BİNLERCE KİŞİ MUSTAFA KEMAL’İN HİKAYESİNİ DİNLEYECEK

BİNLERCE KİŞİ MUSTAFA KEMAL’İN HİKAYESİNİ DİNLEYECEK

Pınar Ayhan’dan 19 Mayıs’ın 100’ncü yılında, üç büyük kentte, dev gösteriler…

Sanatçı Pınar Ayhan, Atatürk’ün Samsun’a çıktığı 1919 yılının 100. yılında Ankara, İstanbul ve İzmir’de yapacağı üç büyük gösteriyle Atatürk’ün hikayesini anlatacak. Kemâl isimli oyunuyla ilk gösterisini, Atatürk’ün Samsun’a doğru yola çıktığı 16 Mayıs’ta Ankara’da gerçekleştirecek olan sanatçı ve hikaye anlatıcısı Pınar Ayhan, 19 Mayıs günü de İstanbul’da Uniq Hall’de sahne alacak. Ayhan, 20 Mayıs’ta da İzmir izleyicisinin karşısına çıkacak.
Eksiksiz, olgun, yetkin yani kemâle ermiş bir insanın hikayesini anlatmanın kendisine gurur verdiğini belirten Ayhan, “Bu yıl Mustafa Kemal’in Samsun’a çıkışının 100’ncü yılı, bu sadece simgesel olarak değil; bizi biz yapan bir tarih olarak da önemli. Bağımsızlık mücadelemize başlayalı 100 yıl olmuş düşünsenize. Pek çok yerde konferanslarda, söyleşilerde anlattım ama en önemlisi özenle hazırladığımız Kemâl isimli oyunla üç büyük kenti dolaşıp, binlerce insana ulaşıp bu çok özel ve önemli hayat hikayesini anlatacağım. Bu hikayeyi en doğru şekilde yeni kuşaklara iletmek boynumuzun borcu çünkü. Nefesim yettiğince anlatacağım” diyor.

GENÇLER ÖNDE
19. Mayıs’ın 100’ncü yılına ithafen gerçekleştirilecek Ankara gösterisinde önden ilk dört sıra gençlere ayrılacak. “Gençlik Önde” gişesiyle farklı bir uygulamaya adım atan Pınar Ayhan, bu konuda şunları söylüyor: “Gençlerin gözünün içine baka baka hayatını vatanı yapmış bir insanın hikayesini anlatmak benim için heyecan verici. Okullarda, konferanslarda, gösteriler sonrasında yanıma gelip, “Biz bunları hiç bilmiyorduk’ diyorlar. Öyleyse anlatmak boynumuzun borcu değil mi? Kendini tanımayan, kökünü bilmeyen insanlar olmamalıyız. Biz kimiz; öğrenmeliyiz. Biz Atatürk’ün gülmeyi öğrettiği çocukların evlatlarıyız. Bunu bilmek bize hem güç, hem inanç hem sevgi veriyor. Benim koşuşturmalarımın kaynağı da bu güç ve inanç. Şu anda Türkiye’de bir ilki gerçekleştiriyorum ve bunun sorumluluğu ağır. Daha önce bir kadın tarih anlatıcısı çıkıp böyle bir işi yapmadı. Hem de bir müzikal belgeselle. Diyorum ya elimden geleni yapmak boynumun borcu.”
Kemâl isimli oyunun Fikri ve Proje Tasarımı Pınar Ayhan’a ait. Dönem Araştırma ve Metin Yazarlığını Banu Mertyürek Güler yapıyor. Yapımcılığını Sühan Ayhan’ın üstlendiği müzikal belgeselin Proje Koordinatörü Ayşe Karakoç, sahne rejisi ise Özgür Billur tarafından gerçekleştiriliyor. Sahnede sanatçıya eşlik eden orkestra ise Aslı Gültekin (Çello), Özge Erdem (Keman) Mustafa Cihan Aslan (Klarinet ), Erdinç Aktuğ (Perküsyon), Evren Kalaycıoğlu (Piyano) ve Ulaş Koray Gökben (Bağlama) gibi deneyimli müzisyenlerden oluşuyor.
İzleyiciler Pınar Ayhan’ın sahneye koyduğu Orada Duruverseydi Zaman ve Kemâl isimli iki gösteriye ilişkin takvimi ve detaylı bilgiye www.oradaduruverseydizaman.org adresinden ulaşabilirler. Biletler ise biletix ve Dost Kitapevleri’nde…