ABD’ den Türkiye’ ye bir darbe daha !

Amerika ve Türkiye arasında Ankara’nın Rusya’dan satın aldığı S-400 füze savunma sistemleri konusunda görüş ayrılıklarının aşılması çabalarında somut ilerleme sağlanmaması üzerine ABD’den Türkiye’nin F-35 programından çıkarılmasına yönelik adım geldi. ABD Savunma Bakan Vekili Patrick Shanahan Milli Savunma Bakanı Hulusi Akar’a yazdığı mektupta Amerika’da F-35 eğitimi alan Türk pilotların 31 Temmuz’a kadar ayrılacakları ve program kapsamında yeni eğitim verilmeyeceğini bildirdi.

Shanahan’ın imzasını taşıyan mektup ve mektuba iliştirilen belgede Türkiye’nin Rusya’dan S-400 savunma sistemi almaktan vazgeçmemesi halinde Türkiye’nin F-35 programından çıkarılmasına yönelik başka hangi adımların atılacağına yer verildi.

Haziran ayında 20, Temmuz ve Kasım ayları arasında da 14 olmak üzere toplam 34 öğrenci pilotun Amerika’ya eğitim için gelmesi planlanıyordu. ABD Savunma Bakan Vekili Patrick Shanahan Milli Savunma Bakanı Hulusi Akar’a yazdığı mektupta Türk pilotlarABD’li yetkililer Arizona’daki Luke Hava Üssü’nde Türk pilotlara verilen F-35 eğitiminin beklenen tarihten daha önce sonlandırıldığını belirtti. Florida’daki üste ise Türk pilotların eğitimi devam ediyor. Rusya S-400 sisteminin Temmuz ayında Türkiye’ye gönderilmesinin planlandığını açıkladı. ABD’li yetkililerse CAATSA kapsamında yaptırımların son derece olası olduğunnun altını çiziyor.

ABD Savunma Bakanı Vekili Patrick Shanahan, Milli Savunma Bakanı Hulusi Akar’a gönderdiği 6 Haziran tarihli mektubunda Türk pilotlara verilen F-35 eğitiminin 31 Temmuz’a kadar devam edeceği, o tarihe kadar Türk askeri personelin ABD’den ayrılacağı ve artık pilotlara başka eğitim verilmeyeceğini ifade etmişti.