büyük önem taşıyor. Partili Cumhurbaşkanlığı’nın onaylanması anlamını taşıyacağına inanılan bu seçimlerde AK Parti’nin başarılı olması için olağanüstü çalışılıyor. Direksiyonda ise Cumhurbaşkanı Erdoğan bulunuyor.

Dikkat edilecek olursa adaylar tartılarak ve büyük bir titizlikle seçiliyor. Hatır-gönül tanınmıyor, seçimi kazanabilecek isimler tespit ediliyor. Bu görüş, bütün partilerce benimsenmiş durumda.

Ancak, ortaya çıkan adaylar, ekonomideki kötü gidiş, 16 yıllık iktidarında yıpranmış bir parti görüntüsü, içte ve dıştaki yönetimde sıkıntılar yaşanması seçimlerin kolay geçmeyeceğini gösteriyor. Yazımızın başlığını da bu nedenle “sürprizlerle dolu bir seçim” diye attık.

Partiler için İstanbul, Ankara ve İzmir önem taşıyor.

İstanbul’da seçimin bıçak sırtında olduğu görülüyor.

Ankara’da Millet İttifakı’nın adayı Mansur Yavaş’ın büyük ara önde olduğu kamuoyu araştırmalarında yer alıyor.

İzmir’in CHP kalesi olarak yine tartışılamayacağı söyleniyor.

Bu sonuçları nereden mi biliyoruz? Son yapılan kamuoyu anketleri bize bu fikri veriyor. Kısaca bunlara değinelim:

Avrasya Araştırma, 2019 yerel seçim anketlerinin yayımladı. İstanbul, Ankara, İzmir, Bursa Antalya, Adana, Aydın, Balıkesir, Hatay ve Denizli’de yaptığı yerel seçim anketi sonuçlarında Ankara’da Mansur Yavaş açık ara önde görülüyor. İstanbul’da ise baş başa geçeceği tahmin ediliyor. Ankette kararsız oyların çok olması dikkat çekti.

Biz, burada sadece 3 büyük kentin görüntüsünü sizlerle paylaşalım:

İSTANBUL (Yüzde)

Binali Yıldırım: 44 / AK Parti

Ekrem İmamoğlu 42 / CHP

Kararsız 14

(Burada HDP ve SP adayları seçimi belirleyecektir. Her iki partinin iki ittifaktan karşılıklı alacağı oy oranı belirleyici olacak.)

ANKARA

Mansur Yavaş: 49 /CHP

Mehmet Özhaseki 40 / AK Parti

Kararsız: 11

İZMİR

CHP adayı: 63

Nihat Zeybekci: 24

Kararsız: 13

(CHP İzmir’de %70 üstü oy ile kazanacak)

Anket sonuçlarına baktığımızda diğer büyük kentlerimizde de iktidarın oy kaybettiği görülüyor.

Özetle seçim sonuçları için “bıçak sırtında” diyebiliriz.

Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın meydanlara inmesi ile sonuçların etkilenebileceğini de göz önünde bulunduralım. Erdoğan’ın seçmenleri etkileme gücünün birkaç puanlık oynama yapabilir.

Çünkü gerek Cumhurbaşkanı Erdoğan, gerekse AK Parti kurmayları seçimler için % 52 oy sınırı koydular. Partili Cumhurbaşkanlığının tartışılmaması için bu bandın korunması gerektiği ifade ediliyor.

Bugüne kadar birçok kamuoyu araştırma grubunun anketleri var. Aşağı yukarı hepsinin görüşü birkaç puan oynama ile aynı noktada kesişiyor.

Daha önce konu ile ilgili yazmış ve “Seçimleri ekonomideki kötü gidiş etkileyebilir” demiştik. Yapılan anketlerden çıkan sonuçlarda da ekonomik sıkıntıların büyük oranda seçmeni etkilediği görülüyor.

Her seçim öncesi olduğu gibi 31 Mart’ta yapılacak olan yerel seçimlerde de “kararsızlar” önemli noktada bulunuyor. Kararsız oyların da seçim sonuçlarını etkileyebileceğini söylemeliyiz.

Sonuç ne olursa olsun, 31 Mart’ta herkesin mutlaka sandığa gitmesini ve hür iradesini yansıtması gerektiğini bir kez daha anımsatalım.

necdetbuluz@gmail.com

www.facebook.com/necdet.buluz