AKP nin eski ağır topları da YSK ya TEPKİLİ

Eski cumhurbaşkanı Abdullah Gül’den sonra eski başbakan Ahmet Davutoğlu da, İstanbul seçimlerinin iptali ve yenilenmesi kararını eleştirdi. Davutoğlu söz konusu kararın ‘temel değerlerimizi zedelediğini’ savundu.

Davutoğlu Twitter hesabından, Yüksek Seçim Kurulu (YSK) kararının ‘evrensel hukuka ve yerleşmiş teamüllere aykırı’ olduğunu ifade etti.

Davutoğlu şunları yazdı:

“Siyasî geleneğimizin en temel değeri de, son sözün sandıkta tecelli eden millet iradesine ait olmasıdır. Mazereti ve gerekçesi ne olursa olsun 31 Mart seçimleri sonrasında yaşananlar ve YSK’nın iptal kararı bu temel değerlerimizin zedelenmesine yol açmıştır.”

“Adil, kurallara uygun seçimler demokrasinin olduğu kadar ortak aidiyet bilincimizin de referans noktasıdır. YSK’nın kararı ise evrensel hukuka ve yerleşmiş teamüllere aykırılıklar barındırmakta, bu bilince zarar vermektedir.”

GÜL ÜN 367 PAYLAŞIMI

Eski cumhurbaşkanı Abdullah Gül, Yüksek Seçim Kurulu’nın (YSK) İstanbul büyükşehir belediyesi seçimlerini iptali kararını 2007’deki ‘367 kararı’na benzeterek, ‘bir arpa boyu yol alınamadığı’nı savundu.

“Anayasa Mahkemesi’nin 2007 yılındaki haksız ‘367 Kararı’ karşısında ne hissettiysem, başka bir yüksek mahkeme olan Yüksek Seçim Kurulu’nun dün aldığı kararı duyunca aynı duyguları yaşadım. Yazık, bir arpa boyu yol alamamışız.”

11’inci cumhurbaşkanı seçiminin ilk tur oylaması 27 Nisan 2007’de yapılmıştı. Burada toplam 361 oy kullanılırken, Abdullah Gül 357 oy almıştı. Oylamanın hemen sonrasında, CHP ‘367 oy şartı’ iddiasıyla seçimi Anayasa Mahkemesi’ne taşımıştı. Anayasa Mahkemesi 1 Mayıs’ta verdiği kararla, ‘367 şartı’nı kabul ederek yapılan birinci tur oylamayı iptal etmişti. Bunun üzerine 6 Mayıs’ta yapılan iki yoklamada da toplantı yeter sayısının (367) bulunamayışı yüzünden 11’inci cumhurbaşkanı seçilememişti.