2.Kadın Kooperatifleri Festivali ve Çalıştayı…

Kadınların kurduğu kooperatifler,5 gün süresince ürünlerini sergileyip satış yapabiliyor…
Ayrıca, çeşitli sahne gösterileri, değişik atölye çalışmaları,konserler de programa alındı…

2.Kadın Kooperatifleri Festivali ve Çalıştayı…

Haber:Halim UTLU

Yaz aylarında 1 milyon nüfusa hizmet götüren Muratpaşa Belediyesi, kadın girişimcilik,tarımsal kalkınma, üretim ve işletme kooperatiflerini, Kadın Kooperatifleri Festivali’nde buluşturuyor. Bu yıl 2’ncisi düzenlenen Kadın Kooperatifleri Festivali, 26 – 30 Haziran 2019 tarihleri arasında yapılıyor.
Antalya’nın şirin, güzel ve önemli merkez ilçelerinden Muratpaşa Kent Meydanı’nda düzenlenen festivalde, Türkiye’nin dört bir yanından,kadınların kurduğu kooperatifler, ürünlerini sergileyip satış yapabiliyor. Festivalde ayrıca, sahne gösterileri, atölye çalışmaları ve çalıştay da programa alındı.
Festival, 5 gün devam edecek
Muratpaşa Belediyesi, Türkiye’de bir ilke imza atarak, kadın girişimcilik, üretim,tarımsal kalkınma ve işletme kooperatiflerini buluşturduğu Kadın Kooperatifleri Festivali’nin 2’ncisini, 26 – 30 Haziran tarihleri arasında gerçekleştiriyor. Muratpaşa Kent Meydanı’nda 5 gün devam edecek festivalde, Antalya Ticaret ile Tarım ve Orman İl Müdürlükleri işbirliğiyle, bir çalıştay da düzenlendi.
Belediyenin gerek piyasa, gerek yaşam koşulları nedeniyle iş bulamayan, ya da belli bir işte düzenli olarak çalışamayan kadınlara, en iyi ekonomik modeli sunan kooperatifleri buluşturduğu Kadın Kooperatifleri Festivali’nin 2’ncisi, 26 Haziran Çarşamba günü başlıyor.
Yaklaşık 60 girişimci kadın kooperatifi davet edildi
30 Haziran Pazar gününe dek Muratpaşa Kent Meydanı’nda devam edecek festivalde, Türkiye’nin dört bir yanından kadınların kurduğu kooperatifler, ürünlerini sergileyip satış yapabilecek. Festivalde, ayrıca, sahne gösterileri, atölye çalışmaları da düzenlendi.
Muratpaşa Belediyesi, festival hazırlıkları kapsamında Türkiye’nin farklı illerinden kadınların kurduğu kooperatiflere, davet mektupları gönderdi. Festivale, kadınların kurduğu yaklaşık 60 girişimci, tarımsal kalkınma,üretim ve işletme kooperatifinin katılması beklenirken, festival, Antalya Ticaret ile Tarım ve Orman İl Müdürlükleri işbirliğiyle, bir çalıştaya da ev sahipliği yapmaya hazırlanıyor.
Festival, üretmeye çalışan kadının yaşamının sahiplenmesidir
Muratpaşa Belediye Başkanı Ümit Uysal, ilki yoğun ilgi gören Muratpaşa Kadın Kooperatifleri Festivali’nin 2’ncisini gerçekleştiriyor olmanın, ayrı bir mutluluk olduğunu ifade ederek” Kadınların oluşturduğu kooperatiflerde, üretimin her aşamasının, yerel ve genel kamu yönetimince sahiplenilmesi gerekiyor. Bu sahiplenme olmazsa, cinsiyetler arası tahakkümü, kadına yönelik şiddeti önleyemeyiz. Bu festival, üretmeye çalışan kadının yaşamının sahiplenilmesidir.” dedi.
