Taksi şoförlerine yeni düzenleme…

Taksi şoförlerine yeni

düzenleme…

Necdet Buluz

Geçen gün haberini okuduk. İstanbul’da Sabiha Gökçen Havaalanı Taşıma ve İşletme Kooperatifi’ne (SAWKOOP) bağlı taksicilere, gömlek ve kravat zorunluluğu getirilmiş.

Hizmet kalitesi, taksi şoförlerine olan güvenin artırılması adına bunun atılmış çok önemli bir adım olarak değerlendiriyoruz.

Bazı illerimizde ve bölgelerimizde taksi şoförlerinin giyimlerine ve taksi içi ve dışı temizliğine kendiliğinden önem verdiğini görüyoruz. Bunlar da diğerlerine örnek olmalıdır.

SAWKOOP Yönetim Kurulu Başkanı Ahmet Çavuş, yaptığı açıklamada, kravat ile daha kurumsal bir görünüşün ortaya çıktığını anlatarak, “Kravatın dışında diğer konular olan yaka kartı, kıyafet olarak ise lacivert ve siyahı belirledik. Bunlar bu şekilde olduğu zaman kurumsal olarak yolcu memnuniyetini artırarak daha kibar, daha beyefendi taksiciliği hedefliyoruz. Burada da kılık kıyafeti daha düzgün olan şoförler, kravatından saç tıraşına kadar yolcular tarafından daha fazla tercih ediliyor” diyor.

Taksi şoförleri bu konuda memnun mu?

Sabiha Gökçen Havalimanı’nda çalışan taksici Bahtiyar Tural da yolcuların uygulamadan memnun olduğunu dile getirerek, ”İyi tepkiler alıyoruz. Tüm arkadaşlarımızın kravat takması, araçlarının temiz olması, temiz giyinmesi insanların çok hoşuna gidiyor. İnşallah hep böyle olur. Dışarıdaki arkadaşlarımız da böyle olur” ifadelerini kullandı.

Dünyanın her tarafında yolcular giyime önem verir.

Giyim-kuşam aynı zamanda müşteriye güven verir. Onun rahat yolculuk etmesini de sağlar. Şoförün her hareketi, ağzından çıkan sözleri taksi müşteris için son derece de önemlidir.

Gelişmiş ülkelere gittiğimizde taksi şoförlerinin giyim kuşamlarının önemi hemen dikkatlerimizi çekiyor.

Mesleki eğitimimiz için Japonya’da bulunduğumuzda seyahatlerimizin önemli bölümünü taksilerle yaptık.

Burada hemen bir parantez açmak isterim:

Japonya’da hizmet araçlarının sayısı çok az ve genellikle toplu taşıma araçları ve taksiler kullanılıyor. Bunun devlet bütçesi için çok daha ekonomik olduğunu söylediler. Biz de bu nedenle çoğu etkinliklere ve ziyaretlere daha çok taksilerle gidip gelmek durumunda kaldık.

Japonya’da taksilerin kapıları otomatik açılıp kapanıyor. Her şoför elbise giyiyor, kravat takıyor. Hepsinin ellerinde beyaz eldiven var. Müşterilerine karşı da son derece nazik ve saygılı davranıyorlar.

Sadece Başkent Tokyo’da değil, ülkenin hemen her tarafında taksi şoförleri giyimlerine dikkat ediyorlar. Böyle bir kural var ve bu kurala herkes uyuyor.

Bir not daha:

Kesinlikle sigara içilmiyor, taksilerin içi adeta parfüm kokuyor ve yerler temiz, çoğu halılarla kaplı. Taksiye değil, sanki bir saraya ayak basmış gibi kendinizi hissediyorsunuz ve özel bir kişi yerine koyuyorsunuz.

Şimdi gelelim bize:

Sabiha Gökçen Havaalanında hizmet veren taksi şoförleri için alınan bu karar bura ile sınırlı kalmamalıdır. İstanbul’un her tarafına yayılmalı ve uygulanmalıdır.

Daha sonra sırası ile diğer illerimizde de taksi şoförleri takım elbise ve kravat takmalı, gerekirse beyaz eldivenlerle hizmet etmelidirler.

Bunları yapmak ve uygulamak o kadar zor değil, yeter ki istenilsin ve artık bir kural getirilsin.

Çoğu taksilerin içlerinin kötü kokulu ve temiz olmadığını da biliyoruz. Zaten bu konularda şikâyetler de alınıyor. Giyim-kuşam kadar taksilerin iç ve dış temizliğinin de önemli olduğunun altını çizelim. Bu aynı zamanda o ülkenin kalitesini ve gelişmişliğini de ortaya koymaktadır.

Gelişmiş ülkeler bunu nasıl uyguluyorsa biz neden uygulamayalım?

Bu nedenle Sabiha Gökçen Havaalanı taksi şoförleri ile başlatılan bu uygulamayı geç kalınmış olsa bile çok yerinde buluyor ve kararı alanları kutluyoruz.

necdetbuluz@gmail.com

www.facebook.com/necdet.buluz