Diğer yandan Kadın Kooperatifleri Festivali’nde ayrıca, Çarşamba’dan Pazar gününe dek,her akşam bir konser gerçekleştirilecek.
Kent Meydanındaki konser,Pamela ile başlayacak
Festivalin açılış konserinde Müslüm Gürses, Esengül, İbrahim Tatlıses, Ümit Besen, Ferdi Özbeğen gibi isimlerin şarkılarını yeniden yorumlayarak “coverların kraliçesi” olarak anılan, Türk rock ve elektronik müzik sanatçısı Pamela sahne alacak. Konser, 26 Haziran Çarşamba saat 20.00’de Muratpaşa Kent Meydanı’nda olacak.
Etkinliğin ikinci gün ise Yasemin Göksu’nun sesiyle Antalyalılar, Yeşilçam’a bir yolculuk yapacak. Mavi Boncuk’tan Ateş Böceği’ne, Arkadaş’tan Yıldızların Altında’ya, Yeşilçam’ın klasiklerinin şarkılarıyla Yasemin Göksu’nun konseri, Kent Meydanı’nda saat 20.00’de başlayacak.
Sinema eleştirmeni Ömür Gedik de sahne alacak
Cuma akşamı ise Muratpaşa Kadın Kooperatifleri Festivali sahnesinde, Türk Halk Müziği sanatçısı Nilüfer Sarıtaş var.4’üncü günde ise gazete yazarlığı, sinema eleştirmenliği, hayvan hakları savunuculuğuyla birlikte single çalışmalarıyla da dikkat çeken Ömür Gedik sahne alacak. Son gün kapanışında ise Antalya’nın sevilen seslerinden Onur Nugay, sevenleriyle buluşacak.
Kadın Kooperatifleri Festivali’nde ayrıca, kooperatiflere,sanatçılara, atölye çalışmalarına katılan ve düzenleyenlere ve çalıştay konuşmacılarına belge verilecek…Muratpaşa Kadın Kooperatifleri Festivali, herkese açık ve ücretsiz olacak.
Adını, Karaman Beyi Murat Paşa’dan aldı
Kentin en eski yerleşim yeri olması nedeniyle Muratpaşa’nın tarihi, aynı zamanda Antalya’nın da tarihidir. Muratpaşa adını, yapım tarihi 1570 olan Muratpaşa Camii’ne de adını veren, Karaman Beyi Murat Paşa’dan aldı. Bergama Kralı Attalos’un; “Bana bir yeryüzü cenneti bulun” sözüyle, İ.Ö 2. yüzyılda kurulan kent kurucusundan dolayı ‘Attaleia’ adı ile anıldı ve sırasıyla Roma, Bizans, Selçuklu, Osmanlı egemenliğinde kaldı.. Arap kaynaklarında ‘Antaliye’, Türk kaynaklarında ‘Adalya’ olarak anılan kent, 20. Yüzyılın ilk çeyreğinden itibaren Antalya olarak adlandırıldı. Antalya; Birinci Dünya Savaşı sonrası, 28 Mart 1919’da İtalya tarafından işgal edildi.. İşgal, 5 Temmuz 1921’de sonlandırıldı.
Hiç şüphesiz ki Antalya, dünyanın en güzel yeridir…
29 Ekim 1923’te Cumhuriyet’in ilanından sonra, Osmanlı döneminde sancak olan Antalya il oldu…Büyük Önder Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ün, 8 Mart 1930’da kente yaptığı ziyaret sırasında söylediği “Hiç şüphesiz ki Antalya, dünyanın en güzel yeridir….”sözü, Antalya’yı anlatan en güzel ifade şekli değil midir?!..
Mülki alanı 92 kilometrekare olan Muratpaşa, 8 bin 804 hektarlık bir alana sahip. 20 kilometre sahil kıyı bandı bulunan Muratpaşa’nın güneyinde Akdeniz, kuzeyinde Kepez ilçesi, batısında Konyaaltı, doğusunda da Aksu yer alıyor. Muratpaşa’ nın 2016 yılı TÜİK verilerine göre nüfusu, 486 bin 408 kişi olarak açıklanmıştı.